ملاتونین هورمونی است که توسط غده کوچکی در مغز که «غده صنوبری» نام دارد، تولید می شود. این هورمون کارهای زیادی در بدن ما انجام می دهد؛ اما کار اصلی آن، تنظیم چرخه خواب و بیداری است.

به عبارتی دیگر، زمانی که این هورمون در بدن ما تولید می شود، ما خسته و خواب آلود می شویم. در صورتی که چرخه خواب ما طبیعی باشد، میزان ترشح این هورمون، در شب ها به حداکثر می رسد و در طول روز بسیار کم می شود.

در انسان، «ساعت بیولوژیک بدن» در قسمت هسته سوپراکیاسماتیک (SCN) مغز تنظیم می شود. هسته سوپراکیاسماتیک، با استفاده از الگوی روشنایی – تاریکی، چرخه خواب و بیداری ما را تنظیم می کند.

پس از آنکه این هسته اطلاعات مربوط به الگوی روشنایی – تاریکی را دریافت کرد، به غده صنوبری مغز دستور می دهد که ملاتونین را ترشح کند یا ترشح آن را متوقف سازد.

برخی از غذاها حاوی مقدار بسیار اندکی ملاتونین هستند. علاوه بر این، می توانید مکمل های خوراکی حاوی ملاتونین را از داروخانه تهیه و مصرف کنید و چرخه خوابتان را بهبود ببخشید.

مکمل ملاتونین انواع مختلفی دارد. این مکمل به صورت آدامس، قرص های جویدنی و قرص های معمولی در داروخانه ها موجود است.

از آنجایی که برخی از افراد ممکن است مکمل ملاتونین را خریداری کنند، مهم است که درباره این دارو، اثرات و عوارضش به طور کامل اطلاع داشته باشند. در این مقاله از سایت دکتر چک، می خواهیم به معرفی کامل مکمل های خوراکی ملاتونین بپردازیم، تا با آگاهی کامل آن را تهیه و مصرف کنید. با ما همراه باشید…

موارد مصرف ملاتونین

موارد مصرف ملاتونین

ملاتونین یک هورمون طبیعی است که ظاهرا عوارض جانبی بسیار کمی به همراه دارد؛ به همین دلیل، محققان برای اینکه تاثیر این دارو را در شرایط مختلف بسنجند، از آن در موقیت های مختلفی استفاده کردند. برخی از موارد مصرف ملاتونین و نتایج بدست آمده آن به شرح زیر است:

درمان اختلالات خواب با ملاتونین

ملاتونینی که توسط بدن تولید می شود، به طور طبیعی به بدن می گوید که چه زمانی بخوابد و چه زمانی وقت بیدار شدن است. مصرف مکمل های آن در افراد با اختلالات خواب، تاثیرات متفاوتی را نشان داده است.

یک مطالعه که در سال 2013 بر روی این افراد انجام شده، نشان داده که ملاتونین توانسته مدت زمانی را که طول می کشد تا فرد به خواب رود را کاهش داده و کیفیت خواب او را بهبود ببخشد.

گرچه مکمل های ملاتونین به اندازه برخی از داروهای کمکی موثر نیستند، عوارض جانبی آن ها بسیار کمتر از سایر داروهاست و از این جهت، نسبت به سایر داروها مزیت دارند.

در مطالعه دیگری که در سال 2014 انجام شده، مشخص شده است که مکمل ملاتونین می تواند به افرادی که دچار پرواز زدگی می شوند (اختلال خوابی که در اثر پرواز های طولانی مدت و تغییر موقعیت جغرافیایی به وجود می آید) و افرادی که به مشکل بی خوابی دچارند، کمک کند.

البته فواید این مکمل در بزرگسالانی که مشکلی نداشتند و کارگرانی که فقط در یک شیفت مشخص کار می کردند، چندان مشخص نبود.

درمان سردرد با ملاتونین

مطالعات نشان داده است که این دارو می تواند برخی از سر درد ها را از بین ببرد.

مصرف این دارو می تواند برای سردردهای میگرنی و خوشه ای مفید باشد. با این حال، محققان هنوز نتوانستند بفهمند که دقیقا کدام یک از مکمل های ملاتونین با چه دوزی، مبتلایان به سردرد، بهتر عمل می کند.

درمان سرطان با ملاتونین

برخی از مطالعات بالینی نشان داده اند که مصرف همزمان ملاتونین در کنار شیمی درمانی و پرتو درمانی، ممکن است در درمان سرطان روده بزرگ، پستان، کلیه، مغز و ریه مفید واقع شود.

با این حال، نتایج بدست آمده کاملا قطعی نیستند و برای اثبات آن ها، به تحقیقات بیشتری نیاز است.  محققان امیدوارند با پیشرفت های بیشتر در این زمینه، به درمان کمکی سرطان دست پیدا کنند.

شواهد موجود نشان می دهد که مصرف مکمل های این دارو در هنگام شروع، تکثیر و پیشرفت سرطان، به مقابله با آن کمک می کند. دلیل این امر، تاثیر هورمون ملاتونین بر روی بدن است.

اگر شخصی به سرطان مبتلاست و می خواهد مکمل های ملاتونین را مصرف کند، بهتر است قبل از مصرف مکمل، با پزشک معالج یا آنکولوژیست (متخصص خون) مشورت کند تا مطمئن شود که مصرف این مکمل ها، تداخلی با داروهای درمان سرطان ایجاد نمی کنند.

بیماری آلزایمر

با افزایش سن، میزان ترشح ملاتونین توسط مغز انسان، کاهش پیدا می کند. با این حال، این کاهش ترشح هورمون، در افرادی که مبتلا به آلزایمر هستند بیشتر دیده می شود. از این رو، مصرف مکمل ملاتونین در مبتلایان به آلزایمر، بسیار موثر واقع شده و به خواب راحت تر آن ها کمک کرده است.

درمان وزوز گوش با ملاتونین

در یک تحقیق مشخص شده است که ملاتونین می تواند علائم وزوز گوش را از بین ببرد. دلیل این بهبود می تواند این باشد که ملاتونین خواص آنتی اکسیدانی دارد و همزمان با بهتر کردن کیفیت خواب افراد، عملکرد مغز را نیز بهبود می بخشد.

محافظت در برابر رادیواکتیویته

پرتودرمانی یکی از روش های موثر در درمان بسیاری از سرطان هاست. با این حال، روش خطرناکی محسوب می شود و  ممکن است که عوارض جانبی شدیدی در پی داشته باشد. بیشتر صدمات ناشی از پرتودرمانی، به علت مواد مضری به نام «رادیکال های آزاد» به وجود می آیند.

ملاتونین نوعی آنتی اکسیدان است که می تواند در از بین بردن رادیکال های آزاد نقش مهم و اساسی داشته باشد؛ علاوه براین، خاصیت ضد سرطانی دارد و در درمان سرطان به افراد کمک می کند.

از این جهت، برای افرادی که به دلیل ابتلا به سرطان، در حال استفاده از پرتودرمانی هستند، بسیار مفید و موثر است.

یادتان باشد که همیشه قبل از مصرف این دارو، با یک متخصص خون شناسی صحبت کنید تا مطمئن شوید مصرف این مکمل، تداخلی با با سایر درمانهای سرطان نداشته باشد.

عوارض ملاتونین

آمار ها نشان می دهد که عوارض جانبی این دارو بسیار کم و معمولا به صورت خفیف و جزئی است. برخی از عوارضی که ممکن است پس از مصرف این مکمل به آن دچار شوید عبارتند از:

  • سردرد؛
  • حالت تهوع؛
  • سرگیجه؛
  • احساس خواب آلودگی.

ممکن است کودکان پس از مصرف مکمل های ملاتونین، دچار شب ادراری و بدخلقی شوند.

به این دلیل که مصرف ملاتونین  ممکن است اثرات شدیدتری بر روی جنین یا نوزاد تازه متولد شده، بگذارد زنان باردار یا شیرده باید قبل از مصرف این مکمل، با پزشکشان مشورت کنند و مقدار مجاز آن را بپرسند.

مقدار مصرف مکمل ملاتونین

دارو

اکثر پزشکان و متخصصان، مصرف این دارو را بی خطر می دانند. با این حال، زمانی که مقدار زیادی از این دارو را مصرف کنید، به احتمال زیاد دچار عوارض جانبی و یا مصرف بیش از حد خواهید شد.

برای جلوگیری از این اتفاق، باید دوز مناسب سنتان را مصرف کنید. اگر قصد مصرف این دارو را دارید، بهترین کار این است که به یک پزشک باتجربه مراجعه کنید و از او بخواهید میزان مناسب مصرف این دارو را برایتان تجویز کند.

خطرات مصرف بیش از حد ملاتونین

علائم مصرف بیش از حد این دارو در افراد مختلف، متفاوت است و بدن هر شخصی، علائم خاصی را نشان می دهد. برخی افراد، بعد از مصرف بیش از حد ملاتونین، دچار خواب آلودگی شدید می شود و در برخی دیگر، ممکن است نتیجه معکوس داشته باشد و فرد هوشیار تر از زمان های دیگر باشد.

علائم کلی مصرف بیش از حد ملاتونین عبارتند از:

  • سردرد؛
  • درد و پیچش معده؛
  • اسهال؛
  • درد در مفاصل؛
  • اضطراب؛
  • کج خلقی و بد اخلاقی.

در برخی از مواقع، مصرف بیش از حد این دارو می تواند باعث افزایش فشار خون شود. اگر به فشار خون بالا مبتلا هستید، قبل از مصرف این دارو باید با پزشکتان درباره اندازه و مقدار درست مصرف این مکمل صحبت کنید. در صورتی که پس از مصرف آن دچار عوارض جانبی غیر معمول شده اید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

دوز مصرفی ملاتونین

محققان هنوز نمی دانند موثرترین دوز این دارو برای هر فرد چقدر است؛ اما می توان با در نظر گرفتن سن و شرایط هر فرد، میزان دوز مصرفی او را تخمین زد.

دوز مصرف داروی ملاتونین در بزرگسالان، بسته به نوع مصرف، بین 1 الی 5 میلی گرم است؛ اما ممکن است برخی پزشکان دوز مناسب مصرف را بین 0.5 تا 10 میلی گرم تخمین بزنند.

در بعضی موارد، مصرف دوز کم این دارو بهتر از دوز بالای آن است و اثر بهتری دارد. دوز 0.3 میلی گرمی ملاتونین، نزدیک به مقدار ملاتونینی است که بدن ما به طور طبیعی تولید می کند. مصرف دوزهای بالاتر این دارو، باعث افزایش سطح این هورمون در خون می شود.

پزشکان توصیه می کنند که کودکان، در ابتدا کمترین مقدار دوز را مصرف کنند. در خیلی اوقات، بدن کودک حدود 1 الی 2 ساعت قبل از خواب، به مصرف 0.5 یا 1 میلی گرم 1 ملاتونین پاسخ می دهد.

اگر همچنان زمان خواب شان 1 ساعت بیشتر از این زمان طول می کشد، می توانید مقدار مصرف را در هر چند روز، 0.5 میلی گرم افزایش دهید.

كودكانی که سن کمتری دارند، معمولا می توانند 1 تا 3 میلی گرم در هر نوبت مصرف كنند. این در حالی است كه ممکن است كودكان بزرگتر و نوجوانان، به دوزهای بیشتر از این نیاز داشته باشند.

ممکن است افرادی که به سختی به خواب می روند، به دوزهای 3 الی 6 میلی گرم نیاز داشته باشند.

دوز مصرف ملاتونین با توجه به سن افراد

کودکان و نوجوانان: 0.5 تا 3 میلی گرم. برای افرادی که از بی خوابی شدید رنج می برند، ممکن است به دوز حداکثر تا 6 میلی گرمی این دارو نیاز داشته باشند.

بزرگسالانی که برای پرواز زدگی این دارو را مصرف می کنند: بین 0.5 تا 5 میلی گرم. بهتر است آن را چندین ساعت قبل از زمان خواب مصرف کنید و تا چند روز پس از رسیدن به مقصد، مصرف آن را ادامه دهید.

بزرگسالانی که برای بدخوابی های مربوط به شیفت کاری متغیر، ملاتونین مصرف می کنند: 2 الی 3 میلی گرم. این دارو را در پایان شیفت و قبل از زمان خوابتان مصرف کنید؛ اما به خاطر داشته باشید که هرگز نباید آن را قبل از رانندگی به سمت خانه مصرف کنید!

بزرگسالان 55 سال به بالا: هر روز 1 الی 2 ساعت قبل از خواب، 2 میلی گرم از این دارو مصرف کنید. معمولا مصرف دارو در این موارد تا 13 هفته ادامه دارد.

طبق گفته محققین، اگر می خواهید قرص های هورمونی مصرف کنید، بهتر است نوع «دیر آزاد شونده» آن ها را (آزاد سازی و تجزیه داروهای دیر آزاد شونده، زمان نسبتا زیادی طول می کشد) همراه با غذا یا بعد از غذا میل کنید.

اما اگر می خواهید داروهای زود آزاد شونده را مصرف کنید (آزاد سازی این دارو ها به محض خوردن آن ها انجام می شود)، باید آن ها را 2 ساعت قبل یا بعد از غذا و با معده خالی مصرف کنید.

آیا مصرف ملاتونین بی خطر است؟

سوال

به نظر می رسد مصرف کوتاه مدت این مکمل برای درمان بی خوابی، بی خطر باشد. در مورد اینکه آیا با مصرف طولانی مدت آن، خطری ما را تهدید می کند یا خیر نمی توان با قطعیت صحبت کرد.

اینکه آیا ملاتونین برای سلامتی شخصی بی خطر است یا نه، به سن و وضعیت سلامتی او بستگی دارد.

بی خطر بودن این دارو برای زنان باردار و شیرده تا کنون مشخص نشده است. علاوه براین، مشاهده شده که مصرف ملاتونین در برخی از بزرگسالان، باعث خواب آلودگی روزانه شده است.

پزشکان مصرف این دارو را برای مشکلات بی خوابی در مبتلایان به زوال عقل توصیه می کنند.

آیا مصرف این مکمل برای کودکان بی خطر است؟

در اکثر مواقع، کودکان می توانند با تنظیم زمان خوابشان، مشکل بی خوابی شان را حل کنند. اگر پس از تنظیم زمان خواب، مشکل بی خوابی کودکتان حل نشد، مصرف کوتاه مدت این دارو برای او بی خطر است.

در صورتی که می خواهید از این مکمل برای حل مشکل بی خوابی کودکتان استفاده کنید، بهتر است قبل از مصرف آن، با پزشک اطفال مشورت کنید؛ زیرا درباره عوارض مصرف طولانی مدت این دارو بر روی کودکان، تحقیقات زیادی انجام نشده است.

اگر می خواهید به کودکتان ملاتونین بدهید، بهتر است کمترین دوز موجود در داروخانه را تهیه کنید و فقط در صورت لزوم و تایید پزشک، مقدار آن را افزایش دهید.

این مکمل را چه زمانی می توانم مصرف کنم؟

مصرف این دارو باید در زمان صحیح انجام شود. اگر آن را خیلی زود یا خیلی دیر مصرف کنید، ممکن است ساعت بیولوژیکی بدنتان را به هم بریزد و مشکل خوابتان بدتر شود.

بهتر است ملاتونین را 1 الی 2 ساعت قبل از زمان خوابتان مصرف کنید. معمولا زمان صحیح خواب در شب، بین ساعات 20 الی 21 است.

افرادی که قصد سفر کردن دارند و می خواهند برای جلوگیری از پرواز زدگی از این مکمل استفاده کنند، باید چند روز قبل از سفرشان مصرف این دارو را شروع کنند. برای این کار بهتر است ملاتونین را 2 ساعت قبل از زمان خواب در منطقه مقصدتان مصرف کنید؛ با این کار بدنتان را با منطقه جغرافیایی جدید سازگار می کنید.

مزایای مصرف ملاتونین

برخی از فواید این مکمل عبارتند از:

  • حل مشکل پرواز زدگی؛
  • حل مشکل قرار گرفتن در حالت خواب و بیداری؛
  • حل اختلالات خواب در کودکانی که مبتلا به اختلال بیش فعالی و اوتیسم هستند؛
  • از بین بردن اضطراب قبل و بعد از عمل جراحی؛
  • محافظت از قلب با کاهش فشار خون؛
  • کمک به درمان سرطان و افزایش تأثیر داروهای درمان سرطان؛
  • کاهش آسیب های ناشی از سکته مغزی؛
  • کم کردن التهاب و اثرات مخرب چاقی بر روی بدن؛
  • جلوگیری از پیشرفت زوال عقل و کمک به مبتلایان این بیماری.

با اینکه این مزایا در مصرف کنندگان ملاتونین دیده شده، برای اطمینان بیشتر از فوائد این مکمل، به آزمایشات بالینی وتحقیقات بیشتری نیاز است.

چه غذا هایی ملاتونین دارند؟

دانشمندان دریافته اند که ملاتونین در چندین ماده غذایی وجود دارد. برخی از غذاها ملاتونین بیشتر و برخی دیگر مقدار کمتری از آن را دارند. خوردن غذاهای حاوی این مکمل، مقدار این هورمون خون را بیشتر می کند و برای سلامتی ما مفید است.

آجیل ها، مخصوصا پسته، بیشترین ملاتونین موجود را در بین غذاهای گیاهی دارند. تخم مرغ و ماهی هم منابع غذایی خوبی برای تولید این هورمون در بدن ما هستند.

غذاهای دیگری که میزان ملاتونین مناسبی دارند؛ عبارتند از:

مصرف ملاتونین در بارداری

مصرف ملاتونین در زمان بارداری

برخی از محققان معتقدند که مصرف ملاتونین در زمانی که باردار هستید، از مغز کودک شما در برابر آسیب ها محافظت می کند. با این حال، مدارک کافی برای اثبات این فرضیه وجود ندارد.

تحقیقی که در سال 2016 انجام شده، نشان داده است که مصرف این مکمل در دوران بارداری، اثرات محافظتی بر روی جنین ندارد.

از طرف دیگر، این دارو بهترین گزینه برای حل مشکلات خواب در دوران بارداری و شیردهی نیست. زنان باردار و شیرده می توانند از غذاها و نوشیدنی های طبیعی برای حل مشکل خوابشان استفاده کنند.

اگرچه مکمل های ملاتونین در کل بی خطر هستند، از آن جایی که ممکن است مصرف آزمایشی این مکمل خطراتی برای مادر یا جنین در پی داشته باشد، هنوز تحقیقات و آزمایشات کاملی در این زمینه انجام نشده است.

اگر در فکر باردار شدن هستید یا در حال حاضر بارار هستید و یا به نوزادتان شیر می دهید، قبل از مصرف این مکمل، بهتر است با یک پزشک متخصص و ماهر مشورت کنید.

تداخلات دارویی و موارد منع مصرف

افراد زیر باید از مصرف این مکمل خودداری کنند؛ زیرا احتمال دارد که بعد از مصرف این مکمل، دچار عوارض جانبی یا اثرات مخرب این دارو شوند:

  • افرادی که از داروهای رقیق کننده خون یا داروهای کاهش فشار خون استفاده می کنند؛
  • به دیابت مبتلا هستند؛
  • به تشنج یا صرع دچارند؛
  • در گذشته با مصرف ملاتونین، دچار واکنش آلرژیک شده اند؛
  • در حال مصرف داروهایی هستند که سیستم ایمنی بدن را سرکوب می کنند؛ مانند داروهایی که بعد از پیوند عضو باید مصرف شوند؛
  • به اختلال خونریزی ( هموفیلی) دچارند؛
  • به زوال عقل دچارند؛
  • افسردگی دارند؛
  • داروهای دیگری که باعث خواب آلودگی می شوند؛ مانند: بنزودیازپین ها، کدئین، الکل یا باربیتورات مصرف می کنند.

ملاتونین و الکل

مصرف الکل در اثربخشی داروها و مکمل های زیادی اختلال ایجاد می کند.

تحقیقات زیادی نشان داده اند که نوشیدن الکل، علاوه بر اینکه تولید این هورمون را در بدن کاهش می دهد، اثرگذاری مکمل های آن را نیز کمتر می کند.

آیا مکمل های ملاتونین طبیعی هستند؟

همانطور که تا الان متوجه شده اید، این هورمون، هورمونی طبیعی است که در غده صنوبری ما تشکیل می شود. مکمل های آن، ممکن است طبیعی یا مصنوعی باشند.

ملاتونین طبیعی، از غده صنوبری حیوانات استخراج می شود. در اکثر مواقع، پزشکان شکل طبیعی این مکمل را توصیه نمی کنند؛ زیرا ممکن است آلوده به ویروس یا باکتری خاصی باشد و فرد را بیمار کند.

ملاتونین مصنوعی خطر آلودگی به بیماری را ندارد. این دارو، در کارخانه تولید می شود و ممکن است مقدار ملاتونین موجود در درون بسته، با برچسب توضیحات آن مطابقت نداشته باشد.

به همین دلیل، سازمان غذا و دارو (FDA)، این مکمل را مانند سایر داروها و مکمل ها تنظیم نمی کند.

آیا ملاتونین یک هورمون است؟

آیا ملاتونین یک هورمون است؟

بله، ملاتونین یک هورمون است و در هنگام شب که نور محیط اطراف ما کمتر است، به بیشترین میزان تولید خود می رسد.

این هورمون مانند یک پیام رسان شیمیایی عمل می کند و با مشخص کردن زمان خواب ما، به سایر اندام ها و بافت های ما می گوید که چگونه کار کنند.

این هورمون به نام «هورمون خواب» شناخته می شود و افرادی که بدنشان مقدار کمی از آن را تولید می کند، نمی توانند به خوبی افراد دیگر بخوابند.

آیا ملاتونین اعتیاد آور است و پس از مدتی، مصرف کنندگان بدون این مکمل به خواب نمی روند؟

متخصصان اعتقاد ندارند که مصرف ملاتونین در کوتاه مدت اعتیاد آور باشد. برخلاف سایر داروهای خواب، بعد از قطع مصرف این مکمل، علائم ترک آن در بدنتان ایجاد نمی شود.

با این حال، برای پی بردن به اثرات مصرف طولانی مدت این دارو، به تحقیقات و بررسی های بیشتری نیاز است؛ زیرا بعضی از افراد گفته اند که پس از مدتی، برای خوابیدن به ملاتونین وابسته شدند و بدون مصرف آن به سختی خوابشان برده است.

قبل از مصرف هر مکملی، باید با پزشکتان مشورت کنید تا از  بروز عوارض جانبی، وابستگی و تداخلات احتمالی بین ملاتونین و سایر داروهایی که مصرف می کنید، جلوگیری کنید.

خطرات مصرف

به طور کلی، پزشکان این مکمل را بی خطر می دانند. با این حال، ممکن است برخی از افراد بعد از مصرف این دارو، دچار مشکل شوند. خطراتی که ممکن است پس از مصرف این مکمل به وجود بیاید؛ عبارتند از:

  • دچار شدن به واکنش آلرژیک؛
  • دچار شدن به سرگیجه، سردرد و حالت تهوع؛
  • دچار شدن به فشار خون پایین؛
  • داشتن حس خواب آلودگی در طول روز که برای رانندگی و کار با ماشین آلات خطرناک است؛
  • تداخل و اثر گذاری بر روی داروهای رقیق کننده خون، داروهای صرع، قرص های جلوگیری از بارداری، داروهای دیابت و سایر داروها.

محققان هنوز درباره بی خطر بودن مصرف طولانی مدت این مکمل در کودکان، نوجوانان، زنان باردار و نوزادان چیز زیادی نمی دانند.

تفاوت ملاتونین با ریشه والرین (سنبل الطیب یا علف گربه)

ریشه سنبل الطیب یکی از درمان های طبیعی از بین بردن بی خوابی است. مصرف این گیاه دارویی، به کاهش اضطراب کمک می کند و آرامش بخش است.

اگرچه مصرف ریشه سنبل الطیب قدمت تاریخی دارد، شواهد کمی برای اثبات اثر بخشی این گیاه وجود دارد. در نتیجه، نمی توان به طور قطعی گفت که این گیاه برای حل مشکل بی خوابی موثر است.

مصرف مکمل ملاتونین برای حل مشکلات خواب ( پرواز زدگی) بهتر از مصرف ریشه سنبل الطیب است.

مصرف ریشه سنبل الطیب برای حل مشکلات خوابی که در نتیجه اضطراب و استرس است، بهتر عمل می کند و کیفیت خواب را بهبود می بخشد.

دوز توصیه شده ریشه سنبل الطیب برای حل مشکل بی خوابی، 400 الی 900 میلی گرم است و باید آن را حداقل 2 ساعت قبل از خواب مصرف کنید. این گیاه دارویی، عوارض قرص های خواب آور را ندارد و از این جهت، راه حلی برای بی خطری محسوب می شود.

تفاوت ملاتونین با زولپیدم

زولپیدم دارویی است که برای حل مشکل بی خوابی تجویز می شود. این دارو، کمک می کند که سریع تر به خواب بروید و برای مدت زمان طولانی بخوابید. بعد از مصرف زولپیدم، تعداد دفعاتی که از خواب بیدار می شوید کمتر می شود و خواب سنگین تری خواهید داشت.

در مطالعه ای در سال 2019 انجام شده، ملاتونین و زولپیدم به یک اندازه در حل مشکل خواب افرادی که از بی خوابی رنج می بردند، موثر واقع شدند و هر دو دارو، عوارض جانبی تقریبا مشابهی داشتند.

یکی از تفاوت های زولپیدم با ملاتونین این است که بعضی از مصرف کنندگان زولپیدم، دچار رفتارهای غیرعادی مانند: راه رفتن در خواب و رانندگی هنگام خواب می شوند.

بهتر است بزرگسالان مسن تر، قبل از هر چیزی مکمل های ملاتونین را امتحان کنند. اگر مصرف این مکمل اثر مثبتی بر جای نگذاشت، پس از تایید پزشک، می توانند از داروهای دیگر، مانند زولپیدم، استفاده کنند.

اثرات بلند مدت ملاتونین

استفاده از این مکمل در کوتاه مدت، بی خطر است. با این حال، اثرات مصرف طولانی مدت این مکمل هنوز مشخص نیست.

محققان هنوز نمی دانند که آیا ممکن است ملاتونین بر روی شروع و اثرات بلوغ و سایر جنبه های رشد کودکان تأثیر بگذارد یا خیر.

مطالعاتی که تاکنون انجام شده، نشان داده است که عوارض جانبی این دارو بسیار خفیف است.

پرسش و پاسخ

آیا می توانم بدون مصرف دارو، مشکل خوابم را برطرف کنم؟

با انجام برخی کارها، می توانید چرخه خواب و بیداری تان را تنظیم کنید. این کارها عبارتند از:

  • الگوی خوابتان را درست کنید. برای مدت طولانی، هر شب در یک زمان مشخص به رخت خواب بروید و هر روز صبح در یک زمان مشخص از خواب بیدار شوید تا بدنتان به این الگو عادت کند. به اندازه کافی بخوابید. به طور معمول، بزرگسالان به 7 الی 9 ساعت خواب در شبانه روز احتیاج دارند.
  • در طول روز و مخصوصا شب ها قبل از خواب، کافئین کمتری مصرف کنید.
  • حداقل 45 دقیقه قبل از خواب، از مصرف سیگار و نیکوتین خودداری کنید؛ زیرا باعث بیداری بیشتر شما می شود.
  • رژیم غذایی مناسب داشته باشید. غذاهای تند، اسیدی و چرب، باعث سوزش سر دل می شوند و در صورت دراز کشیدن، این وضعیت بدتر می شود.

علاوه بر این، غذا خوردن در اواخر شب باعث سخت تر شدن خواب می شود. اگر قبل از خواب گرسنه هستید، می توانید یک میان وعده سبک، کم چرب و کم قند میل کنید.

  • از ورزش کردن قبل از خواب خودداری کنید.
  • برای خوابیدن، یک محیط مناسب و راحت فراهم کنید. بسیاری از افراد، برای خوابیدن نیاز به محیطی تاریک و آرام دارند. بهتر است تا جایی که می توانید لوازم الکتریکی را از خودتان دور کنید. وسایلی مانند: گوشی موبایل یا لپتاپ که نور آبی دارند، باعث توقف ترشح ملاتونین در بدن می شوند.

سخن پایانی

ملاتونین هورمونی است که عملکردهای زیادی در بدن انسان دارد و هنوز بسیاری از این عملکرد ها به طور کامل کشف نشده اند. به طور کلی، این هورمون، برای حل مشکلات خواب و رفع اضطراب بسیار مفید است.

علاوه بر این، به نظر می رسد که ملاتونین در درمان و کنترل برخی بیماری ها مفید باشد.

یادتان باشد که قبل از مصرف این مکمل، بهتر است با یک پزشک متخصص درباره مقدار و نحوه مصرف این دارو مشورت کنید و اگر در حال حاضر مشکلی دارید و یا داروی خاصی مصرف می کنید، پزشکتان را در جریان بگذارید تا در صورت لزوم، داروی دیگری را تجویز کند.

منبع