ویتامین K نوعی ماده مغذی است که برای سلامت بدن ضروری است. این ویتامین برای لخته ساختن خون و داشتن استخوان هایی سالم لازم است و همین طور فعالیت های مهم دیگری را در بدن بر عهده دارد. اگر داروهای رقیق کننده خون مانند« وافارین » را مصرف می کنید، باید هر روز مقداری ویتامین کا هم به بدن خود برسانید. با دکتر چک همراه باشید…

بدن انسان به چه اندازه ویتامین K نیاز دارد؟

سن و جنسیت فرد تعیین کننده مقدار ویتامین کا مورد نیاز بدن است. مقدارهای متوسط توصیه شده که باید به صورت روزانه مصرف کنید،در جدول پایین با واحد میکرو گرم قرار دارد.

بازه سنی                                                              مقدار توصیه شده

تولد تا 6 ماهگی                                                     2.0 میکرو گرم

7 تا 12 ماهگی                                                       2.5 میکروگرم

1 تا 3 سالگی                                                        30 میکروگرم

4 تا 8 سالگی                                                        55 میکروگرم

9 تا 12 سالگی                                                      60 میکروگرم

14 تا 18 سالگی                                                    75 میکروگرم

مردان 19 سال و بیشتر                                           120 میکروگرم

زنان 19 سال و بیشتر                                             90 میکروگرم

نوجوانان باردار و شیرده                                           75 میکروگرم

زنان باردار و شیرده                                               90 میکروگرم

 

اینفوگرافیک ویتامین k

اینفوگرافیک ویتامین k

چه غذاهایی حاوی ویتامین K هستند؟

ویتامین K به طور طبیعی در بسیاری از غذاها یافت می شود. ویتامین K در غذاهای متنوعی وجود دارد و شما با خوردن آن ها می توانید مقدار ویتامین مورد نظر بدن تان را تأمین کنید. از جمله این خوراکی ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سبزیجات برگ دار سبز؛ مثل اسفناج، کلم پیچ، کلم بروکلی و کاهو؛
  • روغن سبزیجات؛
  • بعضی از میوه ها؛ مانند بلوبری و انجیر؛
  • گوشت، پنیر، تخم مرغ و سویا.

مکمل های رژیمی ویتامین کا به چه صورت هایی وجود دارند؟

مکمل های مالتی ویتامین و مواد معدنی هر دو دارای ویتامین K هستند. برخی از مکمل ها تنها دارای خود ویتامین K به تنهایی هستند و برخی دیگر علاوه بر ویتامین K حاوی سایر موادمغذی مانند کلسیم، منیزیم و یا ویتامین D نیز هستند. معمولا ویتامین کا موجود در رژیم های غذایی به صورت« فیلوکین» و« فیتوآدیون (که با نام ویتامین K1 نیز شناخته می شود)»،« مناکویین4»، و« مناکویین 7 (که با نام ویتامین K2 نیز شناخته می شود)» تولید و روانه بازار می شود.

آیا مقدار مورد نیاز از ویتامین k به بدن انسان می رسد؟

تعداد افرادی که از کمبود ویتامین K رنج می برند بسیار کم است. بیشتر مردم آمریکا مقدار ویتامین K مورد نیازشان را از طریق مواد خوراکی تأمین می کنند. علاوه بر این، بدن انسان هم خود می تواند درنتیجه فعالیت باکتری های روده مقداری ویتامین K تولید کند که توانایی جذب آن را دارد. با این وجود برخی از افراد نمی توانند ویتامین K مورد نیازشان را دریافت کنند. از جمله این افراد می توان به گروه های زیر اشاره کرد:

  • کودکان تازه متولد شده ای که در هنگام تولد با واکسن ویتامین K واکسینه نشده باشند؛
  • افرادی که بنا به دلایلی میزان ویتامین کا جذب شده در بدن شان کم می شود مثل :فیبروز مثانه، «بیماری سلیاک» که بدن از گوارش مواد غذایی ناتوان می شود، «کولیت قرحه ای»، و «سندروم روده کوتاه»؛
  • افرادی که جراحی های کاهش وزن را انجام داده باشند.

 اگر ویتامین K مورد نیاز به بدن انسان نرسد چه اتفاقی می افتد؟

درصورتی که مقدار ویتامین K در بدن کم شود، فرد با مشکلات جدی ای مواجه خواهد شد. در صورت عدم وجود این ویتامین، بدن کبود شده و در هنگام خونریزی مدت بیشتری طول می کشد تا خون لخته شود. این ویتامین برای مقاومت استخوان ها لازم است و خطر ابتلا به «اوستراپوروسس (ضعف استخوان ها)» بیشتر می شود ؛زیرا بدن برای تقویت استخوان ها به این ویتامین نیاز دارد.

ویتامین K چه تاثیری بر سلامت فرد دارد؟

امروزه دانشمندان در حال تحقیق و بررسی بر روی خواص ویتامین کا هستند تا از نحوه تاثیر آن بر بدن مطلع شوند. در این قسمت به جواب برخی از این تحقیقات اشاره می کنیم.

خواص ویتامین k

اوستراپوروسس

ویتامین K برای سلامت استخوان ها لازم است. طبق برخی از آزمایشات، افرادی که خوراکی های غنی از ویتامین K می خورند در مقایسه با افرادی که به این مورد توجه نمی کنند، استخوان های محکم تری دارند و کمتر دچار شکستگی مفصل ران شوند. برخی از نتایج به دست آمده حاکی از این است که مصرف مکمل های حاوی ویتامین کا به تقویت استخوان ها کمک کرده و احتمال شکستگی استخوان ها را بیشتر می کند؛ برخی دیگر از دانشمندان این مورد را تکذیب می کنند. با این وجود باز هم باید تحیقات بیشتری در این زمینه صورت بگیرد تا به خوبی روشن شود که مکمل های ویتامین K می توانند سلامت استخوان را تضمین کنند یا خیر.

بیماری شریان قلب

دانشمندان در حال بررسی تاثیری هستند که میزان مصرف ویتامین کا خون بر افزایش خطر بیماری های قلبی دارد. شاید این مورد به این دلیل است که پایین بودن میزان این ویتامین باعث می شوند که سلول های خونی نازک شوند و به خوبی خون را عبور ندهند. دانشمندان بر این باور هستند که باید تحقیقات بیشتری در این زمینه صورت بگیرد تا به نقش ویتامین کا در پیشگیری از بیماری های قلبی پی برده شود.

آیا ویتامین K بر بدن تاثیر منفی دارد؟

طبق تحقیقاتی که صورت گرفته است می توان فهمید که ویتامین کا هیچ ضرری برای بدن ندارد؛ البته مصرف همزمان مکمل های ویتامین K با داروی وافارین ممنوع است. در قسمت بعد بیشتر به این مطلب می پردازیم.

آیا ویتامین K با داروی دیگری در تضاد است؟

بله همین طور است، ویتامین K با برخی از داروها در تضاد است. به مثال های زیر توجه کنید:

وارفارین (کومادین)

ویتامین K شدیدا با وافارین داروی رقیق کننده خون، در تضاد است. اگر مجبور هستید که از داروی وافارین استفاده کنید، باید بسیار دقت کنید که هر روز میزان ویتامین K دریافتی از طریق غذا ثابت باشد. در صورتی که در مقدار ویتامین K دریافتی تغییری ایجاد شود، خونریزی های خطرناک (اگر مصرف را کمتر کنید) و لخته های خون (اگر بیشتر مصرف کنید) ایجاد شده، فرد را در شرایط خطرناکی قرار می دهد.

قرص های آنتی بیوتیک

قرص های آنتی بیوتیک می توانند باکتری های خوب موجود در روده را نابود کنند. برخی از این باکتری ها مسئولیت تولید ویتامین K را برعهده دارند. در صورت مصرف مستمر این قرص ها، ویتامین کا باکتری های موجود در روده را نابود کرده و بنابراین مقدار ویتامین مورد استفاده برای بدن کم می شود.

گیرنده های اسیدی صفراوی

برخی از مردم از گیرنده های اسیدی صفراوی (مانند« کلسترامین »و «کلستیپول») برای کاهش میزان کلسترول خون استفاده می کنند. اگر چندین سال و به طور مستمر از ویتامین کا استفاده کنید، در نهایت این داروها میزان ویتامین K موجود در بدن تان را کم می کنند.

اورلیستات

اورلیستات (آلی و زنیکال) نوعی داروی مخصوص کم کردن وزن است. این دارو مقدار چربی های جذب شده در بدن را کم کرده و به بیشتر شدن جذب ویتامین K کمک می کند.

بهتر است که درباره مکمل های رژیمی و داروهای با نسخه یا بدون نسخه که مصرف می کنید، با پزشک معالج خود، داروساز یا افراد خبره مشورت کنید. آن ها درباره مکمل های رژیمی که با داروهای مصرفی شما در تداخل است، اطلاعاتی در اختیارتان قرار می دهند.

ویتامین کا و خوراکی های مقوی

دولت فدرالی برای مردم آمریکا یک دفترچه راهنمای رژیمی منتشر کرده است و در آن عنوان شده است که مردم باید تمام مواد مغذی خود را از طریق غذا به دست آورند. مواد غذایی حاوی مواد معدنی، انواع ویتامین ها و فیبرهای رژیمی و سایر مواد مورد نیاز بدن هستند. مقدار مواد مغذی موجود در مکمل های رژیمی و غذاهای فراوری شده بسیار کمتر از مقدار توصیه شده است.

رفع ادعا

این مقاله توسط سازمان مکمل های رژیمی (ODS) منتشر شده است و حاوی هیچ گونه توصیه پزشکی نمی باشد.  توصیه اکید داریم که با پزشک معالج خود (دکتر، پزشک تغذیه، داروساز و…) درباره مسائل مورد علاقه تان صحبت کنید و درباره مصرف مکمل های رژیمی و خوراکی هایی که برای سلامت عمومی بدن تان ضروری است، اطلاعاتی جمع آوری کنید. هرگونه اشاره به سرویس یا کالای مشخصی، یا هر گونه توصیه از جانب سازمان یا مردم جامعه به این معنا نیست که سازمان مکمل های رژیمی آن کالا، خدمات یا توصیه را تایید می کند.


مطالب مرتبط :

ویتامین E چیست و چه تاثیرات مثبت و منفی برای سلامتی بدن دارد ؟
ویتامین D چه فوایدی دارد؟ و چطور بر روی سلامتی تاثیر می گذارد؟
چرا بدن ما به ویتامین C نیاز دارد ؟ از خواص ، مضرات و کمبود ویتامین سی آگاه باشید

 

منبع : ods