آیا مصرف ویتامین D مانع از ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا می شود؟ چند بار در روز و چه مقدار باید این مکمل را مصرف کنم؟ امروز در دکتر چک به بررسی جواب این سوالات می پردازیم.

یک مطالعه منتشر شده انگلیسی در ماه فوریه سال 2017 به این مورد اشاره کرده است که مصرف مکمل های حاوی ویتامین D مانع از ابتلا به سرماخوردگی، آنفولانزا، برونشیت و سینه پهلو می شود.

مصرف ویتامین دی و آنفولانزا

محققان دانشگاه کویین ماری لندن داده های موجود از 25 آزمایش بالینی که از 11.000 بیمار در 14 کشور دنیا به دست آمده بود را بررسی کردند و در نهایت یک مزیت مهم، اما ساده، در این مکمل ها پیدا کردند. بهترین نتایج در افرادی دیده شد که در ابتدا مقادیر کمی از این ویتامین را مصرف کرده بودند. افرادی که مقدار زیادی از این ویتامین را در یک دوز به جای استفاده مرتب و روزانه، مصرف کرده بودند هیچ نتیجه مثبتی را در خود مشاهده نکردند.

در مجموع، در این مطالعه مشخص شده است، کسانی که مقادیر کم ویتامین D را به طور مرتب و با برنامه مصرف می کنند، احتمال سرماخوردگی، آنفولانزا و دیگر عفونت های مجرای تنفسی در آن ها نصف می شود؛ تاثیر آن مانند کسانی است که مقدار ویتامین D بدنشان کم است و هیچ گونه مکملی هم مصرف نمی کنند.

حتما بخوانید: میزان نرمال ویتامین D خون چقدر باید باشد؟

در میان کسانی که مقادیر اولیه ویتامین دی موجود در بدن شان زیادتر است، مصرف این مکمل تا 10 درصد خطر ابتلا به این بیماری ها را کم تر می کند.

همین طور، محققان به این نکته نیز اشاره کردند که این نتایج در رابطه با خوراکی های غنی شده با ویتامین D صدق می کند. (در ایالات متحده آمریکا، شیر درست مانند غلات های آماده صبحانه، بعضی از برندهای آب میوه، ماست، کره، سبزیجات یا چربی حیوانات و بعضی دیگر از مواد خوراکی یک محصول غنی شده است؛ اما این خوراکی ها در انگلستان این گونه نیستند)

جلوگیری از سرماخوردگی با ویتامین D

منابع رژیمی غنی از ویتامین D شامل: تخم مرغ، ماهی سالمون، ماهی تن و ماهی اسقومری می شود؛ اما مقادیر زیاد از این ویتامین در آن ها وجود ندارد.

نور خورشید بهترین منبع برای دریافت ویتامین دی مورد نیاز بدن است؛ اشعه های ماوراء بنفش باعث تحریک ساخت ویتامین دی در پوست می شوند. عواملی که به ساخت این ویتامین در بدن کمک می کنند؛ شامل تیرگی پوست، عوامل ارثی، چاقی مفرط و مصرف یک سری از داروهای خاص، مثل بعضی از داروهای ضد حمله می شوند.

بهتر است در این باره با پزشک تان مشورت کنید. مهم تر از همه این که نور خورشید فرآیند ساخت ویتامین D در بدن را مسدود می کند و در کشورهای شمالی (در بالای آتلانتا، گرجستان) خورشید فقط نصف سال در آسمان است و اشعه ماوراء بنفش خود را منتشر می کند. در این کشورها، بیشتر مردم، برای تامین میزان ویتامین D موجود در بدن خود حتما باید مکمل های حاوی این ویتامین را مصرف کنند. بزرگسالان حتما باید این مکمل ها را مصرف کنند؛ زیرا با بالا رفتن سن، بدن به اندازه سابق توانایی ساخت این ویتامین را از دست خواهد داد .

توصیه می کنیم که همه مردم روزانه 2000 IU از ویتامین دی را مصرف کنند. اگر مقادیر این ویتامین که خورشید در طول ماه های تابستان به بدن تان می رساند را حساب کنید، بدن تان قادر خواهد بود که میزان 10.000 تا 20.000 IU از این ویتامین را بدون بروز هیچ گونه عوارض جانبی از خود تولید کند؛ پس متوجه می شوید که این مقدار چندان زیاد نیست.

از طرفی، بعد از مصرف روزانه 10.000 IU از مکمل های حاوی ویتامین D، هیچ عارضه جانبی شدیدی بروز نخواهد کرد.

حتما بخوانید: علت سرفه های شبانه و راهکار های خانگی برای درمان

اما فراموش نکنید که آسان ترین راه موجود برای ابتلا نشدن به بیماری های سرماخوردگی و انفولانزا در طول روزهای سرد سال، شستشوی منظم دست ها و نزدن دست ها به چشم ها و بینی تان است. با افرادی که دچار بیماری های تنفسی هستند، تماس نداشته باشید. قطرات معلق در هوا از طریق سرفه و عطسه کردن عوامل اصلی انتقال ویروس های آنفولانزا ( کووید۱۹) از فردی به فرد دیگر هستند.

و در آخر توصیه می کنیم که وقتی مریض هستید، سر کار نروید.