ویتامین E نوعی ماده مغذی محلول در چربی است که در بسیاری از مواد خوراکی یافت می شود. این ویتامین در بدن نقشی مانند آنتی اکسیدان دارد و به سلول ها کمک می کند تا از خود در مقابل «امواج آزاد »محافظت کنند. امواج آزاد در واقع ترکیباتی هستند که بدن ما آن ها را می سازد. این ترکیبات غذای ورودی را به انرژی تبدیل می کنند. امواج آزاد از راه های دیگری هم مانند : دود سیگار، آلودگی هوا و نور ماوراء بنفش خورشید بر افراد تأثیر می گذارند.

بعلاوه ویتامین E برای تقویت سیستم ایمنی بدن لازم است؛ به این صورت است که سیستم دفاعی می تواند در برابر باکتری ها و ویروس ها از بدن محافظت کند. این ویتامین در بزرگ کردن رگ های خونی نقش دارد و اجازه نمی دهد که خون درون رگ ها، لخته شود. علاوه بر این موارد، ویتامین E نوعی انرژی است ( نوعی سوخت) که سلول ها برای ارتباط برقرار کردن با یکدیگر از آن استفاده می کنند. در این صورت باید بدانید که ویتامین ای وظایف بسیار مهمی را در بدن برعهده دارد. در وب سایت دکتر چک بیشتر به این موضوع پرداخته ایم ، با ما همراه باشید.

اینفو گرافیکی طراحی کرده ایم که هرچه سریعتر به موضوع کل مقاله پی ببرید ، اما برای درک بهتر و کامل تر توصیه میکنیم کل مقاله را مطالعه فرمایید

 

اینفوگرافیک ویتامین e

بدن انسان به چه مقدار ویتامین E نیاز دارد؟

میزان سن، مقدار ویتامین E مورد نظر بدن را تعیین می کند. در فهرست زیر به مقدار  ویتامین E لازم(به میلی گرم) برای هر فرد و نیز واحد جهانی آن اشاره می کنیم. مقدار ویتامین ای موجود در محصولات غذایی و نیز مکمل های رژیمی به واحد بین المللی (IU)، روی برچسب کالا درج شده است.

فهرست پیشنهادی

بازه سنی                                          مقدار ویتامین

تولد تا 6 ماهگی                                 4 میلی گرم (6IU)

خردسال 7 ماه تا 12 ماه                       5 میلی گرم (7.5IU)

کودک 1 تا 3 سال                                6 میلی گرم (9IU)

کودک 4 تا 8 سال                                7 میلی گرم (10.4IU)

کودک 9 تا 13 سال                              11 میلی گرم (16.4IU)

نوجوان 14 تا 18 سال                           15 میلی گرم (22.4IU)

بزرگسالان                                         15 میلی گرم (22.4IU)

بانوان و خانم های باردار                       15 میلی گرم (22.4IU)

بانوان و خانم های شیرده                     19 میلی گرم (28.4IU)

کدام خوراکی ها حاوی ویتامین E هستند؟

تمامی غذاها به طور طبیعی حاوی مقداری ویتامین ای هستند. این ویتامین به غذاهای فراوری شده هم افزوده می شود. خوراکی هایی که در ذیل به آن ها اشاره می کنیم، حاوی مقدار قابل توجهی ویتامین E هستند:

  • روغن های گیاهی مانند: گیاهک گندم، آفتاب گردان، و گلرنگ به عنوان غنی ترین منابع ویتامین E برشمرده می شوند. مقدار ویتامین موجود در روغن های ذرت و سویا کمی کمتر از روغن های نامبرده است.
  • آجیل ها (مانند بادام زمینی ، فندق و علی الخصوص بادام) و دانه ها (مانند دانه های گل آفتاب گردان) در دسته منابع غنی از ویتامین E قرار دارند.
  • سبزیجات سبز رنگ: اسفناج و کلم بروکلی، به مقدار کم ویتامین E را در خود جای داده اند.
  • شرکت های تولید کننده مواد خوراکی، ویتامین ای را به محصولات خود اضافه می کنند. مثلا: در غلات صبحانه، آب میوه ها، کره  حیوانی و کره گیاهی ویتامین E وجود دارد. بهتر است سری به برچسب مواد غذایی بزنید و مقدار ویتامین E انواع خوراکی ها را مشاهده کنید.

ویتامین e در کدام خوراکی ها یافت می شود ؟

مکمل های رژیمی ویتامین E به چه صورت هایی در دسترس اند؟

مکمل های حاوی ویتامین ای به مقدار و صورت های متفاوت تولید می شوند. هنگام خرید این مکمل ها باید به این دو مورد توجه داشته باشید:

  • مقدار ویتامین E موجود: بیشتر مکمل های حاوی ویتامین و مواد معدنی حدود 30 IU از ویتامین E را در خود جای داده اند. این در حالی است که مقدار ویتامین موجود در مکمل هایی که فقط حاوی ویتامین ای هستند، معمولا 100 تا 1.000 IU در هر قرص است. دوز موجود در مکمل های تنها حاوی ویتامین ای، بسیار بیشتر از مقدار توصیه شده است. به اعتقاد بعضی از افراد مصرف بیش از حد مکمل های ویتامین E سلامت فرد را تضمین کرده و خطر ابتلا به بعضی از بیماری ها را کاهش می دهد.
  • نوع ویتامین E: حتما پیش خود فکر می کنید که ویتامین ای تنها نام یک عنصر است؛ در حالی که اینطور نیست و این نام به هشت ترکیب مختلف، از جمله« آلفا توکوفرول»، در غذا اطلاق می شود. قدرت یا سطح فعالیت شکل های مختلف مکمل های ویتامین E  با هم متفاوت است.

حتما در برچسب های بسته بندی مواد خوراکی و مکمل های غذایی با عنوان “دی آلفا توکوفرول” برخورد کرده اید ؛ویتامین E در منابع طبیعی (خوراکی) با این نام شناخته می شود. از سوی دیگر، ویتامین E غیرطبیعی (ساخته شده در آزمایشگاه) با نام “دل آلفا توکوفرول” شناخته می شود. اثر بخشی فرم طبیعی این ویتامین بسیار بیشتر از فرم غیرطبیعی آن است. بگذارید اینطور توضیح دهیم: 100 IU از ویتامین ای طبیعی برابر با 150 IU از شکل غیرطبیعی آن است.

در بعضی از مکمل های حاوی ویتامین، علاوه بر ویتامین E، ویتامین های دیگری از جمله« گاما توکوفرول»،« توکوترینول» و« توکوفرول های ترکیبی»، هم وجود دارد. امروزه همچنان این مسئله برای دانشمندان بی جواب باقی مانده است:  آیا میزان اثربخشی هر کدام از این شکل ها بیش از مکمل های آلفا توکوفرول است؟

آیا بدن انسان ویتامین E لازم را دریافت می کند؟

مقدار ویتامین E موجود در رژیم غذایی بیشتر مردم آمریکا، کمتر از مقدار توصیه شده است. با این وجود بسیار کم پیش می آید که نشانه ای مبنی بر عدم رسیدن ویتامین E کافی به بدن در این کشور ثبت شود (در قسمت بعد به طور دقیق به این سئوال پاسخ می دهیم).

اگر ویتامین E به مقدار کافی به بدن انسان نرسد، چه اتفاقی می افتد؟

اصولا مقدار ویتامین E در بدن افراد سالم به مقدار کافی وجود دارد. ویتامین E به مقدار اندکی سلول چربی برای سیستم گوارش نیاز دارد تا آن را جذب کند ؛در صورت عدم جذب کافی این ویتامین سلول های چربی به خوبی گوارش نمی یابند یا جذب نمی شوند. بیماری «کرون»، «فیبروز مثانه »و برخی از مشکلات جدی ژنتیکی (که البته کم پیش می آید) مانند «آبتالیپو پروتئینی »و «ناهماهنگی حرکتی (AVED)» با کم بودن میزان ویتامین E در ارتباط هستند.

از بارزترین مشکلاتی که در نتیجه کمبود ویتامین E به وجود می آید، ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن است  . و از دیگر عواقب کم بودن ویتامین E می توان به آسیب وارد شدن به نورون ها و ماهیچه ها اشاره کرد ؛ درنتیجه فرد ،دیگر هیچ حسی در قسمت بازو و پاها احساس نخواهد کرد، کنترلی بر حرکات بدن اش ندارد، عضلاتش ضعیف شده و بینایی اش دچار مشکل می شود.

برخی از تاثیرات ویتامین E بر بدن

امروزه دانشمندان در حال تحقیق و بررسی ویتامین E هستند تا از نحوه تاثیرگذاری آن بر سلامت فرد مطمئن شوند. در این قسمت قصد داریم به برخی از نتایج تحقیقات اشاره کنیم :

مشکلات قلبی

با توجه به نتیجه برخی از تحقیقات مشخص شده است که میزان مصرف مکمل های ویتامین E با کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی ارتباط مستقیم دارد ،اما در انتها مشخص شد که مصرف بیش از حد مکمل ها هیچ تاثیری بر کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی ندارد؛ هیچ کدام از افراد داوطلب برای شرکت در این تحقیقات ،  نمی دانستند قرصی که مصرف می کنند مکمل ویتامین E است یا پلاسبو (نوعی قرص ساختگی که ویتامین ای یا مواد اولیه فعال در آن وجود ندارد). اینطور به نظر می رسد که مکمل های حاوی ویتامین ای در پیشگیری، و کم کردن شدت ابتلا به بیماری های قلبی هیچ نقشی نداشته و در حقیقت این ویتامین هیچ تاثیری بر بیماری های قلبی ندارد. هنوز یک مورد دیگر بر داشمندان پوشیده است: آیا مکمل های ویتامین ای می توانند از قلب افراد جوان تر و سالم تر که خطر ابتلا به بیماری قلبی در آنها کمتر است ، محافظت کنند؟

ویتامین e و سلامتی قلب

سرطان

طبق تحقیقات بیشتری که در این باره صورت گرفته است، دانشمندان به این نتیجه رسیدند که نه تنها مصرف مکمل های حاوی ویتامین ای در پیشگیری از ابتلا به سرطان کارساز نیست، بلکه گاهی اوقات بسیار خطر آفرین هم می شود! مثلا در یکی از تحقیقات مشخص شد که مصرف دوزهای بالا ویتامین ای به هیچ وجه نمی تواند خطرات ناشی از سرطان سینه و روده را کم کند !به نتیجه یکی دیگر از تحقیقات توجه کنید: مصرف چند روزه مکمل های حاوی ویتامین E، بلعکس باعث بیشتر شدن خطر سرطان پروستات در آقایان می شود (400 IU/ به صورت روزانه). در یکی دیگر از تحقیقات دو گروه زن و مرد برای مدت هفت سال شرکت داشتند؛ مصرف بیش از حد مکمل های حاوی ویتامین E هیچ تاثیری بر محافظت از بدن در برابر سرطان نداشت(300- 400 IU به صورت روزانه/ به طور متوسط). با این وجود بعضی یگر از دانشمندان اعلام کردند که نوعی رابطه میان مصرف مکمل ویتامین E برای مدت 10 سال یا بیشتر، و کاهش خطر ابتلا به سرطان مثانه وجود دارد.

به احتمال زیاد موقع شیمی درمانی و رادیو درمانی نباید از مکمل های ویتامین E و سایر آنتی اکسیدان ها استفاده کرد؛ زیرا  باهم متناسب نیستند. بیمارانی که باید این دو روش درمانی را بگذرانند، بایستی درباره مصرف مکمل ها و آنتی اکسیدان ها، خصوصا در دوزهای بالا، با پزشک معالج خود یا پزشک غدد شناسی، مشورت کنند.

اختلالات چشم

بسیاری از بزرگسالان با بیمارهای« تباهی لکه زرد (AMD)»، یا «از دست دادن دید مرکزی » و« آب مروارید» مواجه می شوند. هنوز مشخص نشده است که مصرف مکمل های ویتامین ای تاثیری در پیشگیری از ابتلا به این بیماری ها دارد یا خیر؟ آن دسته از بیماران AMD که در خطر ابتلا به نوع پیشرفته این بیماری هستند، با مصرف مکمل های ترکیبی حاوی مقدار زیادی ویتامین E و سایر آنتی اکسیدان ها، «زینک» و «کوپرو »می توانند تا حد زیادی مشکلات بینایی خود را برطرف کنند.

اختلالات ذهنی

تحقیقات بسیاری صورت گرفته تا تاثیر مکمل های حاوی ویتامین E بر هوشیاری و فعالیت بزرگسالان و نیز پیشگیری یا کم کردن مشکلات ذهنی و کاهش بیماری آلزایمر را مشخص کند. با این وجود مشخص شد که کمتر اتفاق می افتد که با مصرف مکمل های ویتامین E بتوان خطر ابتلا به این بیماری ها را کاهش داد.

آیا ویتامین E مضر است؟

ویتامین E موجود در غذا هرگز برای بدن خطرناک یا مضر نمی باشد؛اما باید بگوییم که مصرف مکمل های حاوی ویتامین ای آن هم در دوزهای بالا، به خون ریزی (پس از آسیب دیدن یا زخمی شدن فرد، خون او  لخته نمی شود) و خونریزی های شدید مغزی (که به حرکت هوموگرافیک معروف است) منجر می‌شود. از همین رو همواره بزرگسالان باید میزان مصرفی خود را تنظیم کنند: حداکثر مقدار مجاز مصرف ویتامین ای طبیعی برای بزرگسالان، 1.500 IU و مقدار غیرطبیعی آن 1.100 IU در روز است و حداکثر میزان توصیه شده برای کودکان بسیار کمتر از این مقدار دوز است. طبق برخی از تحقیقات، حتی مصرف کمتر از این مقدار از ویتامین ای می تواند به بدن آسیب برساند. به عنوان نمونه در یکی از تحقیقات مشخص شد مردانی که 400IU از ویتامین E را به صورت روزانه و برای چند روز پشت سر هم مصرف می کنند، به شدت در معرض ابتلا به سرطان پروستات قرار دارند.

آیا کنش و واکنشی در ویتامین E وجود دارد؟

گاهی اوقات مصرف برخی از داروها با ویتامین E در تضاد هستند.  به نمونه های زیر دقت کنید:

  • مصرف ویتامین ای برای افرادی که در حال حاضر از داروهای ضد پلاکت های خونی، مانند« وارفارین،» استفاده می کنند، خطر بروز خونریزی را به شدت بالا می برد.
  • در پایان یکی از تحقیقات مشخص شد که مصرف ویتامین ای همراه با سایر آنتی اکسیدان ها (مثل ویتامین C ، سلنیوم، بتاکاروتن) تاثیر بسزایی در کم کردن خطرات مصرف دو قرص به صورت همزمان (استاتین و نیاسین) دارد و میزان کلسترول خون را پایین می آورد.
  • هرگز در طول دوره شیمی درمانی و رادیو تراپی نباید از هیچ کدام از آنتی اکسیدان ها استفاده کنید.

بهتر است درباره مصرف همزمان مکمل های دارویی با سایر داروها با پزشک معالج، داروساز یا افراد خبره مشورت کنید؛ این افراد شما را راهنمایی کرده و درباره مضرات مصرف همزمان این مکمل ها با داروهای بدون نسخه یا با نسخه ،  شما را مطلع می کنند. بعلاوه بهتر است تا  اطلاعات دیگری درباره تداخل داروها یا نحوه جذب توسط بدن ، مصرف یا شکستن مواد مغذی را هم کسب کنید.

تاثیرات ویتامین ای بر بدن

ویتامین ای و رژیم غذایی سالم

طبق توصیه رژیمی« دولت فدرال »که مخاطب آن مردم آمریکا هستند، انسان باید تمام مواد مغذی خود را از راه مواد خوراکی تامین کند. انواع ویتامین ها، مواد معدنی، فیبر رژیمی و سایر موادی که بر سلامت فرد تاثیر دارند، در غذا یافت می شود. مقدار ویتامین و مواد مغذی غذاهای فراوری شده و مکمل های رژیمی کم تر از مقدار توصیه شده است.

رفع ادعا

مطالب این مقاله توسط« سازمان مکمل های رژیمی (ODC) »جمع آوری و منتشر شده است و حاوی هیچ گونه توصیه پزشکی نمی باشد. به شدت توصیه می کنیم که درباره نحوه استفاده از مکمل های رژیمی و بهترین مورد برای سلامت تان با پزشک معالج خود یا داروساز مشورت کنید.


مطالب مرتبط رو حتما مطالعه کنید :

ویتامین D چه فوایدی دارد؟ و چطور بر روی سلامتی تاثیر می گذارد؟
از جزئیات کامل فشار خون پایین مطلع شوید ( علائم ، عوارض ، علت و درمان )
آیا وزوز گوش درمان می شود ؟ انواع صدا ها در گوش و جدیدترین روش های درمان

 

منبع : ods