برای کاهش اوره باید یک رژیم غذایی مرتب و استاندارد را در نظر گرفت. البته که منظور ما از استاندارد به هیچ وجه استاندارد تمام مردم نیست.
بلکه استانداردی که بیماران کلیوی و افرادی با اوره بالا در خون باید آن را رعایت کنند. در رژیم عادی و روزانه ما مقادیر بالایی از مواد غذایی مختلف یافت میشود.
برخی از آنها برای این بیماری مفید و برخی دیگر بهطرز نگرانکنندهای مضر هستند. اگر میخواهید چنین موادی را بیشتر بشناسید، پیشنهاد میکنم تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
چرا باید برای اوره بالا رژیم خاصی در نظر گرفت؟
بیماران کلیوی و افرادی که از اوره بالا رنج میبرند نیاز دارند که تغذیه مناسبی داشته باشند. برای این بیماران تغذیه بیش از هر عاملی اهمیت دارد، چراکه تاثیر مستقیمی بر روی روند بیماری آنها خواهد گذاشت.
تغذیه درست و خوراکیهای مفید میتواند جلوی گسترش بیماری را بگیرد، آن را در مراحل اولیه درمان کند و نگذارد که بیماری شما منجر به مشکلات جانبی دیگری شود.
افراد سالم نیز میتوانند از خوراکیهای کاهشدهنده سطح اوره استفاده کنند اما بیماران کلیوی باید مصرف آنها را در برنامه غذایی خود قرار بدهند. بسته به مقدار اوره در خون، محدودیتهای غذایی بیشتر میشود.
علائم اوره بالا چیست؟
برخی از نشانهها در بدن ممکن است ناشی از بالارفتن اوره در خون باشد. این علائم عبارتاند از:
- ورم و التهاب در پا
- تهوع
- استفراغ
- خستگی
- خارش
- گرفتگی در عضلات
- تنگی نفس (ناشی از تجمع مایعات)
- از دست دادن اشتها
- احساس طعم فلز در دهان
- مشکل در تفکر
- مشکل در حافظه
- کاهش وزن شدید و بدون علت
- ایجاد کریستالهای زرد روی پوست
- احساس بوی ادرار در تنفس
بهترین خوراکیها برای کاهش اوره چیست؟
یکی از سوالاتی که بیماران کلیوی یا افرادی با اوره با در خون از خود میپرسند این است که برای کاهش اوره چه بخوریم؟ موارد خوراکی زیادی هستند که میتوانند به کاهش این ماده در خون شما کمک کنند. در ادامه مقاله مهمترین این موارد را به شما معرفی خواهیم کرد.
برای کاهش اوره خوراکیهایی که سدیم پایین دارند مصرف کنید
در غذاهای بسیاری سدیم وجود دارد. نمک خوراکی مهمترین مادهای است که میتواند سدیم را در بدن تامین کند. در طول روز انسان باید بیشینه 2 گرم سدیم دریافت کند.
این مقدار معمولا در رژیم عادی روزانه تامین میشود و دیگر لازم نیست بیش از آن سدیم وارد بدن نمود. افرادی که در خونشان مقادیر بالایی از اوره وجود دارد باید مصرف مواد غذایی سدیمدار را به کمینه برسانند یا بهطور موقت آنها را متوقف کنند.
نمک دریا، غذاهای فستفودی، سسهای کارخانهای و مواد غذایی کنسروی معمولا دارای سدیم بالایی هستند و نباید در رژیم افرادی با اوره بالا در خون قرار بگیرند. برچسب روی محصولات اطلاعات مواد غذایی مختلف را ثبت میکند و شما نیز میتوانید با مطالعه این مورد مطمئن شوید که ماده غذایی شما دارای نمکی بیش از اندازه نیست.
خوراکیهایی که فسفر و کلسیم کمی دارند مناسب کاهش اوره هستند
این 2 ماده نیز یعنی کلسیم و فسفر در رژیم عادی و روزانه ما وجود دارند. اما زمانی که مشکلات کلیوی گریبانگیر ما شده و از طرفی اوره در خون ما بالاست، باید مصرف چنین مواردی را از پیش نیز کمتر کرد.
بنابر توصیه دکتر پیمان صالحی باید مصرف کلسیم و فسفر در طول روز به کمتر از 1 گرم برسد. برای محدودکردن مصرف این 2 ماده پیشنهادهایی توسط پزشکان ارائه شده که از جمله آنها باید به:
- مصرف ذرت و برنج
- افزایش مصرف میوه
- مصرف نوشیدنیهای طبیعی که دارای رنگ روشن هستند (مانند لیموناد)
- افزایش مصرف سبزیجات تازه
اشاره کرد. لبنیات یک منبع غنی کلسیم است و بیشتر محصولات لبنی نیز دارای مقادیر بسیار زیادی از فسفر هستند. در عین حال ما نمیتوانیم مصرف لبنیات را قطع کنیم. چراکه ممکن است بهخاطر درمان یک بیماری با مشکلاتی مانند پوکی استخوان مواجه شویم. بهجای قطع مصرف این مواد میتوان محصولات لبنی خاصی را مصرف کرد که دارای فسفر و کلسیم کمتری هستند.
برای نمونه پنیر بری و سوییسی، پنیر خامهای، بستنی میوهای و خامه ترش کلسیم و فسفر کمی دارند و میتوان آنها را در رژیم غذایی برای کاهش اوره جای داد.
خوراکیهایی که پروتئین کمی دارند نیز مناسب کاهش اوره هستند
افرادی که اوره خونشان بیش از حد زیاد است و در وضعیت خطرناکی قرار دارد باید پروتئین در رژیم غذایی خود را نیز جدی بگیرند.
افرادی که به بیماریهای شدید کلیوی نیز مبتلا هستند باید این مورد را لحاظ کنند. پروتئین حیوانی برای این افراد باید بهصورت کامل محدود شود. گوشت قرمز، آجیل و غلات، غذاهایی دریایی و محصولات لبنی برای چنین افرادی بهصورت کلی قدغن است و باید آنها را از لیست رژیم غذاییشان حذف نمود.
خوراکیهایی هستند که پروتئین پایین دارند و میتوان از آنها برای چنین شرایطی کمک گرفت. از جمله این مواد غذایی باید به:
- مربا
- چای و قهوه
- آبنبات (فاقد ژلاتین)
- سس مایونز
- میوههایی که پتاسیم زیادی ندارند (مصرف میوه خشک ممنوع است)
- چربیهای گیاهی مانند آووکادو و روغن زیتون
- ترشی
- سبزیجات به جز لوبیا و نخود
اشاره کرد. برنج، پاستا، غلات صبحانه، ذرت، جو دوسر و نان از جمله مواد غذایی کمپروتئین هستند که مصرفشان موجب افزایش سطح اوره خون شما نخواهد شد.
خوراکیهایی که آهن زیادی دارند
آهن یک ماده ضروری برای بدن هر انسان سالمی است. افرادی که دارای بیماریهای کلیوی و اوره خون بالا هستند نیز باید آهن را در مقادیر بالایی مصرف کنند. خوراکیهایی مانند پاستا، ماکارونی، نان سبوسدار، چغندر، اسفناج، توفو، جو دوسر، کلم بروکلی، عدس و نانهایی که با آهن غنی شدهاند، بهترین مواد غذایی برای تامین آهن بدن هستند.
توجه داشته باشید که مصرف این مواد غذایی درمان قطعی اوره خون نیست اما به درمان آن کمک زیادی میکند.
اوره پایین با خوراکیهایی با پتاسیم پایین
پتاسیم نیز ماده ضروری برای بدن است اما باید مقدار اضافه آن دفع شود. این ماده غذایی را میتوان در اکثر سبزیجات و میوهها پیدا کرد.
بنابراین باید میوههایی را انتخاب کنیم که مقدار پایینی پتاسیم داشته باشند. توتهای قرمز دارای پتاسیم پایینی هستند و میتوان آنها را مصرف کرد. هلو، آناناس، آلو، کرفس و خیار نیز خوراکیهای مناسبی با سطح پتاسیم پایین هستند.
زغال اخته و آّب آن نیز علاوهبر طعم دلپذیر، منعی برای مصرف ندارند و سطح پتاسیمشان پایین است. شما میتوانید از تمشک، توت فرنگی کرنبری، سیب و آب سیب نیز برای رژیم غذایی خود استفاده کنید.
در دسته مواد خوراکی که پتاسیم پایینی دارند میتوان لوبیا و انواع آن را نیز قرار داد اما توجه داشته باشید که لوبیا پروتئین بالایی دارد و با مولفه دیگری که پیشتر معرفی کردیم در تضاد است.
در این مقاله مواد غذایی مناسب برای کاهش اوره را معرفی کردیم. شما نیز اگر در معرض این بیماری قرار دارید یا درگیر آن هستید میتوانید به کمک این رژیم از شر آن خلاص شوید یا گسترشش را به حداقل برسانید. از شما ممنونیم که تا انتهای این مقاله همراه ما بودید.