این فرضیه که مصرف قرص آسپرین می تواند مانع از ابتلا به سرطان شود، درست است؟ اگر این طور است، آیا باید این قرص را به صورت روزانه مصرف کنیم؟ آیا این قرص باید از نوع معمولی باشد یا نوع مخصوص کودکان؟ برای پاسخ به این سوالات، با دکتر چک همراه باشید.

آیا آسپرین از سرطان جلوگیری می کند؟

نتایج مطالعاتی که از سوی موسسه ملی سرطان (NCI) در تاریخ دسامبر سال 2019 منتشر شده، عنوان کرده است که مصرف قرص آسپرین برای مدت حداقل سه بار در هفته با کم کردن خطر ابتلا به سرطان رابطه ای مستقیم دارد.

به خصوص در این مطالعه گفته شده است که مصرف آسپرین تا 29 درصد خطر مرگ ناشی از ابتلا به سرطان روده بزرگ، 25 درصد خطر مرگ ناشی از ابتلا به سرطان روده معده ای، ۱۵ درصد خطر مرگ ناشی از هر گونه سرطان و تا 19 درصد خطر مرگ به هر دلیلی را کم می کند.

بی شک، این گزارش یک خبر خوب است؛ اما متاسفانه باید بگوییم که این گفته ها برای همه افراد صدق نمی کند. در این گزارش آمده است که فقط افراد دچار اضافه وزن و چاقی مفرط که شاخص توده بدن شان میان 25 تا 29.9 باشد، از مزایای این قرص بهره مند می شوند (به شاخص توده بدنی {BMI} بین 18.5 تا 24.9  نرمال می گویند).

حتما بخوانید: آیا مصرف آسپرین برای سرطان پروستات مفید است؟

یافته های این مطالعه نشان داده است که مصرف آسپرین در افرادی که دچار کمبود وزن هستند، هیچ تاثیری روی کاهش خطر ابتلا به سرطان در این افراد نخواهد داشت.

مدیر این مطالعات، «هولی لومنس»- کراپ، دکترا و دارای مدرک استادی بهداشت عمومی، این طور گفته است: « احتمالا ریشه این خاصیت محافظتی که در قرص آسپرین وجود دارد، ناشی از عملکرد ضد التهابی آن است.» او معتقد است که سرطان های روده یا مربوط به معده، سرطان های همراه با التهاب هستند.

در این مطالعه 146.152 بزرگسالان که 65  سال یا بیشتر داشتند شرکت کردند که در دوره تصویر برداری سرطان تخمدان، روده بزرگ، ریه و پرستات NCI حضور داشتند. افراد شرکت کننده گزارش دادند که در طول سال قبل آسپرین مصرف می کردند.

مطالعات دیگر درباره آسپرین و سرطان چه می گویند؟

در مطالعه دیگری، مشخص شد که سالمندانی که این قرص را  به طور منظم مصرف کرده اند، تاثیرات مثبتی بر روی سلامتی شان مشاهده نکردند . در مطالعه ای که در سال 2018 منتشر شد، گفته شد که افرادی که روزانه به مقدر 100 میلی گرم قرص آسپرین مصرف کرده اند، در مقایسه با آن هایی که اصلا این قرص را مصرف نکرده اند، خطر مرگ ناشی از هر دلیلی در آن ها زیاد شده است.

باید آگاه باشید که U.S PREVENTIVE SERVICES TASK FORCE – USPSTF به بزرگسالانی که بین 50 تا 59 سال دارند(در صورتی که خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی در آن ها زیاد باشد و در عین حال خطر خون ریزی بالا نرفته باشد) توصیه می کند که روزانه دوز پایین این قرص را برای پیشگیری از بروز بیماری های قلبی عروقی و سرطان روده بزرگ مصرف کنند.

گفته می شود که این راه درمانی مخصوص افراد بین سنین 60 تا 69 است. همچنین این سازمان به افرادی که 70 سال یا بیشتر دارند، توصیه نکرده است که در خصوص این مطالعه مدارک و شواهد کمی در دسترس است.

حتما بخوانید: آیا قرص آسپرین برای افسردگی خوب است؟

مهم ترین عوارض جانبی ناشی از مصرف روزانه این قرص، خونریزی روده معده ای است. با افزایش سن این خطر بیشتر می شود و بعد از 70 سالگی به اوج خود می رسد.

قبل از رسیدن به یافته های جدید که ارتباط بین مصرف آسپیرین را با کاهش خطر ابتلا به سرطان مشخص کرده، سه مورد مطالعه در سپتامبر سال 2018 به چاپ رسید که همگی نتوانستند ثابت کنند که مصرف این قرص مانع از حملات قلبی، سکته، جنون یا سرطان می شود.

این مطالعات بر روی 19.114 سالمند سالم از کشورهای استرالیا و ایالات متحده آمریکا انجام شد که روزانه 100 میلی گرم آسپرین یا دارونما در طول یک دوره 4 تا 7 سال را مصرف می کردند. این یافته ها به موسسه قلب آمریکا و کالج کاردیولوژی آمریکا کمک کرد تا یک راهنمای جدید در ماه مارس سال 2019 منتشر کنند که در آن توصیه مصرف روزانه این قرص را برای افراد سالم رد می کرد.

 

منبع