در مطالعه ای که جدیدا یافته های آن در ژورنال بی ام سی مدیسن به چاپ رسید، محققان به بررسی تاثیر چاقی مفرط یا اضافه وزن مادر در دوران بارداری بر متیلاسیون دی ان ای (DNAm) خون بند ناف نوزاد تازه متولد شده پرداختند.

افزایش میزان چاقی مفرط در دوران کودکی

میزان چاقی مفرط (با مصرف گردوی آمریکایی می توان جلوی چاقی مفرط را گرفت) در میان کودکان آمریکایی از 18.5 درصد در بین سال های 2015 تا 2016 به 19.7 درصد در بین سال های 2017 تا 2020 رسیده است. به عبارت دیگر، 14.7 میلیون کودک دچار چاقی مفرط هستند و در میان اقلیت های نژادی نیز این وضعیت شدیدتر است. چاقی مفرط مادر در دوران قبل از بارداری که در حدود 25 درصد از بارداری ها در آمریکا دیده می شود، دلیل اصلی و پیشرو در چاقی مفرط کودکان است.

اگر به این توصیه ها توجه نکنیم که ادعا می کنند چاقی مفرط مادر باعث ایجاد تغییرات اپی ژنتیک شده و به طبع آن کودک با چاقی مفرط مواجه می شود، همچنان پشتوانه علمی مطمئنی برای این ادعا وجود ندارد. تاکنون مطالعات خیلی کمی انجام شده است که در آن ها ادعا شده است بین شاخص توده بدنی مادر، متیلاسیون دی ان ای نوزاد و شاخص توده بدنی در دوران کودکی ارتباط وجود دارد. این در حالی است که یافته های مطالعات دیگر فرق می کند و معمولا به بررسی فاکتورهای پرخطری مانند سیگار کشیدن (که علت سیاه شدن زبان و ابتلا به بیماری احتقانی قلبی است) می پردازند.

از این رو، باید مطالعات بیشتری انجام شود تا به بررسی اپی ژنتیک های چاقی مفرط در دوران کودک به خاطر چاقی مفرط مادر قبل از بارداری بپردازد.

چاقی مفرط

درباره این مطالعه

903 مادر و فرزند که عمدتا از خانواده های روستایی و کم درآمد بودند، در این مطالعه حضور داشتند. مادران نیز اطلاعاتی درباره وضعیت اجتماعی، سبک زندگی، عادت ها و سوابق پزشکی خود در اختیار محققان قرار دادند.

نمونه خون بند ناف نیز جمع آوری شد و به پلاسما، سلول های سفید خون و سلول های قرمز خون تفکیک شد. از مادران درباره وزنشان قبل از بارداری و عادت به سیگار کشیدن در دوران بارداری نیز سوال شد.

71 درصد از مادران سیاه پوست و 52.9 درصد از شرکت کنندگان کودک را پسران تشکیل می دادند. میانگین شاخص توده بدنی قبل از بارداری مادران 26.62 کیلوگرم بود.

حدود 53 درصد از مادران چاق بوده یا اضافه وزن داشتند (البته خانم ها دیگر چاق نمی شوند!) اما 63 درصد از کودکان بین سنین یک تا 18 سال درگیر این مشکل بودند. در مقایسه با خانم هایی که چاق نبوده یا اضافه وزن نداشتند، مادران چاق معمولا سن شان بالا، سیگاری و سیاه پوست بودند.

هشت جزیره سی پی جی به شش ژن مرتبط بوده و ارتباط قابل توجهی با شاخص توده بدنی مادر داشتند. در مجموع 481 جزیره سی پی جی در نوزدان تازه متولد شده که متیلاسیون دی ان ای در آن ها تغییر کرده بود، به شاخص توده مادر ارتباط داشتند. از این 481 جزیره، 26 جزیره به وزن نوزاد در هنگام تولد مرتبط بودند اما هیچ کدام از این جزیره ها تاثیر چشمگیری بر وجود ارتباط میان شاخص توده بدنی مادر و وزن نوزاد نداشتند.