آیا با زدن ماسک می توان از بدن در برابر آنفولانزا و دیگر بیماری های عفونی مجرای تنفسی محافظت کرد؟

جواب این سئوال به دو عامل، یعنی نوع ماسک و مدت زمان استفاده از آن، بستگی دارد. بدون شک حتما تصاویری از کشور چین که در آن مردم ماسک زده اند را دیده اید، دولت به آن ها زدن ماسک را توصیه کرده است که هدف از این کار، ممانعت از گسترس شیوع ویروس کرونا، یعنی covid 19 است. گسترش و انتقال این نوع بیماری واگیر دار حالا میلیون ها نفر را بیمار کرده و حتی باعث مرگ هزاران نفر هم شده است.

مطالعات انجام شده نشان می دهند که ماسک های جراحی یک بار مصرف، از بدن در برابر آنفولانزا محافظت می کنند؛ اما ثابت نشده است که کاملا مانع از ورود تمام جرم ها به بدن می شوند؛ زیرا ماسکی که مردم استفاده می کنند، برایشان گشاد است و کاملا مناسب نیست.

چه ماسک هایی در برابر ویروس آنفولانزا از بدن محافظت می کنند؟

ماسک هایی  که کادر درمان و پزشکان در هنگام درمان بیماران مبتلا به آنفولانزا یا دیگر بیماری های واگیردار استفاده می کنند، کارایی بیشتری دارند و به خوبی اندازه صورت هستند و خود مانع از ورود هوا آلوده به بدن فرد می شوند.

ماسک های “N95 تنفسی” برای پیشگیری از استنشاق حداقل 95 درصد از میکروب های کوچک که از طریق هوا انتقال می یابند، طراحی و تولید شده اند؛ اما استفاده از آن ها راحت نیست و نفس کشیدن را سخت می کنند.

حتما بخوانید: آیا زدن ماسک داخل ماشین در دوران کرونا ضروری است؟

هر ساله، از کارکنان بخش درمان در مراکز پزشکی آزمایش گرفته می شود تا مطمئن شوند که ماسک شان به حدی مناسب و اندازه است که مواد آلوده موجود در هوا از فرد دور نگه می دارد و کادر درمان چگونگی استفاده مناسب از آن ها را می دانند.

یک محقق استرالیایی که درباره کارایی ماسک های صورت تحقیق کرده، به این نتیجه رسیده است که کارکنان بخش درمان در بیمارستان های چین که همیشه از ماسک های تنفسی N95 استفاده می کردند، در مقایسه با افراد دیگری که ماسک های جراحی استاندارد یا ماسک های N95 را فقط برای بیماری های با خطر زیاد استفاده می کردند، آمار ابتلا به بیماری های تنفسی در آن ها کمتر است.

قطرات کوچک ناشی از عطسه و سرفه که از طریق هوا منتقل می شوند، ویروس های آنفولانزا را از فردی به فرد دیگر منتقل می کنند. حتی قبل از این که متوجه بیمار بودن خود شوید، ممکن است فرد دیگری را هم مبتلا کرده باشید.

بزرگسالان یک روز قبل از مشاهده علائم آنفولانزا و پنج تا هفت روز بعد از شروع آن، ناقل هستند و می توانند ویروس آنفولانزا را منتقل کنند. این ویروس از طریق نفس کشیدن یا دست زدن به اشیاء آلوده، مثل: دستگیره های در، تلفن یا تجهیزات اداری، یعنی جایی که مواد آلوده روی آن وجود دارد، منتقل می شوند.

حتما بخوانید: آیا بغل کردن در زمان کرونا خطرناک است؟

بهترین راهکاری که برای در امان ماندن از مبتلا شدن به بیماری آنفولانزا یا سرماخوردگی، این است که به طور مرتب دست هایتان را بشویید و به چشم ها و بینی تان دست نزنید. و همین طور، با افرادی که به بیماری های تنفسی دارند، هم تماسی نداشته باشید.

در کشورهای دیگر دنیا، مثلا ژاپن، معمولا کسانی که آنفولانزا دارند یا سرما خورده اند، برای این که دیگران را مبتلا نکنند، ماسک می زنند که ایده خوبی است.

وقتی که مریض هستید، به سر کار نروید تا قطرات کوچک ناشی از عطسه و سرفه را از طریق هوا در اداره و محل کارتان پخش نکنید. در عوض، باید در خانه بمانید، استراحت کنید و مایعات غیرلبنی بخورید، ویتامین C مصرف کنید و از دستگاه های بخور استفاده کنید و بخار با روغن اکالیپتوس یا آویشن را استنشاق کنید. مصرف روزانه سیر و گون (نوعی گیاه) به تقویت سیستم ایمنی بدنتان کمک می کند.