ویروس اچ پی وی HPV یا پاپیلومای انسانی شایع ترین نوع بیماری آمیزشی است اما همچنان مردم اطلاعات زیادی درباره آن ندارند. در این مقاله از سایت دکتر چک به چندین مطلب تعجب برانگیز درباره اچ پی وی اشاره می کنیم.

HPV

هنگامی که ویروس اچ پی وی وارد بدن اکثر مردم می شود باعث بروز هیچ گونه مشکلی برای سلامتی آن ها نمی شود اما عده ای دیگر به انواع سرطان ها یا زگیل های تناسلی مبتلا می شوند. نگرانی قابل توجه از افزایش نرخ ابتلا به سرطان های دهان و گلو است که این ویروس عامل آن ها محسوب می شود. البته اچ پی وی نقش بسزایی در چندین نوع از سرطان ها مثل سرطان دهانه رحم و مقعد هم دارد.

در اکثر موارد با تزریق واکسن می توان از ابتلا به عفونت اچ پی وی خودداری کرد. البته مردم همچنان اطلاعات زیادی درباره نحوه انتقال این ویروس، چه افرادی بیشتر در معرض ریسک هستند و نحوه مراقبت از خود در برابر این ویروس در اختیار ندارند.

در ادامه به هشت نکته قابل توجه درباره ویروس اچ پی وی می پردازیم.

1. این احتمال وجود که به اچ پی وی مبتلا باشید

اگر فعالیت های جنسی داشته باشید تا 50 درصد این احتمال بیشتر می شود که این ویروس در بدن تان وجود داشته باشد.

در اصل باید بدانید که اچ پی وی یک اصطلاح جامع برای بیش از 150 رشته از ویروس های مرتبط است که تقریبا بیشتر آن ها بی ضرر هستند. حدود 40 درصد از این ویروس ها می توانند باعث عفونت نواحی تناسلی شده و درصد کمتری هم در ابتلا به سرطان و زگیل های تناسلی نقش دارند.

اکثر اوقات حتی خودتان هم اطلاعی ندارید که به اچ پی وی مبتلا شده اید زیرا اکثر این رشته ویروس ها باعث بروز هیچ گونه علائمی نمی شوند (البته به جز ویروس هایی که در زگیل های تناسلی نقش دارند). و حدودا در 90 درصد موارد خود سیستم ایمنی دست به کار شده و ویروس را به طور طبیعی در مدت دو سال از بین می برد. اما در مواردی که ویروس به خودی خود از بین نرود، باعث بروز چندین نوع از سرطان ها می شود.

افراد مبتلا به اچ پی وی بیشتر در معرض عفونت های مقاوم قرار دارند و از این رو خطر ایجاد سرطان ها مرتبط با اچ پی وی بیشتر می شود.

2. کاندوم نمی تواند کاملا از شما در برابر HPV محافظت کند

درست است که استفاده از کاندوم می تواند خطر ابتلا به عفونت اچ پی وی را کم کند اما این خطر را به طور کلی از میان نمی برد.

ویروس توانایی ادامه بقا در کیسه بیضه و محدوده های تناسلی را دارد. این به آن معنا است که با هر گونه تماس ناحیه جنسی به یک ناحیه جنسی دیگر ویروس می تواند منتقل شود. علاوه بر این، ویروس به صورت دهانی، از طریق واژن و رابطه جنسی هم منتقل می شود.

3. اگر HPV داشته باشید، نمی توانید شریک جنسی فعلی تان را سرزنش کنید

تعدادی از بیماران تصور می کنند که شریک جنسی فعلی شان این بیماری را به آن ها انتقال داده اما در اصل اینطور نیست. خانمی که در سن 40 سالگی سرطان دهانه رحم در بدن او پیشرفت می کند، احتمالا کمی بعد از داشتن رابطه جنسی با اولین شریک جنسی خود مبتلا شده است.

علت آن هم این است که اچ پی وی می تواند تا سالیان سال در آرامی پیشرفت کرده و سپس شروع به آسیب رسانی به سلول ها کرده و فرد به سرطان مبتلا شود. ممکن است چندین سال یا حتی دهه ها زمان ببرد که سرطان های با عامل اچ پی در وی پیشرفت کنند.

4. ویروس اچ پی وی تنها باعث بروز سرطان دهانه رحم نمی شود

اکثر افرادی که از ویروس HPV اطلاع دارند آن را به سرطان دهانه رحم ارتباط می دهند اما این ویروس در قالب سرطان های دیگر، مثل سرطان گلو و دهان، سرطان واژن، مقعد، آلت تناسلی مرد و فرج هم خودش را نشان می دهد. شواهد نشان می دهند خانم هایی که به سرطان دهانه رحم مبتلا بوده اند یا تغییرات پیش سرطانی در دهانه رحم آن ها به وجود آمده است، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان های مرتبط به اچ پی وی در دیگر نواحی بدن خود هستند.

تخمین زده می شود که بیش از 91 درصد از موارد ابتلا به سرطان دهانه رحم توسط ویروس اچ پی وی ایجاد شده، 91 درصد از آن ها سرطان مقعد، 69 درصد سرطان های فرج و 63 درصد هم سرطان آلت تناسلی مردانه ایجاد شده اند.

افرادی که در معرض خطر ابتلا به سرطان مقعد هستند با انجام تست سیتولوژی می توانند وجود سلول های فغیرطبیعی در قسمت کانال مقعد را متوجه شوند. توصیه می شود که بزرگسالانی که از نظر جنسی فعال هستند و HIV دارند، از حدود سن 25 تا 30 سالگی این تست را انجام دهند. افرادی که سیستم ایمنی بدن شان سرکوب می شود – مثل گیرنده اندام بوده اند – بیشتر در معرض خطر ابتلا به این نوع سرطان قرار دارند. شاید برای تان جالب باشد بدانید که حتما نیازی نیست که رابطه جنسی مقعدی داشته باشید تا خطر ابتلا به این نوع سرطان بیشتر تهدیدتان کند زیرا ویروس اچ پی وی حتی از نواحی نزدیک به مقعد هم می تواند راه خودش به سمت کانال مقعد را پیدا کند.

5. سیگار کشیدن خطر ابتلا به سرطان های مرتبط با اچ پی وی را زیاد می کند

سیگار کشیدن باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن شده و از این رو زمینه برای رشد چشمگیر اچ پی وی را فراهم می کند. اگر نمی خواهید ویروس اچ پی وی در بدن تان به تومورهای سرطانی یا پیش سرطانی تبدیل شود، همین امروز عادت سیگار کشیدن خود را ترک کنید.

6. واکسن اچ پی وی تنها برای دختران نیست

خانم ها با دریافت واکسن HPV تا نزدیک به 100 درصد در برابر سرطان دهانه رحم ایجاد شده توسط نمونه های 16 و 18 ویروس اچ پی وی – که در 70 درصد از موارد ابتلا به سرطان دهانه رحم نقش دارند – در امان هستند اما این به آن معنی نیست که این واکسن تنها برای خانم ها مفید است بلکه برای آقایان هم مزایایی به همراه دارد؛ از جمله این که آقایان با زدن این واکسن در برابر بروز زگیل تناسلی مقاوم می شوند. دانشمندان بر این باور هستند که خطر ابتلا به سرطان های دهان و گلو و دیگر سرطان ها در پسرها با واکسن زدن کم می شود.

توصیه می شود که تمام نوجوانان در سنین 11 یا 12 سال یا شروع 9 سالگی این واکسن را بزنند. افراد بالای 26 سال هم اگر هنوز این واکسن را نزده اند، می توانند اقدام کنند.

7. حتی اگر واکسن زده باشید هم باز باید آزمایش تصویر برداری از دهانه رحم را انجام دهید

واکسن اچ پی وی از فرد در برابر تمام نمونه های خطرناک اچ پی وی محافظت نکرده و علاوه بر این، در برابر رشته هایی از ویروس که فرد قبل از زدن واکسن با آن ها تماس داشته هم نقش حفاظتی بازی نمی کند. پس در این شرایط به خانم هایی که واکسن اچ پی وی را زده اند، توصیه می شود به طور منظم تست های اچ پی وی دهانه رحم یا آزمایش پاپ اسمیر را انجام دهند.

8. واکسن اچ پی وی HPV نقشی در درمان این عفونت ندارد

باید این موضوع را تکرار کنیم که واکسن اچ پی وی تنها نقش پیشگیرانه دارد و با ویروسی که در حال حاضر در بدن فرد وجود دارد، مبارزه نمی کند. این احتمال وجود دارد که اگر سن تان بیشتر باشد، در حال حاضر تعدادی از رشته های اچ پی وی در بدن تان وجود داشته باشند که واکسن از شما در برابر آن ها محافظت کند اما قطعا همیشه این طور نیست.

هیچ راهکار درمانی قطعی برای عفونت اچ پی وی وجود ندارد اما ممکن است به خودی خود برطرف شود. به خانم هایی که جواب آزمایش های اچ پی وی یا پاپ اسمیرشان طبیعی نیست توصیه می شود که تست های بیشتری انجام دهند تا درمان برای از میان بردن سلول های غیرطبیعی صورت گرفته یا بیمار منتظر بماند و دوباره در مدت سه تا شش ماه دیگر تست انجام دهد.