کیترودا (پمبرولیزوماب) با نام تجاری Keytruda  و اپدیوو(نیولوماب)  با نام تجاری Opdivo  هر دو داروهایی  هستند که از سوی پزشکان تجویز می شوند که برای درمان بسیاری از انواع مختلف سرطان از جمله تومورها و از جمله سرطان خون استفاده می‌شوند. آنها ممکن است به تنهایی یا در ترکیب با سایر داروها برای سرطان هایی که پیشرفته تر هستند، در بدن گسترش یافته اند یا به درمان های قدیمی پاسخ نمی دهند مورد استفاده بیماران است.

هر دو داروی کیترودا و اپدیوو در دسته داروهایی هستند که به عنوان آنتی بادی های مسدود کننده گیرنده مرگ برنامه ریزی شده-1 (PD-1) شناخته می شوند که به آن ها بازدارنده های ایمن بازرسی نیز می گویند. این روش ها درمان های دارویی هدفمندی هستند که با کمک به سیستم ایمنی بدن شما مانع رشد و گسترش سلول های سرطانی در  شخص بیمار شما می شوند. این روش یک داروی ایمونوتراپی اس که با تاثیر بر سیستم دفاعی بدن اتفاق می افتد.

کیترودا (Keytruda) برای درمان انواع خاصی از سرطان مانند:

  • ملانوم یا کارسینوم سلول مرکل (انواع سرطان پوست)
  • سرطان ریه
  • سرطان سر و گردن
  • لنفوم کلاسیک هوچکین
  • لنفوم سلول B بزرگ مدیاستن اولیه
  • سرطان کلیه، مثانه و مجاری ادراری
  • سرطان کبد
  • سرطان دهانه رحم یا رحم
  • سرطان پیشرفته معده یا سرطان مری
  • سرطان سینه منفی سه گانه

کیترودا برای درمان نوعی سرطان که آزمایش‌ها ثابت می‌کند که دارای جهش‌های خاص DNA از جمله سرطان کولورکتال است مورد استفاده قرار می گیرد.

از اپدیووNivolumab (Opdivo)  برای درمان سرطان های زیر استفاده می شود:

  • ملانوم پیشرفته (سرطان پوست)
  • سرطان ریه
  • سرطان کلیه
  • لنفوم کلاسیک هوچکین
  • سرطان سلول سنگفرشی مری یا سرطان سلول سنگفرشی سر و گردن
  • سرطان مثانه
  • سرطان کبد
  • نوعی سرطان کولورکتال که آزمایش‌های آزمایشگاهی ثابت می‌کند که دارای جهش‌های خاص DNA است
  • مزوتلیومای بدخیم پلور

کدام  داروی بهتر است – پمبرولیزوماب یا نیولوماب؟

keytruda

در پاسخ به این سوال فقط پزشک معالج شما می تواند نظر قطعی مطرح نماید. درمان سرطان همیشه فردی است، و آنچه ممکن است تجربه کنید ممکن است با شخص دیگری متفاوت باشد.

انتخاب درمان شما بر اساس نوع سرطان، وضعیت کلی پزشکی، سن، نشانگرهای ژنتیکی، سایر درمان هایی که دریافت می کنید، و همینطورعوامل دیگر تعیین می شود.

تیم کارشناسان سامانه سلامت ایرانیان که در زمینه مشاوره پزشکی و ایجاد سهولت در تهیه دارو برای بیماران فعالیت میکند مفتخر است این کار را در شرایطی ایده آل، با امکانات به روز در اختیارتان قرار دهد.

 

به طور کلی، نشان داده شده است که مهارکننده‌های ایمن بازرسی PD-1 بقای کلی (OS) را در بیماران خاص در طیف وسیعی از انواع سرطان افزایش می‌دهند. اما مهم است بدانید که درمان‌های سرطان برای همه مؤثر نیست.

در مطالعات بالینی، محققان به گروه‌های بزرگی از بیماران نگاه می‌کنند تا بهتر بفهمند داروها چقدر خوب کار می‌کنند، چگونه آنها را مقایسه می‌کنند و چقدر ممکن است عوارض جانبی رخ دهد. این نتایج می تواند به شما و پزشکتان کمک کند که کدام درمان ممکن است برای شما بهترین باشد.

نتیجه مطالعات در مورد کیترودا (پمبرولیزوماب) یا اپدیوو(نیولوماب) چه می گویند؟

در اینجا نمونه‌ای از نتایج مطالعه از دو نوع سرطان، سرطان ریه سلول‌های غیر کوچک و ملانوم آورده شده است. بسیاری از مطالعات بالینی دیگر به بررسی اثربخشی و ایمنی کیترودا و اپدیوو در تمام موارد تایید شده دیگر آنها می پردازند.

کیترودا

سرطان ریه سلول غیر کوچک

هر دو داروی کیترودا (keytruda) و اپدیوو (opdivo) برای درمان سرطان ریه – سلول غیر کوچک (NSCLC) در موقعیت‌های مختلف استفاده می‌شوند. ممکن است نیاز باشد آزمایش‌های بر روی سلول‌های سرطانی انجام شود تا مشخص شود آیا آنها پروتئین‌های خاصی مانند PD-L1 را نشان می دهند یا خیر.

 

پمبرولیزوماب را می توان به تنهایی یا همراه با شیمی درمانی به عنوان اولین درمان برای برخی از بیماران مبتلا به NSCLC پیشرفته یا عود کننده استفاده کرد. سرطان عود کننده سرطانی است که پس از استفاده از درمان های دیگر عود می کند.

کیترودا (پمبرولیزوماب) همچنین به عنوان درمان اولیه در بیماران مبتلا به NSCLC که به خارج از قفسه سینه گسترش نیافته و نمی توانند تحت عمل جراحی یا پرتودرمانی قرار گیرند، استفاده می شود.

اپیدوو همچنین می تواند به عنوان اولین درمان در برخی از بیماران مبتلا به NSCLC استفاده شود. این دارو همراه با یرووی یکی دیگر از مهارکننده های چک آپ ایمنی بدن، تجویز می شود، و همچنین ممکن است همراه با شیمی درمانی استفاده شود. ممکن است یک گزینه درمانی برای بیماران مبتلا به سرطان ریه پیشرفته یا عود کننده باشد. CTLA-4،  یرووی پروتئین متفاوت سلول T را مسدود می کند.

کیترودا: در یک مطالعه، 305 بیمار مبتلا به NSCLC پیشرفته یا پمبرولیزوماب به تنهایی یا یک رژیم شیمی درمانی پلاتین را به عنوان اولین درمان دریافت کردند. آزمایش بیماران برای نشانگر زیستی PD-L1 حداقل 50٪ مثبت بود. این بیماران هیچ درمان دارویی قبلی نداشتند و ژن EGFR یا ALK غیرطبیعی نداشتند.

 

نتایج نشان داد که بیماران بیشتری با استفاده از کیترودا در مقایسه با شیمی درمانی عمر طولانی تری داشتند، 71 درصد (154/110) از بیمارانی که کیترودا دریافت کردند و 58 درصد (151/87) از بیماران شیمی درمانی دریافت کردند.

کیترودا همچنین خطر گسترش، رشد یا بدتر شدن سرطان را در مقایسه با شیمی درمانی 50 درصد کاهش داد.

نیمی از بیماران تحت درمان با کیترودا بدون گسترش، رشد یا بدتر شدن سرطان در 10.3 ماهگی زنده بودند، در حالی که این مدت برای بیماران شیمی‌درمانی 6 ماه بود.

تقریباً 30 ماه نتیجه گیری، کیترودا(پمبرولیزوماب) + و یرووی ایپلیموماب در مقایسه با استفاده از روش شیمی درمانی مبتنی بر پلاتین، خطر مرگ را 21 درصد  در بیماران کاهش داد.

در 17.1 ماهگی، نیمی از بیمارانی که از pembrolizumab + ipilimumab استفاده می کردند، زنده بودند، در حالی که در 14.9 ماه، نیمی از بیماران تحت شیمی درمانی زنده بودند.

سرطان ملانوما

هم پمبرولیزوماب (کیترودا) و هم نیولوماب (اپدیوو) داروهایی هستند که برای درمان ملانوما، یک نوع شدید سرطان پوست، استفاده می‌شوند. Nivolumab ممکن است با داروی ایمونوتراپی دیگری به نام ipilimumab (Yervoy) ترکیب شود.

 

آنها ممکن است برای درمان سرطان ملانوم پیشرفته استفاده شوند، به این معنی که با جراحی قابل برداشتن نیست یا در بدن شما پخش شده است. آنها همچنین می توانند پس از جراحی برای کاهش خطر عود سرطان استفاده شوند. این درمان ها می تواند به کوچک شدن تومورها کمک کند و به شما کمک کند عمر طولانی تری داشته باشید.

مقایسه عوارض جانبی بین این داروها چگونه است؟

به طور کلی، عوارض جانبی داروهای ایمونوتراپی می تواند مشابه باشد و ممکن است شامل موارد زیر باشد:

عوارض احتمالی مصرف کیترودا

  • خستگی
  • سرفه کردن
  • تنگی نفس
  • سردرد
  • حالت تهوع
  • خارش
  • بثورات پوستی
  • سرگیجه
  • از دست دادن اشتها
  • دل درد

 

عوارض جانبی جدی تری که ممکن است اتفاق بیافتد اما کمتر محتمل است شامل:

واکنش های تزریقی که می تواند شامل تب، لرز، برافروختگی صورت، بثورات پوستی، خارش پوست، احساس سرگیجه، خس خس سینه و مشکل تنفسی باشد.

واکنش های خود ایمنی که در آن سیستم ایمنی به سایر قسمت های بدن حمله می کند. این می تواند منجر به مشکلات جدی یا تهدید کننده زندگی در ریه ها، روده ها، کبد، غدد هورمونی، کلیه ها، پوست، مغز یا سایر اندام ها شود.

Translation is too long to be saved

کیترودا یا اپدیوو چگونه تجویز می شود؟ پمبرولیزوماب (keytruda) و نیولوماب (opdivo) با انفوزیون آهسته داخل وریدی (IV) در ورید، معمولاً حداقل در طول 30 دقیقه، تزریق می‌شوند. شما به احتمال زیاد این درمان را در یک کلینیک سرپایی یا بیمارستان هر 2، 3، 4 یا 6 هفته، بسته به نوع درمان خود دریافت خواهید کرد. ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما این دارو را به شما می دهد. پزشک شما بر اساس نوع سرطان یا بیماری تحت درمان، وزن، سن، سایر شرایط یا درمان‌های سلامتی، و عوارض جانبی که تجربه می‌کنید، بهترین دوز و برنامه را برای شما تعیین می‌کند. اکثر بیماران این داروها را تا زمانی ادامه می‌دهند که بیماری‌ شان بدتر شود یا عوارضی داشته باشند که نیاز به قطع درمان داشته باشند. در بسیاری از موارد، درمان ها ممکن است تا 24 ماه ادامه یابد. اگر عوارض جانبی جدی دارید، پزشک ممکن است نیاز داشته باشد که درمان شما را کاهش داده یا متوقف کند. برای بررسی بی خطر بودن این دارو و ادامه درمان به آزمایش های پزشکی یا خون در آزمایشگاه نیاز دارید. پزشک شما همچنین بررسی می کند که کبد و کلیه شما چقدر خوب کار می کنند.