تنبلی تخمدان یا سندرم پلی کیستیک تخمدان (PCOS) یک عارضه رایج است که بر هورمون ها تاثیر می گذارد. ابتلا به این سندرم با عادت های ماهانه غیرعادی، افزایش رشد مو، بروز آکنه و ناباروری همراه است. روش درمان این عارضه به این بستگی دارد که آیا بیمار قصد دارد باردار شود یا خیر. افراد مبتلا به سندرم پلی کیستیک تخمدان بیشتر از دیگر مردم در معرض ابتلا به دیابت ها و فشار خون بالا قرار دارند.

مدت زمان بسیار زیادی است که از زعفران برای درمان انواع بیماری ها مثل بیماری های مربوط به زنان، قائدگی دردناک اولیه و سندرم پیش از یائسگی استفاده می شود.

در این مقاله از سایت دکتر چک به ارائه اطلاعات کاملی درباره تنبلی تخمدان می پردازیم و همین طور می گوییم که آیا مصرف زعفران برای درمان تنبلی تخمدان خوب است یا نه.

سندرم پلی کیستیک تخمدان چیست یا منظور از تنبلی تخمدان چیست؟

سندرم پلی کیستیک تخمدان نوعی عدم تعادل میان هورمون ها است که تخمدان ها (ارگانی که تخمک ها را تولید و آزاد می کند) با افزایش میزان تولید هورمون های مردانه باعث آن می شوند.

در صورتی که به سندرم پلی کیستیک تخمدان مبتلا باشید، معمولا تخمدان ها مقادیر غیرمعمولی از هورمون هایی به نام آندروژن ها تولید می کنند. همین مسئله باعث بر هم خوردن تعادل میان هورمون های تولیدمثلی می شود.

در نتیجه، معمولا چرخه عادت ماهانه این بیماران نامنظم است، یا این که پریود نمی شود و تخمک گذاری شان غیرقابل پیش بینی است.

از آن جایی که تخمک گذاری انجام نمی شود، ممکن است کیست های کوچکی در تخمدان ها (کیسه های پر شده از مواد مایع) به وجود آید. البته باید این را هم بگوییم که الزاما نباید کیست در تخمدان دیده شود تا بگویند فرد به سندرم پلی کیستیک تخمدان مبتلا است.

معمولا یکی از دلایل ناباروری در میان خانم ها سندرم پلی کیستیک تخمدان می باشد. البته مسئله به همین جا ختم نمی شود و بیماری های جدی دیگری سلامتی فرد مبتلا را تهدید می کنند.

پزشک با توجه به علائمی که مشاهده می کند و این که برای بچه دار شدن برنامه ریزی کرده باشید یا نه، دست به درمان می زند.

تنبلی تخمدان در چه خانم هایی دیده می شود؟

هر خانمی بعد از بلوغ در هر زمانی ممکن است به سندرم پلی کیستیک تخمدان مبتلا شود. معمولا در اکثر خانم ها در دهه 20 تا 30 زندگی شان این عارضه تشخیص داده می شود؛ زمانی که می خواهند بچه دار شوند.

چاقی مفرط یا اضافه وزن یا داشتن سابقه خانوادگی، خطر ابتلا به سندرم پلی کیستیک تخمدان را بسیار بیشتر می کند.

آیا با مصرف زعفران می توانیم سندرم پلی کیستیک تخمدان یا تنبلی تخمدان را درمان کنیم؟

عصاره گلبرگ های زعفران و آنتوسیانین های گلبرگ زعفران به بهبود علائم ناشی از سندرم پلی کیستیک تخمدان کمک می کنند.

زعفران می تواند نفخ کردن و گرفتگی عضلات را درمان کند و علی الخصوص اگر بیمار به تنبلی تخمدان مبتلا باشد، زعفران یک گزینه بسیار عالی محسوب می شود.

طرز کار زعفران به این صورت است که اختلال در استروئیدها و استروئیدژنیک های تخمدان، آنزیم های آنتی اکسیدان و نشان دهنده های التهابی در بدن بیمار را بهبود می بخشند.

اصلی ترین دلایل ابتلا به سندرم پلی کیستیک تخمدان چیست؟

دلیل اصلی و دقیق ابتلا به سندرم پلی کیستیک تخمدان مشخص نیست اما شواهد موجود نشان می دهند که عوامل ژنتیکی در این زمینه نقش دارند. در قسمت به پایین به عوامل دیگر اشاره می کنیم.

بالا بودن میزان هورمون های مردانه به نام آندروژن ها

زمانی که میزان هورمون های آندروژن در بدن زیاد باشد، تخمدان ها نمی توانند تخمک تولید کرده و در این شرایط چرخه های عادت ماهانه نامنظم می شوند.

نامنظم بودن چرخه های عادت ماهانه باعث رشد کیسه های کوچک و پر شده از آب در تخمدان ها نیز می شود.

مقاومت انسولین

وقتی که میزان مقاومت نسبت به انسولین زیاد باشد، تخمدان ها میزان آندروژن بیشتری تولید و آزاد می کنند. در این شرایط، فرایند تخمک گذاری سرکوب شده و زمینه برای ابتلای فرد به سندرم پلی کیستیک تخمدان مهیا می شود.

انسولین مسئول کنترل نحوه استفاده بدن از گلوکز است و از آن برای تولید انرژی استفاده می کند. زمانی گفته می شود فرد نسبت به انسولین مقاومت می کند که این فرایند به درستی در بدن اجرا نشده و باعث می شود میزان گلوکوز در خون زیاد شود.

همه افرادی که نسبت به انسولین مقاومت می کنند، به دیابت مبتلا نیستند یا سطح گلوگوز در بدن شان زیاد نشده است بلکه مقاومت نسبت به انسولین است که باعث ابتلا به دیابت می شود.

چاقی مفرط یا اضافه وزن در بروز مقاومت نسبت به انسولین دخیل هستند.

التهاب خفیف

افرادی که به سندرم پلی کیستیک تخمدان مبتلا هستند، احتمالا التهاب مزمن خفیف دارند. پزشک با انجام آزمایش خون می تواند تشخیص دهد که به التهاب خفیف مبتلا هستید یا خیر.

تنبلی تخمدان چه علائمی دارد؟

متداول ترین علائم ناشی از تنبلی تخمدان یا سندرم پلی کیستیک تخمدان عبارت اند از:

نامنظم شدن عادت ماهانه

منظور از نامنظم شدن این است که فرد یا کلا یا چندین بار نمیشود عادت ماهانه نمی شود. بعلاوه، در هر بار پریودی هم خونریزی بسیار زیادی دارد.

رشد غیرطبیعی مو

زیاد شدن سرعت رشد موها در صورت و بازوها، قفطه سینه و ناحیه شکم از دیگر نشانه های سندرم پلی کیستیک تخمدان است. بیش از 70 درصد از خانم های مبتلا به این عارضه با رشد غیرطبیعی مو دست و پنجه نرم می کنند.

آکنه

سندرم پلی کیستیک تخمدان باعث بروز آکنه، به ویژه در کمر، قفسیه سینه و صورت، می شود. ممکن است این آکنه به سختی درمان شود.

چاقی مفرط

حدود 80 درصد از خانم های مبتلا به سندرم پلی کیستیک تخمدان دچار چاقی مفرط یا اضافه وزن هستند و نمی توانند وزن شان را کم کنند.

تیره شدن پوست

فردی که به سندرم پلی کیستیک تخمدان مبتلا است، پوست قسمت تاخوردگی گردن، کشاله ران، زیر بغل و زیر سینه هایش تیره می شود.

کیست

بسیاری از خانم هایی که دچار تنبلی تخمدان هستند، کیسه هایی کوچک به نام کیست در تخمدان هایشان وجود دارد.

تگ های پوستی

تگ های پوستی به زائده های پوستی همرنگ با پوست گفته می شود. معمولا تگ های پوستی در قسمت زیر بغل یا گردن خانم های مبتلا به سندرم پلی کیستیک تخمدان یافت می شود.

نازک شدن موها

نازک شدن موها یا ریزش شدید، یکی دیگر از نشانه های تنبلی تخمدان است.

ناباروری

همان طور که در قسمت بالا هم گفتیم، یکی از اصلی ترین دلایل ناباروری در خانم ها، سندرم پلی کیستیک تخمدان یا تنبلی تخمدان است. از آن جایی که تخمک گذاری کم شده یا کلا انجام نمی شود، فرد توانایی بارداری را از دست می دهد.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر هر کدام از وضعیت های زیر را در خودتان مشاهده کردید، به پزشک مراجعه کنید:

  • پریود نمی شوید اما حامله هم نیستید.
  • علائم سندرم پلی کیستیک تخمدان را در خود مشاهده می کنید.
  • بیش از 12 ماه است که برای بچه دار شدن تلاش می کنید اما موفق نشده اید.
  • علائم ناشی از دیابت را در خود مشاهده می کنید: مثل تشنگی یا گشنگی بیش از حد، تار شدن دیدن یا کم شدن وزن بدون هیچ دلیلی.