آرئول یا هاله سینه ( قهوه ای رنگ ) یک محدوده دایره ای یا بیضی شکل بر روی سینه است که نوک سینه را احاطه کرده است. رنگ آرئول در مقایسه با سایر قسمت های سینه یا پوست قفسه سینه تیره تر است و معمولا هاله ای به رنگ قرمز، صورتی یا قهوه ای است.

اول از همه در این قسمت باید بگوییم که چیزی تحت عنوان سایز “نرمال” برای اندازه هاله سینه وجود ندارد و این اندازه در هر فرد متفاوت است. ممکن است ظاهر و اندازه این قسمت از بدن نیز در طول زمان دستخوش تغییراتی شود؛ مثلا در دوران بارداری، عادت ماهانه و در هنگام مصرف داروهای خاص.

هاله سینه نقش بسزایی در شیردهی به نوزاد هم دارد به این دلیل که نوزاد به کمک آن می تواند مسیر را تشخیص دهد؛ حتی بر نحوه چفت شدن نوزاد با سینه در هنگام شیر خوردن هم اثر دارد. برای این که سینه به تولید شیر به میزان کافی تحریک شود، نوزاد باید با قسمت قابل توجهی از آرثول چفت شود.

با دکتر چک همراه باشید…

عوامل تعیین کننده اندازه و شکل سینه و هاله سینه

اندازه و شکل سینه و هاله سینه در تمام خانم ها فرق دارد و حتی عده ای از خانم ها از این مسئله نگران هستند که اندازه و شکل یکی از سینه هایشان با دیگری فرق دارد؛ مثلا اندازه و شکل سینه راست بزرگ تر و دایره ای تر از سینه دیگر است. اگر این مورد را شما هم در خودتان مشاهده می کنید، باید بگوییم که این مسئله در میان خانم ها بسیار رایج است.

بسیار خب، در ادامه به عوامل تعیین کننده اندازه و شکل سینه و هاله سینه می پردازیم.

1. سابقه خانوادگی

درست همان طور که ژن ها به تعیین رنگ مو و پوست، قد فرد و چندین مشخصه دیگر کمک می کنند، بر روی اندازه سینه و هاله قهوه ای رنگ سینه هم تاثیر می گذارند. البته منظور این نیست که اگر فرد دیگری در خانواده تان مثلا سینه های بزرگی داشت، شما هم به طور طبیعی باید سینه هایتان بزرگ باشد و هیچ تضمینی از این بابت وجود ندارد. اما به این خاطر که یکی از اعضای خانواده تان سینه های بزرگی دارد، ممکن است شما هم سینه هایتان بزرگ شود.

به باور پزشکان، خانم ها معمولا قبل از تولد اندازه سینه هایشان مشخص می شود اما اندازه این قسمت از بدن در طول زندگی تغییر می کند.

به بیان ساده تر، تاریخچه خانوادگی تنها یکی از چندین مولفه است و بالطبع، مولفه های دیگر باعث تغییر اندازه سینه و هاله سینه در طول زندگی می شوند.

2. وزن

سینه ها بخش پیچیده از آناتومی زن را تشکیل می دهند که شامل بافت های حمایتی یا متصل کننده، غده و مجراهای شیری و بافت های چربی هستند. این که میزان این بافت ها چقدر باشد، کاملا منحصر به فرد است. اگر بخش قابل توجهی از سینه ها را بافت های چربی تشکیل داده باشد، پس در هنگام کم و زیاد شدن وزن بیشتر متوجه بزرگ شدن اندازه هاله سینه می شوید. (بزرگ شدن سینه ها باعث بزرگ شدن هاله سینه می شود و برعکس.)

3. برنامه ورزشی

حتی اگر چند روز از شروع برنامه بدنسازی تان گذشته باشد هم متوجه شاداب شدن سینه هایتان می شوید. مثلا اگر پرس سینه بزنید، عضلات سینه تان تقویت می شوند. اگر این عضلات رشد کرده و تقویت شوند، اندازه سینه ها هم کم کم شروع بزرگ شده و در پایان هم متوجه بزرگ شدن اندازه هاله سینه می شوید.

بد نیست این نکته را بدانید که در اصل انجام این حرکات ورزشی مستقیما باعث بزرگ شدن اندازه سینه نمی شود بلکه باعث بزرگ شدن اندازه عضلات قرار گرفته در قسمت پشت سینه می شود.

4. عادت ماهانه

تا حالا به این مسئله دقت کرده اید که اندازه سینه هایتان در روزهای نزدیک به شروع دوره عادت ماهیانه بزرگ تر می شود؟ چرخه قائدگی باعث بروز تغییرات قابل توجهی در اندازه، بافت و شکل سینه می شود.

در نیمه های اول از شروع این چرخه، بدن شروع به تولید استروژن می کند. این هورمون باعث تقویت تخمک گذاری و تحریک مجراهای شیری در پستان ها می شود.

اما در نیمه دوم این چرخه، تولید هورمون پروژسترون باعث تحریک شکل گیری غده های شیری شده و از همین رو، منجر به ورم کردن سینه ها می شود.

پس در این مدت به خاطر ورم سینه ها احساس می کنید که اندازه آن ها و همین طور هاله سینه بزرگ تر شده است. در هنگام عادت ماهانه نیز سینه ها کمی برجسته تر از حد معمول می شوند که معمولا مسئله ای برای نگرانی نیست.

پس از اتمام عادت ماهانه، اندازه سینه ها و هاله سینه به حالت نرمال برمی گردد.

5. کنترل بارداری

کنترل بارداری با تاثیرات بیشتری از صرفا پیشگیری از بارداری های ناخواسته بر روی بدن دارد و به تنظیم عادت ماهانه کمک می کند. روش های هورمونی کنترل زاد و ولد مثل قرص، تزریق و IUD هورمونی بر اندازه پستان ها تاثیر می گذارد. علت آن هم این است که هورمون های استروژن و پروژسترون موجود در داروهای کنترل بارداری می توانند باعث تجمع آب شوند.

تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده اند با نتایج مختلفی همراه هستند؛ مثلا در تعدادی از مطالعات گفته شده که وزن خانم در هنگام مصرف داروهای کنترل بارداری زیاد می شود اما در مطالعات دیگر عکس این موضوع ثابت شده است. مشخص نیست که دقیقا در نتیجه مصرف این داروها در بدن جه اتفاقی می افتد.

اما با توجه به این که هورمون پروژسترون موجود در این داروها باعث افزایش اشتها می شود، احتمالا منجر به افزایش وزن و به طبع آن، بزرگ شدن اندازه سینه و هاله سینه می شود.

6. بارداری و پس از آن

اندازه سینه های خانم باردار به چندین علت می تواند در عرض چندین هفته بزرگ شود؛ این دلایل عبارت اند از افزایش وزن، باقی ماندن آب در بدن و تغییرات هورمون ها. در مدت بارداری، میزان هورمون پروژسترون زیاد شده و به بدن کمک می کند تا میزان بیشتری شیر تولید کند. در نتیجه، اندازه سینه ها و هاله سینه بزرگ تر شده و حتی اندازه نوک سینه تغییر کرده و تیره تر به نظر می رسد.

اگر پس از بارداری هم تصمیم بگیرید به نوزاد شیر بدهید، اندازه هاله سینه همچنان بزرگ تر خواهد شد اما بعد از گذشت حدود سه تا شش ماه پس از توقف شیردهی، اندازه سینه ها و هاله سینه به حالت طبیعی برمی گردد.

7. سن فرد

بدن انسان همواره در حال تغییر است و از این رو، ظاهر جسم در آینده با الان فرق خواهد داشت. پس از این که خانم به سن یائسگی می رسد، تغییرات هورمونی ایجاد شده در بدن بر اندازه و شکل پستان ها و هاله سینه تاثیر می گذارد.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

درست است که تغییر سینه ها در گذشت زمان امری طبیعی است اما اگر اندازه سینه ها و هاله سینه به طور ناگهانی تغییر کرد و دلیل آن را نمی دانستید، باید با دکتر مشورت کنید.

مثلا اگر به طور ناگهانی با درد سینه ها مواجه شدید، احساس می کردید که قسمتی از سینه تان سفت شده است یا از نوک سینه ها ترشحات مشاهده شد، بهتر است هر چه سریع تر به مراکز درمانی مراجعه کنید زیرا این موارد، نشان دهنده وجود تومور یا غده در سینه است.