افرادی که از نظر جنسی فعال هستند و قصد بارداری ندارند، باید با روشهای پیشگیری از بارداری آشنا باشند. انواع مختلفی از روش های جلوگیری از بارداری وجود دارد که در این پست به 17 روش موثر و ساده اشاره کرده ایم . با دکترچک همراه باشید…

ساده ترین روش های جلوگیری از بارداری

انجمن برنامه ریزی خانواده (FPA) در انگلستان ادعا کرده است که 90 درصد از خانم ها در صورت عدم استفاده از روش های پیشگیری از بارداری، طی مدت 12 ماه باردار می شوند.

برخی از روش های جلوگیری، نیاز به تجویز پزشک ندارند. هر نوع روش پیشگیری، مزایا و مضراتی به همراه دارد.

روش های جلوگیری، مانع رسیدن اسپرم به تخمک می شوند. این روش‌ها عبارتند از:

1- کاندوم مردانه

استفاده از کاندوم های مردانه تنها روش پیشگیری از بارداری است که از افراد در برابر عفونت های مقاربتی محافظت می کند.  مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) اعلام کرده است که اگر کاندوم های مردانه به درستی استفاده شوند، بیش از 80 درصد باعث جلوگیری از بارداری می شوند.

نحوه ی استفاده ی صحیح از کاندوم مردانه :

1- اندازه صحیح را انتخاب کنید.

2- کاندوم را روی سر آلت تناسلی قرار دهید. پوست ختنه گاه را به عقب بکشید.

3- نوک کاندوم را فشار دهید.

4- کاندوم را در قسمت پایین آلت تناسلی باز کنید، مراقب باشید که آن را پاره نکنید.

5-  پس از مقاربت، کاندوم را برداشته و آن را دور بیندازید. هرگز از آن دوباره استفاده نکنید!

بیشتر کاندوم های مردانه از لاتکس ساخته شده است، اما برای کسانی که به لاتکس حساسیت دارند، کاندوم های دیگری هم وجود دارد. اگر از روان کننده استفاده می کنید، بررسی کنید که روان کننده با نوع کاندوم سازگار باشد. مثلا: کاندوم لاتکس را فقط با روان کننده های مبتنی بر آب یا روغن استفاده کنید.

حتما بخوانید : عوارض نزدیکی در دوران قاعدگی ؛ آیا می شود هنگام پریود رابطه داشت؟

شما می توانید کاندوم ها را بدون نسخه و از داروخانه ها یا به صورت آنلاین تهیه کنید. کاندوم لاتکس هم در بیشتر خانه های بهداشت به صورت رایگان عرضه می شود.

2-  کاندوم زنانه

کاندوم های زنانه هم نیاز به تجویز پزشک ندارند. کاندوم های زنانه را می توان به جای کاندوم مردانه استفاده کرد.  مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا اعلام کرده است که کاندوم های زنانه حدود 79 درصد در پیشگیری از بارداری مؤثر هستند. در حال حاضر فروشگاه های مجاز محصولات زناشویی این کاندوم ها را می فروشند و می توانید آن ها را تهیه کنید.

3- دیافراگم

دیافراگم، یک نوع روش جلوگیری از بارداری است که زن آن را داخل واژن قرار می دهد. استفاده از اسپرم کش روی دیافراگم قبل از هر بار استفاده خیلی مهم است. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری گفته است که دیافراگم هنگامی که با اسپرم کش استفاده می شود، حدود 90 درصد باعث پیشگیری از بارداری می شود. باید چند ساعت قبل از رابطه ی جنسی، دیافراگم را وارد کنید، 6 ساعت بعد از رابطه، آن را در جای قرار دهید و بعد از 24 ساعت آن را خارج کنید. دیافراگم مانع بروز بیماری مقاربتی نمی شود.

4- کلاهک گردن رحم

کلاهک گردن رحم که با نام FemCap در ایالات متحده آمریکا فروخته می شود، یک کلاهک سیلیکونی نرم است که در عمق مهبل قرار می گیرد. این کلاهک، دهانه ی رحم را می پوشاند تا از رسیدن اسپرم به تخمک جلوگیری کند. استفاده از کلاهک گردن رحم مانع بروز بیماری مقاربتی نمی شود.

کلاهک گردن رحم

5- اسفنج ضدبارداری

اسفنج ضد بارداری، روشی برای جلوگیری از بارداری است که می توانید آن را بدون نسخه تهیه کنید. اسفنج ضدبارداری از پلی اورتان ساخته شده و حاوی اسپرم کش است. این اسفنج در مهبل قرار می گیرد تا مانع ورود اسپرم به رحم شود. اگر از اسفنج ضدبارداری به تنهایی استفاده کنید، 76 تا 88 درصد موثر است؛ اما اگر آن را با کاندوم استفاده کنید، احتمال بارداری و بیماری مقاربتی افزایش پیدا می کند.

6-اِسپرم کُش

اسپرم کش، ماده شیمیایی است که باعث غیرفعال شدن اسپرم می شود. شما می توانید اسپرم کش را بدون نسخه تهیه کنید و با روشهای دیگر جلوگیری از بارداری مانند کاندوم استفاده کنید. توجه داشته باشید که اسپرم کش را نباید با اسفنج ضدبارداری استفاده کنید!

حتما بخوانید : باد واژن ؛ علت چیست و چگونه میتوان از آن جلوگیری کرد؟

حداقل 10 دقیقه قبل از رابطه جنسی باید اسپرم کش را نزدیک دهانه رحم قرار دهید. اثربخشی این روش، به مدت 60 دقیقه و تقریباً 71 درصد مؤثر است.

ژل‌های اسپرم کش را می توان از داروخانه ها تهیه کرد. در مورد استفاده از اسپرم کش به عنوان یک روش پیشگیری از بارداری با پزشک مشورت کنید.

7 – روشهای هورمونی

روشهای هورمونی با متوقف کردن تخمک گذاری( آزاد شدن تخمک از تخمدان ها) باعث جلوگیری از بارداری می شوند. این روش مانع بروز عفونت مقاربتی نمی شود. بیشتر قرص های جلوگیری از بارداری هورمونی را فقط با تجویز پزشک تهیه کنید.

8 – قرص های جلوگیری از بارداری

قرص های ضد بارداری، یکی از متداول ترین روش های پیشگیری از بارداری در بیشتر کشورهاست.

قرص های جلوگیری با مارک های مختلف عرضه می شود. سازمان خدمات ملی بهداشت (NHS) در انگلیس اعلام کرده است که قرص های ضدبارداری بیش از 99 درصد مانع از بارداری می شوند.

دو شکل قرص ضدبارداری وجود دارد: قرص های ترکیبی، که حاوی استروژن و پروژستین است. طبق دستورالعمل، این داروها را باید به صورت روزانه مصرف کنید. هنگام مصرف این قرص ها، پریود نمی شوید.

قرص مینی پیل که فقط شامل پروژستین است: باید هر روز این قرص را مصرف کنید. خانمی که از قرص مینی استفاده می کند، لزوماً یک دوره پریود نمی شود.

9- چسب ضدبارداری

سازمان خدمات ملی بهداشت اعلام کرده است که استفاده از چسب ضدبارداری در صورت استفاده ی صحیح، تا 99 درصد باعث پیشگیری از بارداری می شود. و در صورت استفاده ی معمولی، نزدیک به 90 درصد مؤثر است.

چسب ضدبارداری

می توانید چسب ضدبارداری را روی این قسمت های بدنتان قرار دهد:

  • پشت؛
  • باسن؛
  • معده؛
  • بازو.

قبل از برداشتن چسب ضدبارداری به مدت 3 هفته، باید یک دوره صبر کنید تا پریود شوید. در صورت استفاده از چسب ضدبارداری، پوست کمی تحریک می شود.

10- آمپول جلوگیری

آمپول جلوگیری (Depo Provera) معمولاً هر 12 هفته، توسط پزشک  تجویز می‌شود. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها گفته است که در صورت استفاده صحیح از این روش، بیش از 90 درصد در جلوگیری از بارداری موثر است. طبق گزارشات صورت گرفته، ممکن است بعد از عدم استفاده از آمپول، دوباره امکان باردار شدن داشته باشید.

11- حلقه ی مهبلی ( حلقه واژینال )

سازمان خدمات و بهداشت اعلام کرده است که حلقه ی مهبلی که به  NuvaRing شهرت دارد، اگر به درستی استفاده شود، تا99 درصد از بارداری جلوگیری می کند؛ اما چون امکان خطای انسانی وجود دارد، تاثیر آن معمولاً کمتر از 95 درصد است.

حلقه ی مهبلی ( حلقه واژینال )

این حلقه ی کوچک پلاستیکی به مدت 3 هفته در مهبل قرار می گیرد. و هورمون هایی را در بدن زن آزاد می کند که باعث جلوگیری از بارداری می شود. این حلقه باید بعد از مدت 7 روز برداشته شود تا زن قبل از قرار دادن حلقه ی جدید، بتواند پریود شود.

12- دستگاهها و ایمپلنت های داخل رحمی

دستگاه های داخل رحمی (IUDs) و ایمپلنت ها، برای جلوگیری از بارداری طولانی مدت استفاده می شوند. سازمان خدمات بهداشت ملی اظهار داشته است که این دستگاه ها بیش از 99 درصد، در جلوگیری از بارداری موثر هستند؛ زیرا امکان خطای انسانی را کاهش می دهند. این دستگاه ها مانع بروز بیماری های مقاربتی نمی شوند.

حتما بخوانید : آندومتریوز و رابطه جنسی ؛ روش هایی برای کاهش درد

13-آی یودی

آی یو دی وسیله ای کوچک است که پزشک آن را درون رحم می گذارد. دو نوع IUD وجود دارد:

آی یو دی هورمونی: آی یو دی هورمونی پس از نصب به مدت 5 سال، اثر بخشی دارد. آی یو دی به طور کامل تخمک گذاری را متوقف نمی کند، بلکه پس از ضخیم کردن مخاط دهانه رحم، باعث جلوگیری از بارداری می شود تا از ورود اسپرم به رحم و تغییرات هورمونی دیگر جلوگیری کند. آی یو دی با نام های تجاری Mirena، Kyleena، Liletta و Skyla وجود دارد.

آی یودی

آی یو دی مسی: آی یو دی مسی با نام «پاراگارد» فروخته می شود، آی یو دی مسی در سیم مسی پیچیده شده است. که مانع ورود اسپرم به رحم می شود. این نوع آی یو دی، تقریباً تا 10 سال، مانع بارداری می شود.

عوارض جانبی استفاده از آن، لکه بینی بین دوره های عادت ماهانه، پریودهای نامنظم و قطع قاعدگی است.

14- کپسول های کاشتی ضدبارداری

کپسول های کاشتی ضدبارداری، روش دیگر برای جلوگیری از بارداری هستند. پرستار یا پزشک برای جلوگیری از بارداری، میله ای را در بازوی  زن قرار می دهد.

ایمپلنت ها، هورمونی به نام پروژستین در بدن آزاد می کنند که از تخمک گذاری جلوگیری می کند. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری اعلام کرده است که ایمپلنت ها بیش از 99 درصد، از بارداری جلوگیری می کنند. ایمپلنت ها باید هر 3 سال یک‌ بار تعویض شوند.

15- برنامه ریزی تنظیم خانواده

روش طبیعی پیشگیری از بارداری شامل: اطلاع از چرخه قاعدگی و اجتناب از رابطه جنسی است. در زمانی که فرد در مرحله ی باروری قرار دارد. باروری حدود 6 تا 9 روز در ماه طول می کشد که همزمان با تخمک گذاری است.

روش های مختلفی برای برنامه ریزی تنظیم خانواده وجود دارد. بسیاری از افراد علائم زیر را برای بررسی زمان تخمک گذاری شان در نظر می گیرند.

  • اندازه گیری دمای بدن؛
  • توجه به کیفیت و کمیت مخاط دهانه رحم؛
  • زمان شروع و پایان چرخه قاعدگی طی چند ماه.

امکان باروری هر فرد متفاوت است؛ بنابراین فرد باید به علائم بدن خود توجه کند. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری اعلام کرده است که روشهای طبیعی تنظیم خانواده حدوداً 76 درصد مؤثر هستند.

16- پیشگیری از بارداری اورژانسی

اگر رابطه جنسی محافظت نشده داشتید یا کاندوم پاره شده بود و قرص ضدبارداری مصرف نکرده بودید، می توانید از روش پیشگیری از بارداری اورژانسی برای کاهش احتمال بارداری استفاده کنید. دو روش پیشگیری از بارداری اضطراری وجود دارد:

قرص ضد بارداری اورژانسی: باید قرص هورمونی را 3 روز بعد از مقاربت مصرف کنید. هرچه  زودتر قرص را مصرف کنید، مؤثرتر است؛ بنابراین باید هر چه سریعتر قرص را  بعد از رابطه ی جنسی مصرف کنید. این قرص معمولاً حاوی لوونورژسترل است که می توانید از داروخانه ها تهیه کنید.

حتما بخوانید : رابطه جنسی در بارداری ؛ آیا نزدیکی در بارداری بی خطر است؟

آی یو دی مسی: آی یو دی مسی تا 5 روز پس از رابطه جنسی برای جلوگیری از بارداری استفاده می شود. اگر از این روش در این بازه ی زمانی استفاده کنید، بیش از 99.9 درصد مؤثر است.

17- سترون سازی( عقیم سازی)

هم زنان و هم مردان می توانند روش هایی برای کاهش شانس باروری  خود انجام دهند. سازمان خدمات بهداشت ملی اظهار داشته است که این روشها معمولاً بیش از 99 درصد در جلوگیری از بارداری مؤثر هستند؛ اما مانع بروز عفونت های مقاربتی نمی شوند.

جلوگیری از بارداری

مردان می توانند عمل وازکتومی انجام دهند: در این روش، لوله های حاوی اسپرم بریده می شوند. این عمل نیازی به بستری شدن ندارد. گاهی اوقات، وازکتومی برگشت پذیر است؛ با این حال، پس از برگشت وازکتومی، بارداری صورت نمی گیرد. روش عقیم سازی زنان، به وسیله ی بستن لوله های رحم صورت می گیرد: در این روش لوله های فالوپ بسته می شوند. معمولاً تاثیر این روش، دائمی است. در موارد نادر، لوله ها می توانند دوباره وصل شده و بارداری صورت بگیرد.

چه موقع باید آزمایش بارداری انجام دهید

اگر شک دارید که باردار هستید و علائم بارداری در شما ظاهر شده است، می توانید آزمایش بارداری انجام دهید؛ به خصوص اگر از روش جلوگیری استفاده نکرده باشید.

از نشانه های بارداری به صورت خلاصه میتوان به موارد زیر اشاره کرد :

  • عقب افتادن پریود یا قطع پریود؛
  • سینه های بزرگ یا حساس؛
  • خستگی؛
  • افزایش ادرار؛
  • حالت تهوع؛
  • استفراغ.
توجه

روشهای مختلفی برای جلوگیری از بارداری وجود دارند که ممکن است برای افراد متفاوت بهتر عمل کند و فرد قبل از انجام آن ها، چند روش دیگر را نیز امتحان کند. روشهای جلوگیری از بارداری، نحوه ی اثربخشی متفاوتی دارند. افرادی که از نظر جنسی فعال هستند، باید با پزشک خود در مورد روشهای پیشگیری مشورت کنند تا بتوانند بهترین روش را انتخاب کنند.

در نهایت به خاطر داشته باشید که از روش های پیشگیری از بارداری فقط کاندوم‌های زنانه و مردانه هستند که از عفونت های مقاربتی جلوگیری می کنند!

منبع : medicalnewstoday