در دنیا و اقتصادی که مدام حواس مان را پرت می کند، تمرکز یک کالای نادر محسوب می شود. تا زمانی که تمرکزمان را حفظ نکنیم، نمی توانیم کارهای مفیدی انجام دهیم. مدیران برتر نه تنها به سطح بالایی از تمرکز دست پیدا می کنند بلکه ابزارهای لازم برای افزایش این مهارت مهم را نیز در اختیار اعضای تیم خود قرار می دهند. نباید اجازه دهید روزهایتان به بطالت سپری شده و تمرکز نداشته باشید. در این مقاله از سایت دکتر چک به نکاتی برای افزایش تمرکز اشاره می کنیم. همین امروز، حداقل یکی از این نکات و ابزار را انتخاب کرده و در محل کارتان از آن استفاده کنید.

منظور از تمرکز چیست؟

تمرکز به توانایی جهت دادن به توجه یک نفر به خواسته فرد دیگر گفته می شود. یا به عبارت دیگر، تمرکز به معنای کنترل توجه است، توانایی تمرکز بر یک موضوع، فکر یا وسیله و در عین حال، حذف دیگر افکار، ایده ها، احساسات و عواطف بی ربط است.

انجام قسمت آخر جمله قبل برای همه ما سخت است. برای این که بتوانید تمرکز کنید، باید بتوانید مسائل بی ربط را حذف کنید نه این که به هر ایده، فکر یا احساس نامرتبط فکر کرده و توجه نشان دهید.

امروزه در زندگی روزانه تماما در این حالت هستیم که از موبایل به کامپیوتر می رویم و دوباره از اول. مدام در واتس آپ پیام می فرستند، ایمیل کاری می آید و هزاران هزاران مسئله دیگر که خودتان هم خیلی خوب می دانید. ما مدام برای برطرف کردن مشکلات روزانه یا انجام کارهایمان در اینترنت سرچ می کنیم.

این عوامل که مدام حواس مان را پرت می کنند، بر بازدهی و کارایی مان هم تاثیر می گذارند. آنطور که باید مسائل را درک نمی کنیم، با دوست یا همکارمان صحبت می کنیم اما در نهایت حرف های او را متوجه نشده یا سوء تفاهم پیش می آید.

به هر حال، الان می خواهیم به چندین روش برای افزایش تمرکز اشاره کنیم که بهتر است از آن ها غافل نباشید؛ البته اگر می خواهید بازدهی تان بیشتر شود!

11 روش برای افزایش تمرکز

حالا که متوجه شدید چرا باید تمرکز داشته باشید، وقت آن رسیده که با چندین روش به این هدف برسید.

1. عواملی که حواس تان را پرت می کند، حذف کنید.

یک بازه زمانی مشخص در برنامه تان را به انجام یک کار یا فعالیت خاص اختصاص دهید. در این بازه زمانی از دیگران بخواهید با شما صحبت نکنند یا به محیط کارتان نیایند.

پلتفرم های رسانه های اجتماعی و دیگر برنامه ها را ببندید، نوتیفیکیشن ها را خاموش کنید و گوشی را در کیف یا جایی به دور از چشم قرار دهید. تمام تمرکزتان را معطوف بر کاری کنید که باید انجام دهید.

2. چند کار را همزمان با هم انجام ندهید.

شاید فکر کنید اگر چند کار را همزمان با هم انجام دهید حسابی بازدهی و راندمان تان بیشتر می شود اما کاملا در اشتباه هستید. چیزی که به آن توجه نمی کنید این است که انجام همزمان چند کار دقیقا دستورالعمل کاهش تمرکز و کاهش بازدهی است.

و وقتی که بازدهی تان کم شود هم چیزی جز فرسودگی شغلی در انتظارتان نخواهد بود. منظورمان از انجام همزمان چند کار این است که مثلا به یک پادکست گوش دهید همزمان هم به یک ایمیل جواب داده یا با یکی دیگر پشت تلفن صحبت کرده و گزارش بنویسید.

3. مدیتیشن و تفکر عمیق را تمرین کنید.

مدیتیشن و انجام فعالیت های مربوطه باعث افزیش سلامتی ذهنی و جسمی شده و تمرکزمان را بیشتر می کند. مغز در هنگام مدیتیشن آرام تر شده و بدن ریلکس تر می شود.

در اصل کاری که در هنگام مدیتیشن انجام می دهیم این است که بر نفس کشیدن تمرکز می کنیم، پس افکار در سرمان حواس مان را پرت نمی کنند.

4. بیشتر بخوابید.

عوامل زیادی بر کیفیت خواب تاثیر می گذارند. یکی از این رایج ترین عوامل، خواندن مطلب در کامپیوتر، لپ تاپ، موبایل، تبلت یا تلویزیون نگاه کردن درست قبل از خواب است. این دستگاه ها نوعی نور آبی از خودشان ساطع می کنند که شبکیه چشم را تحریک کرده و اجازه نمی دهند ملاتونین در مغز شکل بگیرد؛ ملاتونین ماده شیمیایی تحریک کننده خواب است.

برای این که بهتر بخوابید و تمرکزتان بیشتر شود، بهتر است آخر شب ورزش نکنید، در طول روز به اندازه کافی آب بنوشید، ژورنال نویسی کنید یا صبح ها ورزش های هوازی انجام دهید.

با انجام این کارها هم خواب بهتری را تجربه می کنید هم تمرکزتان بیشتر می شود.

5. بر لحظه تمرکز کنید.

وقتی که فکرتان مدام اتفاقات گذشته را زیر و رو می کند یا نگران آینده هستید، تمرکز کردن غیرممکن می شود. می دانم می گویید کار آسانی نیست اما باید تلاش کنید.

توصیه می کنیم با این حس مبارزه نکنید، آن را تایید کنید، حسی که دارید را بدانید و درسی که از این اتفاقات گرفته اید را مرور کرده و دیگر آن را رها کنید.

همین کار را باید برای نگرانی های آینده هم انجام دهید. ما می خواهیم ذهن مان را برای تمرکز بر مسائلی که همین لحظه مهم هستند، پرورش دهیم. خوشبختانه ما می توانیم به افکار در سرمان جهت دهیم.

6. یک استراحت کوتاه داشته باشید.

شاید پیش خودتان بگویید استراحت کردن چه ربطی به بالا رفتن تمرکز دارد اما واقعیت این است که وقتی برای مدت طولانی بر روی یک کار تمرکز می کنید، کم کم تمرکزتان کم می شود. دیگر نمی توانید مثل ساعت های اول به آن کار توجه کنید.

استراحت های کوتاه بین کار داشته باشید به این صورت که در این زمان ها باید به هر چیزی فکر کنید جز کار! این کار را انجام دهید تا حسابی تمرکزتان برای ادامه کار بیشتر شود.

دفعه بعد که خواستید یک پروژه را شروع کنید، به محض این که احساس کردید خسته شده اید، استراحت کنید. از جایتان بلند شوید، با یک نفر صحبت کنید یا حتی یک کار کاملا متفاوت انجام دهید. حالا با تمرکز بالا کار اصلی تان را ادامه دهید.

7. با طبیعت ارتباط برقرار کنید.

شاید باورتان نشود اما حتی داشتن یک گلدان در دفتر یا محل کار حسابی باعث افزایش تمرکز و بهره وری می شود.

اگر در خانه کار می کنید، به باغچه رسیدگی کنید یا اگر پارک به محل کارتان نزدیک است، بین کار به پارک رفته و قدم بزنید.

8. مغزتان را آموزش دهید.

مطالعات جدیدی که انجام شده اند نشان می دهند که مغز توانایی زیادی برای یاد گرفتن دارد و می توانید کارهایی که برای افزایش توانایی های شناختی مفید هستند، مثل تمرکز کردن را به این ارگان پیچیده آموزش دهید.

با این آموزش ها، هم راندمان بیشتر شده، حافظه کوتاه مدت تقویت شده، مهارت هایتان در پردازش و حل مشکلات بیشتر می شوند.

مثلا برای آموزش دادن به مغز می توانید پازل حل کنید. سودوکو و شطرنج هم تاثیر مثبت دارند.

9. ورزش کنید.

روزتان را با چندین حرکت ورزشی ساده شروع کنید. انجام مستمر ورزش موجب آزاد سازی مواد شیمیایی لازم برای تقویت حافظه، تمرکز و سلامت ذهنی می شود.

ورزش باعث افزایش میزان دوپامین، نوراپی نفرین و سروتونین می شود؛ افزایش میزان این هورمون ها به معنی افزایش تمرکز و حافظه است.

افرادی که ورزش می کنند، در مقایسه با افرادی که ورزش نمی کنند، عملکرد بهتری در انجام کارها دارند.

10. اولویت تعیین کنید.

یک لیست از کارهای روزانه تهیه کنید، ترجیحا شب قبل و مواردی که مهم تر هستند و در اولویت قرار دارند را مشخص کنید.

با این کار مغز می داند چه کارهایی مهم تر هستند و باید بر آن ها تمرکز کند، ابتدا کارهای بزرگ تر و مهم تر را انجام داده و کارهای کم اهمیت تر را برای زمان دیگری بگذارید.

حتی می توانید پروژه های بزرگ تر را به بخش های کوچک تر تقسیم کرده تا خسته نشوید.

با شناسایی اولویت های درست، خبری از اضطراب نخواهد بود و به اهداف کوچک روزانه تان نزدیک می شوید.

11. فضایی مختص انجام کار تعیین کنید.

اگر برایتان ممکن است، یک فضای آرام را به انجام کار اختصاص دهید. این محیط باید ساکت و تا جای ممکن آرام باشد.

کلام آخر

برای موفقیت در زندگی حرفه ای و شخصی، باید نحوه تمرکز کردن را یاد بگیرید. وقتی تمرکزتان بیشتر می شود، کارهای بیشتری انجام داده و حس خوبی پیدا می کنید.

فراموش نکنید که صرفا نباید هدف تان انجام کار باشد، بلکه باید از انجام این کار لذت برده و خوشحال باشید.