واریس پا چیست؟ علائم و راه های درمان واریس پا

رگ های واریسی، رگ ‌های ناخوشایند بزرگی هستند که زیر پوست برجسته شده اند و به دلیل اثر منفی که بر زیبایی پوست دارند، می توانند موجب ناراحتی زیاد و همچنین کاهش اعتماد به نفس مبتلایان شوند.
حتی در موارد شدید تر ممکن است واریس باعث لخته شدن خون و یا زخم های پوستی شود، که در این صورت مشکلی جدی برای سلامتی محسوب می شود و نیاز به درمان اورژانسی دارد.

 علل واریس

واریس هنگامی رخ می دهد که رگ ها به درستی کار نکنند. رگ ها دارای دریچه های یک طرفه هستند که مانع از گردش خون به عقب می ‌شوند. وقتی این دریچه ها از بین بروند، خون به جای حرکت به سمت قلب، شروع به تجمع در رگ ها می‌ کند و رگ ها بزرگتر می شوند. رگ های واریسی اغلب روی پاها تأثیر می گذارند. رگ های این مناطق دورتر از قلب هستند و جاذبه جریان خون را به سمت بالا، سخت تر می کنند.

برخی از دلایل احتمالی واریس شامل موارد زیر است:

  • بارداری
  • یائسگی
  • سن بالای ۵۰ سال
  • ایستادن طولانی مدت
  • چاقی
  • سابقه خانوادگی واریس

واریس بیشتر در ساق و ران پا دیده می شود، اما برخی از خانم ها در دوران بارداری خود به واریس واژن مبتلا می شوند.
برای اطلاع از علل و علائم واریس واژن در بارداری و راه های درمان آن، مقاله واریس واژن در بارداری در سایت دکترمهندس را مطالعه کنید.

علائم واریس چیست؟

خوشبختانه علائم این بیماری قبل از پیشرفت کامل آن قابل تشخیص است و هر شخص می تواند با معاینه دوره ای خود متوجه آن بشود. توصیه ما این است که افرادی که پیشینه واریس در خانواده خود دارند یا شغل آن ها به صورتی است که باید زمان زیادی را روی پای خود بایستند یا بنشینند، خواندن این بخش را از دست ندهند. شناخت این علائم و توجه به آن‌ها باعث می‌شود که در مراحل اولیه، بیماری را شناسایی کنید و قبل از اینکه سلامتی تان به خطر بیفتد کنترل شود.

  • ظاهر رگ ها

وقتی شخص دچار بیماری واریس می شود ظاهر رگ‌ها در پاها به خصوص در قسمت مچ و ساق پا و کشاله ران دچار تغییراتی می شود. اغلب رگ ها به صورت برجسته و پیچیده درهم در سطح پوست دیده می ‌شوند و رنگ ارغوانی یا قرمز و در موارد شدیدتر سبز و آبی دارند. در برخی از قسمت های پا تجمع رگ های واریسی کمتر و در برخی قسمت ها مانند ساق پا، ران ها و پشت زانوها این تجمع و پیچیدگی بیشتر دیده می شود.

  • تغییر در رنگ رگ ها

رگ های واریسی به سرعت تغییر رنگ می دهند و اغلب به رنگ آبی و کبود درمی آیند. ولی در برخی افراد هم واریس خودش را به رنگ قرمز یا ارغوانی نشان می دهد. هر نوع تغییر رنگ در رگ های پا می‌تواند یک نشانه از بیماری واریس باشد.

  • درد مزمن در پا

بیماری واریس باعث ایجاد درد مزمن در پاها می شود؛ این درد وقتی بیشتر خودنمایی می‌کند که شخص برای مدتی طولانی نشسته باشد و بخواهد بلند شود.

  • خشکی و نازکی پوست

وقتی واریس به حد اعلای خودش برسد قطعا نشانه های بیشتری از خودش بروز می دهد. این نشانه ها شامل خشک شدن، نازک شدن و پوسته ‌پوسته شدن پوست است. گاهی این خارش و پوسته‌ پوسته شدن باعث التهاب شدید در پوست می شود و می ‌تواند اگزما یا دیگر مشکلات پوستی را نیز به دنبال داشته باشد.

  • خونریزی

در موارد بسیار پیشرفته واریس که به رگ‌ها فشار بسیار زیادی وارد می شود، امکان خونریزی از رگ ها هم پیش می آید. تجمع بیش از اندازه خون در رگ ها باعث پارگی آن ها و در نتیجه خونریزی خواهد شد. توجه داشته باشید که این خونریزی به صورت زیر پوستی است؛ پس اگر مشاهده کردید که بدون هیچ دلیلی پاهایتان کبود شده حتما برای بررسی دقیق تر رگ های واریسی به پزشک مراجعه کنید.

راه‌های پیشگیری از واریس

  1. کاهش وزن

افراد چاق یا کسانی که اضافه وزن دارند، باید در اولین فرصت نسبت به کم کردن وزن خود اقدام کنند. کم کردن وزن در افرادی که مجبورند برای مدت طولانی بایستند ضروری است و باعث جلوگیری از بروز بسیاری از بیماری ها می شود.

  1. ورزش کردن

ورزش کردن باعث گردش بهتر خون در بدن می شود؛ در نتیجه ورزش و بهبود جریان خون از پاها به سمت قلب، امکان به وجود آمدن واریس در اشخاص بسیار کم می شود.

  1. استفاده از جوراب مخصوص

افرادی که دارای زمینه ژنتیکی واریس هستند و مجبورند که طولانی مدت روی پا بایستند، برای جلوگیری از بروز واریس باید از جوراب واریس استفاده کنند. جوراب واریس به دلیل بافت فشرده ای که دارد می ‌تواند به گردش خون بهتر در پاها کمک کند و مانع از به وجود آمدن تورم در پاها شود.

جوراب واریس

برای اطلاعات بیشتر درمورد انواع جوراب واریس، مقاله راهنمای خرید جوراب واریس در سایت دکترمهندس را مطالعه کنید.

  1. تغییر در سبک زندگی

در حال حاضر درمان قطعی برای واریس وجود ندارد و بیشتر توصیه های پزشکان در جهت کنترل و کم کردن عوارض واریس است. اکثر پزشکان بر این باور هستند که افراد نباید برای مدت طولانی به صورت مداوم روی پاهای خود بایستند؛ زیرا ایستادن زیاد بر روی پاها فشار مضاعفی به آن ها وارد می کند که باعث اختلال در گردش می ‌شود. در واقع جاذبه زمین و فشار وارده، مانع گردش خون در پا می شود و همین امر ایجاد واریس در پاها را قوت می بخشد.

معمولا عوارض ناشی از ایستادن های طولانی مدت در افرادی که چاق هستند یا اضافه وزن دارند بیشتر خواهد بود. به همین دلیل توصیه می شود که این افراد در اسرع وقت و با روش کاملا اصولی نسبت به کاهش وزن اقدام کنند. این کار با رژیم غذایی صحیح و ورزش کردن، کاملا عملی خواهد بود.

  1. استراحت دادن پاها

افرادی که به واسطه شغل خود برای مدتی طولانی روی پا هستند و یک واریس خفیف هم دارند باید حداقل یک بار در روز در جایی به حالت خوابیده قرار بگیرند و پاهای خود را به دیوار تکیه بدهند. با انجام این کار خون های راکد در پاها به جریان می افتد و مانع از ایجاد یا پیشرفت واریس می شود.

  1. جراحی

یکی دیگر از کارهایی که پزشکان برای درمان واریس پیشرفته انجام می دهند، عمل جراحی است. در این نوع عمل پزشک با تشخیص رگ واریسی در پاها اقدام به برداشتن رگ می ‌کند؛ در طول عمل واریس پاها، بیمار باید به طور کامل بی‌هوش باشد.

  1. لیزر عروق

در این روش، پزشک رگ های واریس را با اشعه لیزر مسدود می ‌کند. گاهی برای مسدود کردن رگ ها از امواج رادیویی هم استفاده می شود. پیاده کردن هرکدام از روش های درمانی بالا باید به تشخیص پزشک انجام شود.

درمان‌های خانگی واریس

راهکارهای خانگی درمان واریس عمدتا باعث جلوگیری از بروز یا پیشرفت بیماری می شوند و تاثیر درمانی زیادی ندارند. علاوه بر این اثرگذاری این روش ها بسیار طولانی است؛ به همین دلیل توصیه می ‌شود که افرادی که به واریس شدید و حاد مبتلا هستند این روش ها را امتحان نکنند یا حداقل آن را جایگزین درمان های پزشکی نکنند.

سرکه سیب

سرکه سیب یک درمان فوق العاده برای وریدهای واریسی است. این محصول پاک کننده ی طبیعی بدن است و همچنین گردش خون را بهبود می بخشد. سرکه  سیب را روی پوست بر روی ورید های واریسی بریزید و به آرامی ماساژ دهید. هر روز قبل از خواب و صبح پس از بیدار شدن این کار را انجام دهید. چند ماه این کار را تکرار کنید تا اندازه ورید های واریسی را کاهش دهید.

سرکه سیب

فلفل هندی

فلفل هندی یک معجزه در درمان ورید های واریسی است. به عنوان یک منبع غنی از ویتامین C و بیوفلاوونویدها، گردش خون را افزایش می دهد و درد ورید های متورم را کاهش می دهد.
یک قاشق چای خوری پودر فلفل هندی را به یک فنجان آب گرم اضافه کنید و آن را خوب مخلوط کنید. این مخلوط را سه بار در روز به مدت یک یا دو ماه مصرف کنید.

  • روغن زیتون

افزایش گردش خون در درمان ورید های واریسی ضروری است. ماساژ با روغن زیتون می تواند به افزایش گردش خون کمک کند و در نتیجه باعث کاهش درد و التهاب شود.

  • درمان واریس پا با گل همیشه بهار

گل همیشه بهار یک گل زیبا و غنی از فلاونوئیدها و ویتامین C است که باعث تولید کلاژن و کمک به تعمیر و بازسازی سلول می شود. همچنین به بهبود گردش خون کمک می کند، در نتیجه به کاهش علائم وریدهای واریسی کمک می کند.
یک فنجان گلبرگ آن را در چهار فنجان آب به مدت پنج دقیقه بجوشانید. یک پارچه را در محلول خیس کنید و پارچه را در ناحیه ی آسیب دیده قرار دهید و تا زمانی که کاملا خنک شود ادامه دهید. چندین بار در روز تکرار کنید تا بهبودی را متوجه شوید.

راه های پیشگیری از واریس

برای جلوگیری از واریس، شما باید گردش خون به عضلات را بهبود بخشیده و خطرات واریس را کاهش دهید. به منظور جلوگیری از ابتلا به واریس، یک سری مراحل اساسی وجود دارد.

  • به طور منظم ورزش کنید.
  • وزن خود را مدیریت کنید.
  • یک رژیم غذایی کم‌نمک و پرفیبر را دنبال کنید.
  • از پوشیدن کفش پاشنه بلند خودداری کنید.
  • پاهایتان را بالا ببرید.
  • مرتبا بین حالت نشسته و ایستاده وضعیت خود را تغییر دهید.

برای اطلاع از روش های دیگر درمان خانگی واریس، مقاله درمان خانگی واریس با چند کلید طلایی در سایت دکترمهندس را مطالعه کنید.