به تازگی گروهی از محققان درباره میزان نشانگرهای فلزی در خون و ادرار افراد مصرف کننده ماری جوآنا مطالعه کرده اند.

ماری جوآنا؛ پیش زمینه

ماری جوآنا یکی از پر مصرف ترین مواد مخدر در سراسر جهان است. در سال 2019 حدود 48 میلیون نفر در آمریکا حداقل یک بار  ماری جوآنا مصرف کردند. این آمار و ارقام نشان می دهد این ماده مخدر تا چه اندازه به شهرت رسیده و همه از آن استفاده می کنند.

گیاه شاهدانه که ماری جوآنا از آن تهیه می شود، میزان فلزات در خاک، کود، آب و مواد آفت کش را افزایش می دهد. به طبع آن نیز میزان این فلزات در هنگام استعمال در بدن فرد بیشتر می شود.

محصولات تهیه شده از ماری جوآنا حاوی مقدار زیادی کادمیم، آرسنیک، سرب و جیوه هستند. تماس با این فلزات ریسک ابتلا به سرطان (مانند سرطان کبد و سرطان پروستات) و بیماری های قلبی ریوی را افزایش می دهد.

گروهی از محققان از سال 2009 تا 2016 نیز مطالعه ای انجام داده و اعلام کردند میزان کادمیم در نمونه های خون و ادرار افرادی که مدت زیادی است ماری جوآنا مصرف می کنند، افزایش یافته است.

ماری جوآنا

درباره مطالعه

بخشی در سازمان کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا مسئول انجام این مطالعه بود. تعداد شرکت کنندگان این مطالعه 70.190 نفر بود که در نمونه های خون و ادرار 10.921 نفر آن ها این فلزات مشاهده شد. افراد 18 ساله نیز در این مطالعه حضور داشتند.

یافته های مطالعه

افرادی که به طور متوسط از ماری جوآنا استفاده می کنند، بیشتر افراد جوان و تحصیل کرده هستند، درآمد بیشتری دارند، سفید پوست بوده و شاخص توده بدنی پایین تری دارند. 47 درصد از شرکت کنندگان این مطالعه گفته بودند مدت زیادی است ماری جوآنا مصرف می کنند.

علاوه بر این، دانشمندان میزان کادمیم موجود در بدن مصرف کنندگان ماری جوآنا را با مصرف کنندگان تنباکو مقایسه کردند. میزان کادمیم در بدن مصرف کنندگان تنباکو بیشتر بود. علت آن هم روش استعمال متفاوت یا میزان کادمیم انباشته شده در گیاهان تنباکو و شاهدانه است. افرادی که همزمان هر دو ماده مخدر را مصرف می کردند نیز میزان سرب و کادمیم در بدنشان بیشتر از افراد سالم بود.

البته هر چقدر دفعات و دوره مصرف این ترکیب بیشتر باشد نیز سطح کادمیم در بدن فرد بیشتر است. میزان کادمیم موجود در ادرار خانم هایی که ماری جوآنا مصرف می کردند نیز بیشتر از آقایان بود. در شرکت کنندگان سفید پوست غیراسپانیایی نیز یک رابطه قوی میان مصرف این ترکیب و میزان کادمیم موجود در خون مشاهده شد.

این مطالعه نشان می دهد وجود کادمیم در خون یک نشانگر کوتاه مدت ناشی از تماس با این فلز است اما اگر این فلز در ادرار وجود داشته باشد، یک نشانگر بلند مدت ناشی از استعمال سیگار در گذشته است.

میزان جیوه در بدن افرادی که فقط این ترکیب را مصرف می کردند نیز بیشتر شده بود. البته همزمان با افزایش دوره مصرف، مقدار این فلز کاهش یافته بود. از طرف مقابل، افرادی که فقط تنباکو مصرف می کردند نیز میزان انتیمون، باریم، کادمیم، سرب، تنگستن و اورانیوم بدنشان بیشتر بود.