تقریبا در 80 درصد از افرادی که از سرطان سینه جان سالم به در برده اند، عمل جراحی، شیمی درمانی یا پرتو درمانی نقطه پایان دوره درمان نیست. بلکه پزشکان به این افراد توصیه می کنند پنج تا ده سال دیگر نیز مصرف دارو را ادامه داده تا هورمون های جنسی مسدود شوند. اگر این هورمون ها مسدود نشوند، تومور برای رشد و گسترش دوباره در بازماندگان سرطان پستان انرژی به دست می آورد.

سرطان پستان؛ درباره مطالعه

داروها می توانند جان بیمار را نجات دهند: مطالعات نشان داده اند مصرف دارو می تواند تا پنجاه درصد خطر بازگشت سرطان در بیمارانی که تومورهای گیرنده هورمونی مثبت در بدن شان وجود دارد را کاهش دهد. سرطان گیرنده هورمونی مثبت شایع ترین نوع سرطان پستان است. با این حال، باز هم 40 درصد از بیماران خیلی زود مصرف دارو را متوقف کرده و یک سوم از آن ها نیز دقیقا طبق دستورالعمل پزشک عمل نمی کنند.

محققان به تازگی دلیل این رویکرد را بررسی کرده و همزمان توصیه هایی به پزشکان و بخش درمان در این رابطه می کنند.

در مجموع، بعضی از روش های مداخلاتی میزان پایبندی به دارو را نزدیک به 1.5 برابر افزایش می دهد اما بعضی از استراتژی ها عملکرد بهتری دارند.

سرطان پستان

یافته های مطالعه

به گفته جوآنا آرک، “این روش های درمانی که به آن ها روش های درمانی کمک کننده به دستگاه درون ریز گفته می شود مانند مسدود کننده های استروژن تاموکسیفن و مهار کننده های آروماتاز، قیمت بالایی داشته و معمولا عوارض جانبی زیادی برای بیمار دارند؛ مانند افزایش وزن، عوارض جانبی جنسی، درد مفاصل (مثل درد در ناحیه گودی کمر و درد شانه و درد پشت کتفافسردگی و بی خوابی. تصور کنید تا پیش از شروع مصرف این داروها استروژن به طور طبیعی در بدن آزاد می شد اما حالا روزها را بدون این هورمون سپری می کنید. این داروها دقیقا همین کار را انجام می دهند. اما مزیت آن ها این است که نرخ بازگشت سرطان در بیمارانی که این داروها را مصرف می کنند کمتر بوده و عمر طولانی تری دارند.”

محققان این مطالعه می گویند برای این که بیماران بعد از پایان دوره درمان همچنان مصرف دارو را ادامه دهند، باید داروهای عمومی بیشتری به بازار عرضه شده یا این داروها تحت پوشش بیمه قرار بگیرند. برنامه های مخصوص موبایل زمان مصرف دارو را به بیمار یادآوری می کند و یادگیری استراتژی های روان شناختی به بهبود وضعیت کمک می کنند.

آن ها در ادامه می گویند وقتی عوارض جانبی ناشی از مصرف نامنظم دارو را به بیماران اطلاع دادیم، تاثیری در افزایش میزان پایبندی آن ها به مصرف منظم دارو نداشت. اما به منظور کاهش یا مدیریت عوارض جانبی ناشی از مصرف دارو می توان ورزش درمانی یا جلسات مشاوره را انتخاب کرد.

علاوه بر این، محققان از این بیماران انگیزه شان برای ادامه مصرف دارو را پرسیدند. سپس محققان با توجه به نظرات، یک برنامه مخصوص موبایل ساختند. طرز کار این برنامه به این صورت بود که کاربر می توانست هدف خودش را نوشته و یک استیکر برای آن انتخاب کند. با این روش تمایل بیماران به تداوم مصرف دارو حداقل برای ماه اول افزایش یافت.