رژیم غذایی و سرطان
سرطان از بیماریهای بسیار پیچیدهای است که به عوامل زیادی بستگی دارد. موارد ژنتیکی تا قرار گرفتن در معرض سموم میتواند ازجمله دلایل ابتلا به سرطان باشد. از جمله رژیم غذایی ناسالم است که میتواند در بروز ابتلا به سرطان نقش داشته باشد.
طبق آمارهای بهدستآمده حدود 20% از سرطانها با اضافهوزن، رژیم غذایی یا مصرف الکل ارتباط دارند. در این مقاله از دکترچک قصد داریم در مورد رژیم غذایی و ارتباط آن با ابتلا به سرطان بیشتر صحبت کنیم. و غذاهایی که باعث بهبود سرطان میشود را به شما معرفی کنیم.
غذاهایی که ممکن است خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهند
تا الآن میان ارتباط رژیم غذایی هر فرد و افزایش یا کاهش سرطان مطالعه جامعی انجام نشده است. یافتن ارتباط مستقیم بین خطر سرطان و برنامه غذایی کار بسیار پیچیدهای است. زیرا هرکسی طیف زیادی از غذاها را در رژیم غذایی خود مصرف میکند. بااینحال تحقیقاتی مبنی بر رابطه یک سری غذاها با افزایش سرطان صورت گرفته است که نشان میدهد بعضی از غذاها ممکن است باعث افزایش ابتلا به سرطان شود. در ادامه این غذاها را به شما معرفی میکنیم.
غذاهای فراوریشده
یک مطالعه که در سال 2018 بر روی 100000 نفر انجام شد نشان میدهد مصرف غذاهای فراوریشده خطر ابتلا به سرطان را تا 10% افزایش میدهد.
ازجمله این غذاها عبارتاند از
- نانهای بستهبندیشده
- میان وعدههای بستهبندیشده
- سودا
- نوشیدنیهای شیرین
- فراوردههای گوشتی بستهبندیشده
- محصولات غذایی با قند یا چربی بیشازاندازه
- محصولات غذایی با روغنهای هیدروژنه و پروتئینهای جدا
گوشت قرمز و گوشتهای فراوریشده
برخی از گوشتها ممکن است خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهند.
بر اساس موسسه تحقیق سرطان در آمریکا خوردن منظم گوشت فراوریشده خطر ابتلا به سرطان معده و رودهبزرگ را افزایش میدهد.
مطالعات متعدد نشان میدهد مصرف منظم گوشتهای فراوریشده میتواند خطر ابتلا به انواع سرطانها مانند سرطان مثانه را افزایش دهد. توجه داشته باشید تاکنون هیچ ارتباطی بین مصرف گوشت قرمز و خطر ابتلا به سرطان پیدا نشده است.
گوشتهای فراوریشده شامل
- بوقلمون خردشده
- بولونیا
- بیکن
- ژامبون
- هاتداگ
یک مطالعه دیگر بر روی گوشتهای فراوریشده نشان میدهد مصرف بیش از سه وعده گوشت در هفته خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش میدهد.
الکل
مطالعات زیادی بر روی الکل انجامشده است که نشان میدهد نوشیدن الکل میتواند خطر ابتلا به سرطان را در بخشهایی از بدن افزایش دهد. ازجمله مناطقی که تحت تاثیر مصرف الکل قرار میگیرند شامل موارد زیر است:
- دهان
- گلو
- پنجره
- جگر
- مری
- پستان
- کولورکتوم
اگرچه متخصصان هنوز بهطور دقیق نمیدانند که چرا الکل خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهد، اما احتمال میدهند این خطر به دلیل مواد شیمیایی الکل یا تأثیر مخرب آن بر روی ژنتیک باشد.
موسسه تحقیقات سرطان آمریکا اعلام کرده است نوشیدن الکل میتواند از کشیدن سیگار برای بدن مضرتر باشد. این موسسه نوشیدن بیش از دو لیوان برای آقایان و یک لیوان برای خانمها در روز را اصلاً توصیه نمیکند.
آیا اضافهوزن خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهد؟
طبق آمار انستیتو ملی دیابت و گوارش امریکا دوسوم بزگسالان امریکا از اضافهوزن رنج میبرند.
اضافهوزن یا چاقی میتواند خطر ابتلا به بیماریهایی چون دیابت نوع دو یا بیماریهای قلبی را افزایش دهد و همچنین ممکن است خطر ابتلا به برخی از سرطانها را نیز بالا ببرد.
محققان معتقدند که اضافهوزن به دلایل زیر ممکن است خطر ابتلا به سرطانهای خاصی را افزایش دهد.
- اضافهوزن میتواند سطح انسولین و فاکتور رشد را افزایش دهد.
- چاقی میتواند منجر به التهاب مزمن در بدن شود.
- مقادیر بیشازحد چربی در بدن میتواند باعث افزایش سطح استروژن در سلولها شود.
- اضافهوزن میتواند فرایندهایی را که با رشد سرطان ارتباط دارد را تغییر دهد.
اضافهوزن ممکن است خطر بیماری سرطان را افزایش دهد. این سرطانها عبارتاند از:
- سرطان سینه
- کو لور کتاب
- آندومتر
- مری
- کیسه صفرا
- پروستات
- دهانه رحم
- تخمدان
در صورت داشتن اضافهوزن به پزشک مراجعه نمایید تا در داشتن وزن ایده آل و چگونگی کاهش وزن در صورت لزوم به شما کمک کند. ارزیابی ممکن است با اندازه گیری شاخص توده بدن و اندازه دور کمرمحاسبه شود.
غذاهای موثر برای مقابله با سرطان
مطالعات نشان میدهد قویترین رژیمهای غذایی برای مقابله با سرطان، رژیمهای غذایی سرشار از میوهجات و سبزیها است. اگرچه محققان دلیل اصلی تأثیر گیاهان بر سرطان را نمیدانند اما آنها حدس میزنند مواد مغذی موجود در گیاهان باعث کاهش خطر سرطان میشود.
- انواع توت
- سیب
- تمشک
- بلواری
- هویج
- گیلاس
- فلفل تند
- قهوه
- سیر
- گریپفروت
- تمشک
- جی
- گردو
- سبزیها تیره برگ مانند اسفنج و کلم
- غلات کامل مانند برنج قهوهای یا جو
وجه مشترک بسیاری از این غذاها که در بالا ذکر کردیم فیبر است، فیبر برای هضم سالم غذا ضروری است و ممکن است به کاهش خطر در سرطان رودهبزرگ کمک کند
مصرف مکملها برای کاهش خطر ابتلا به سرطان
ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها ممکن است باعث کاهش خطر سرطان شود اما افراد باید غذاهای کامل نیز استفاده کنند.
مطالعات صورت گرفته نشان میدهد که مصرف ویتامینها و سایر مکملهای معدنی و آنتیاکسیدانی میتوانند به کاهش خطر سرطان کمک کنند. اما مطالعات دیگری دراینباره نشان میدهد، مصرف منظم مکمل ها می تواند باعث بروز عوارض جدی بر بدن شود.
موسسه تحقیقات سرطان آمریکا اعلام کرده است که مکملهای بتا کاروتن با دوز بالا ممکن است باعث سرطان ریه شود. همچنین مصرف بیشازحد ویتامین E ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهد.
رژیم غذایی مناسب برای مبتلایان سرطان
رژیم غذایی خاصی برای بیماران سرطانی وجود ندارد و رژیم غذایی آنها بسته به نوع سرطان آنها متفاوت است. برخی از افراد در زمان درمان کالری زیادی از دست میدهند و به کالری بیشتری نیاز دارند. افرادی دیگر برای دستیابی بهسلامتی بیشتر در طول درمان سعی میکنند وزنشان را کاهش دهند
برخی از درمانهای سرطان باعث ایجاد حالت تهوع میشوند و یا عوارض جانبی دیگری دارند. بنابراین ممکن است بیمار نیاز به رژیم غذایی خاصی داشته باشد تا کمترین ناراحتی برای معده فرد به وجود بیاید.
بااینوجود انجمن سرطان آمریکا دستورالعملهایی در خصوص مبتلایان به سرطان و رژیم غذایی آنها قرار داده است.
- چند بار در هفته غذاهای گیاهی به بیماران داده شود.
- روزی دو وعده میوه و سبزیها به بیماران داده شود.
- بههیچعنوان به بیماران غذای حیوانی پرچرب مانند گوشتهای قرمز فراوریشده ندهید.
- غذاهای نمکدار یا ترشی را محدود کنید.
- بهتر است به بیماران میان وعدههایی مغذی و غنی از پروتئین کانن، پنیر، ماست، آجیل، غلات، لوبیا و سوپ بدهید.
- اگر بیماری احتیاج به کالری بیشتری داشت از مکملها برای جایگزین کردن استفاده کنید
پزشک ممکن است در حالتهای مختلف رژیمهای غذایی مختلفی توصیه کند.
بهعنوانمثال برای بیمارانی که مشکل اسهال یا هضم دارند پزشک غذاهای کمفیبر را پیشنهاد میکند. یا برای بیمارانی که گلودرد دارند غذاهای ابکی و سبزیجات پیشنهاد میکند.
خلاصه:
درست است که رژیم غذایی سالم تضمین نمیکند که شما بههیچعنوان سرطان نمیگیرید، اما مطمئنا برای کاهش ابتلا به انواع سرطان ، بیماریهای قلبی و دیابت نوع2 مؤثر است. بااینوجود که فواید گیاهان و سبزیها برای کاهش خطر ابتلا به سرطان ثابتشده است، افزایش مصرف این نوع مواد غذایی یک روش بیخطر برای کاهش خطر ابتلا به سرطان است.