آیا واقعا بعضی از مردم از روی استعدادشان هست که گرما را تحمل می کنند یا این مسئله کاملا به ژنتیک برمی گردد؟ آیا بعضی از مردم فقط خیلی ساده می توانند گرمای زیاد را تحمل کنند و بقیه نه؟ آیا عده ای زودتر دچار گرمازدگی می شوند؟

این بحث حسابی بین دانشمندان گرم است و بعضی از آن ها معتقد هستند دسته ای از مردم راحت تر از بقیه می توانند گرما را تحمل کنند.

گرمازدگی؛ این مسئله به ژنتیک ربطی دارد یا نه؟

به گفته توماس ای. برنارد، پروفسور مرکز سلامت در دانشگاه جنوب فلوریدا معتقد است، توانایی تحمل گرما تا حدودی ژنتیکی است. درست همان طور که بعضی از مردم مهارت های بیشتری در ورزش دارند، بعضی از ما هم از نظر فیزیکی بهتر می توانیم گرمای زیاد را تحمل کنیم.

اما همان طور که در جلسات ورزشی به ورزشکاران هر مهارتی را یاد داده تا عملکرد بهتری داشته باشند، با یادگیری ورزش های هوازی هم بهتر می توانیم گرما را تحمل کنیم.

به گفته برنارد، “در اصل منظور از هوای گرم این نیست که محیط اطراف مان خیلی گرم است بلکه به این معنا است که داخل بدن گرمای خیلی زیادی تولید می شود و برای این که خنک شده و دچار گرمازدگی نشوید، این گرما باید از بدن خارج شود. علاوه بر این، فردی که از نظر هوازی در وضعیت بهتری قرار دارد، سیستم قلبی عروقی او ظرفیت بیشتری داشته و بهتر می تواند این گرما را از بدن خارج کند.

به گفته گراهام ام. برند زاوادزکی، دانش یار اورژانس و متخصص طب در دانشگاه بیمارستان اوتا و کلینیک در شهر سالت لیک، احتمالا توانایی فرد در تحمل بهتر گرما و جلوگیری از گرمازدگی ارتباطی با ژنتیک نداشته باشد و عوامل خیلی زیادی در این امر نقش دارند.

افرادی که دچار چاقی مفرط هستند یا اضافه وزن دارند، سخت تر می توانند گرما را تحمل کنند. از آن جایی که دیابت به رگ های خونی و اعصاب آسیب می زند، بر غده های عرق هم تاثیر گذاشته و بدن دیگر نمی تواند مثل سابق خودش را خنک کند.

مصرف یک سری از داروها، از جمله داروهای مخصوص فشار خون مثل ادرار آورها، آنتی هیستامین ها و داروهای روان پریش تاثیر قابل توجهی بر توانایی فرد در تحمل گرما دارند. یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار، سن فرد است. به گفته برند زاوادزکی، خردسالان، کودکان و جوانان سخت تر می توانند گرما را تحمل کنند.

اما او در ادامه می گوید، “این قابلیت در بدن همه ما قرار گرفته است تا بهتر گرما را تحمل کنیم.”

چگونه خودمان را وفق دهیم؟

به گفته فینک، دکتر اورژانس، “اگر همیشه فعالیت جسمانی داشته باشیم، بهتر می توانیم گرما را تحمل کنیم. موافقت پزشک خود را گرفته و در هوای گرم ورزش کنید. هدف از این کار این است که برای حدود 20 دقیقه به بدن استرس وارد کرده و بعد از آن 10 دقیقه استراحت کرده تا بدن خنک شود.”

این کار را چند بار در طول روز انجام دهید. به گفته او، این کار باعث بروز پاسخ در سطح سلولی شده و بدن پروتئین های “شوک گرما” را بیشتر تولید می کند.

به گفته برند زاوادزکی، “وقتی تولید این پروتئین بیشتر می شود، فرد بهتر می تواند گرما را تحمل کند. افرادی که میزان این پروتئین در بدن شان بیشتر است، کمتر نفس نفس می زنند.”

موسسه ملی امنیت شغلی و سلامت می گوید، “کنار آمدن با آب و هوای گرم در اصل افزایش تحمل بدن نسبت به گرما است که اگر مدت زمان یا شدت کار در محیط گرم بیشتر شود، خود به خود این توانایی هم بیشتر می شود.”

جالب است بدانید کارفرمایانی که نگران این هستند که کارمندان شان به بیماری های ناشی از گرما زدگی مبتلا شوند، ساعت کاری کارمندان در هوای گرم را به مرور زمان بیشتر می کنند.

برنارد می گوید، “قرار گرفتن در هوای گرم و تمرین بدنی باید همزمان باشد زیرا در این صورت زودتر عرق کرده، مقدار تعریق بیشتر شده و نمک کمتری از بدن دفع می شود.”

گرمازدگی

 

یک استراتژی ساده برای جلوگیری از گرمازدگی: کولر را خاموش کنید

برند می گوید، “اگر می خواهیم راحت تر گرما را تحمل کنیم، بهتر است کولر را خاموش کنیم زیرا وقتی کولر روشن است نمی توانیم خودمان را با آب و هوای گرم وفق دهیم.”

به طور کلی، او پیشنهاد می کند دمای داخل دفتر یا خانه نباید 10 درجه بیشر از دمای بیرون باشد.

آیا مکمل ها هم تاثیری بر جلوگیری از گرمازدگی دارند؟

دانشمندان مشغول بررسی نقش مکمل بتائین در افزایش توانایی فرد در تحمل گرما هستند. برندون ویلینگام، متخصص تغذیه و دانش یار حرکت شناسی در دانشگاه کوستال کارولینا می گویند، “این مکمل در مطالعات حیوانی تاثیر مثبت داشت. شاید اگر پروتئین های شوک گرما در بدن فرد تولید شوند، این مکمل در بدن انسان ها هم تاثیری مشابه داشته باشد. البته هنوز مطالعات در این زمینه ادامه دارد و شاید بعدا به نتیجه دیگری برسیم.”