به تازگی مقاله ای منتشر شده است که رابطه بین شاخص گلیسمیک رژیم غذایی و خطر ابتلا به سرطان ریه را بررسی کرده است.
بر اساس این مقاله، هر چقدر که شاخص گلیسمیک رژیم غذایی بالاتر باشد، ریسک ابتلا به سرطان ریه هم بیشتر می شود.
سرطان ریه، پیامد رژیم غذایی ناسالم؛ پیش زمینه
بر اساس آمار و ارقام منتشر شده، در چند سال گذشته تعداد مبتلایان به سرطان ریه بسیار زیاد شده است. عواملی زیادی در ابتلا به این بیماری نقش دارند. اما محققان بر این باور هستند که رژیم غذایی نقش بیشتری دارد. مهم تر از آن، این فاکتور قابل کنترل است.
شاخص گلیسمیک رژیم غذایی یک معیار برای اندازه گیری میزان تاثیر کربوهیدرات های موجود در مواد غذایی بر قند خون است. برای این که نوسان قند خون را کنترل کنید، بهتر است به این شاخص توجه کنید. علی الخصوص، افرادی که بیماری دیابت دارند، باید حتما این نکته رعایت شود.
هر چقدر که این شاخص اعداد پایین تری را نشان داد، به این معنی است که غذا به آرامی جذب بدن می شود. پس دیگر خبری از جهش ناگهانی قند خون نخواهد بود.
بر اساس شاخص گلیسمیک رژیم غذایی، مواد خوراکی به سه دسته تقسیم می شوند: 55 یا کمتر، 56 تا 69 و 70 یا بیشتر.
سبزیجات، عدس و جو دو سر در دسته اول قرار دارند. اما نان سفید، سیب زمینی، نوشیدنی های انرژی زا و نوشابه در دسته سوم قرار می گیرند. یعنی وقتی این خوراکی ها را می خورید، قند خون به طور ناگهانی زیاد می شود.
در نظر داشته باشید که هر چقدر فیبر موجود در مواد غذایی بیشتر باشد، غذا سالم تر است. به عنوان مثال، می توانید میوه و سبزیجات و غلات سبوس دار را بیشتر مصرف کنید.

درباره مطالعه
محققان با انجام این مطالعه قصد داشتند به این سوال جواب دهند: آیا شاخص گلیسمیک رژیم غذایی نقشی در تعیین ریسک ابتلا به سرطان ریه دارد؟
برای پیدا کردن جواب این سوال، داده های مربوط به 101.732 بزرگسال آمریکایی بررسی شد. این افراد در بین سال های 1993 تا 2001 در یک مرکز تحقیقاتی عضو شده بودند. در همان سال اول عضویت، به سوالاتی درباره رژیم غذایی شان جواب داده بودند.
محققان نزدیک به 12 سال وضعیت شرکت کنندگان را زیر نظر داشتند. در نهایت هم تعداد افرادی که به این سرطان مبتلا شده بودند را مشخص کردند.
در قدم بعد، چندین نفر دیگر هم انتخاب شدند. شاخص گلیسمیک رژیم غذایی این افراد بالا نبود. سپس محققان ریسک ابتلا به این بیماری را در هر دو گروه با هم مقایسه کردند. عواملی مثل سیگار کشیدن، وزن بدن و فاکتورهای دیگر هم در نظر گرفته شدند.
یافته های مطالعه
نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان می دهد که اگر شاخص گلیسمیک رژیم غذایی از حد مجاز بالاتر باشد، ریسک ابتلا به سرطان ریه هم بیشتر می شود.
در مقایسه با افرادی که رژیم غذایی سالم تری داشتند، ریسک ابتلا به این بیماری کشنده تا 13 درصد در افرادی بیشتر می شود که شاخص گلیسمیک رژیم غذایی شان بالاتر است. هم ریسک ابتلا به سرطان سلول کوچک ریه و هم سرطان سلول غیرکوچک ریه در این افراد بیشتر می شود.
بنابراین به این نتیجه می رسیم که اگر تعداد این غذاها را کمتر کنید و در عوض، غذاهایی را انتخاب کنید که کربوهیدرات سالم و باکیفیت دارند، خطر ابتلا به این بیماری هم کمتر می شود.




















