متخصصین امراض پوستی با کمک لیزر درمانی جای زخم یا سوختگی ،درد و خارش ناشی از آن ها را کم می کنند. همین طور با این روش می توان از زخم یا سوختگی پس از عمل جراحی جلوگیری کرد.

این روش منجر به رشد سلول های سالم پوستی می شود. با وجود این که این روش جای زخم یا سوختگی را به کلی از بین نمی برد، برجستگی یا ناراحتی ناشی از آن را کم می کند.

برای درمان انواع جای زخم و سوختگی، از جمله: زخم های ناشی از عمل جراحی، جای جوش و سوختگی در سوانح، می توان از روش لیزر درمانی استفاده کرد.

در این مقاله قصد داریم تا درباره نحوه لیزر درمانی، موارد مورد استفاده و عوامل مهم قبل از انجام این روش صحبت کنیم.

لیزر درمانی چطور جای زخم یا سوختگی را بهبود می بخشد؟

در این روش، لیزر در لایه بیرونی پوست نفوذ می کند و تولید سلول های جدید و سالم پوستی را تحریک می کند و سلول های قدیمی و آسیب دیده را از بین می برد.

شکل گیری بافت های زخم در حقیقت یک پاسخ طبیعی بدن به آسیب های وارد شده است. جای زخم بی خطر است و مشکل پزشکی ندارد؛ اما در مواردی که باعث ناراحتی و درد در فرد می شود، با چندین روش می توان ظاهر آن را بهبود بخشید.

حتما بخوانید : از بین بردن خال ها توسط خودتان در خانه ( 14 روش موثر )

کاری که این نوع درمان با جای سوختگی و زخم می کند؛ عبارتند از:

  • کم کردن درد و خارش پوست؛
  • کوچک کردن آن؛
  • تحریک سلول های پوستی اطراف جای زخم.

لیزر درمانی جای جراحی

پزشکان از انواع مختلف لیزر با طول موج و تاثیر گذاری متفاوت استفاده می کنند که بعضی از آن ها کاهنده هستند؛ یعنی خارجی ترین لایه پوست را نابود می کنند. برخی دیگر غیرکاهنده هستند؛ یعنی  لایه خارجی پوست را حفظ کرده و در لایه های پایین تر تاثیر می گذارد.

لیزر درمانی برای کدام نوع از جای زخم و سوختگی موثر است؟

لیزر درمانی به بهبود بسیاری از انواع عادی جای زخم، مثل: جای زخم آکنه و زخم های سوانح کمک می کند.

پزشکان این روش را بیشتر برای درمان زخم های سطحی پیشنهاد می کنند. این روش معمولا برای زخم های عمیق یا زخم هایی که مانع فعالیت فرد می شود، توصیه می شود.

لیزر درمانی برای درمان انواع زخم های زیر توصیه می شود:

  • جای آکنه؛
  • جای سوختگی؛
  • جای عمل جراحی؛
  • جای زخم سوانح.

آکادمی امراض پوستی آمریکا ادعا کرده است که این روش تاثیری در درمان جای زخم یا سوختگی ندارد و باعث ناپدید شدن کلی آن نمی شود. گاهی اوقات پزشک از چندین شیوه درمانی بهره می برد؛ مثلا: در کنار این روش از فیلترهای قابل تزریق هم برای از بین بردن جای زخم استفاده می کند.

چگونه برای لیزر درمانی آماده شویم؟

برای این که پزشک مطمئن شود این شیوه موثر و تا جای ممکن بی خطر است، از قبل به مراجعه کننده اقداماتی را پیشنهاد می دهد که این اقدامات شامل موارد زیر می شود:

  1. داروها یا مواد طبیعی که خطر خونریزی را بیشتر می کند مصرف نکنید؛ مثلا: از مصرف آنتی بیوتیک، داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی مثل ایبوپروفن، ناپروکسن و مکمل های گیاهی مثل: سیر خودداری کنید! اگر داروهای رقیق کننده خون را مصرف می کنید، باید به پزشکتان اطلاع دهید.
  2. به مدت 2 تا 4 هفته از محصولات حاوی اسید گلیکولیک یا رتیوئید استفاده نکنید.
  3. نور خورشید برای مدت طولانی با پوست تان تماس نداشته باشد. باید بگوییم که لیزر درمانی برای آفتاب سوختگی پوست نمی تواند کاری کند.
  4. انجام هرگونه کارهای آرایشی بهداشتی ممنوع است! مثلا: استفاده از لایه های شیمیایی، تزریق کالوژن و وکس کردن.
  5. حداقل تا 2 هفته قبل از لیزر درمانی نباید سیگار بکشید. سیگار کشیدن باعث ناتوان کردن پوست در بهبودی می شود و همین امر در میزان اثرگذاری روی پوست تاثیر می گذارد.
حتما بخوانید : میکرودرم ابریژن چیست و چگونه پوست شما را جوان می کند؟ (فیلم)

در روز انجام این درمان هم باید به نکاتی توجه کنید: از لوسیون، مواد بوبر، عطر یا هر محصولی که در تداخل با لیزر درمانی باشد، استفاده نکنید و پوستتان هم باید تمیز باشد.

پزشکتان با توجه به نقطه ای از بدن که قرار است لیزر درمانی انجام دهید، توصیه می کند که لباس هایی را بپوشید که به راحتی بتوان آن ها را درآورد یا پوشید؛ مثل شلوار و تیشرت های گشاد.

روش لیزر درمانی

قبل از این که پزشک کار خودش را آغاز کند، قسمت هایی که قرار است درمان شود را معاینه و با ماژیک علامت گذاری می کند.

هزینه لیزر درمانی

به طور مثال: پزشک این گونه لیزر درمانی را انجام می دهد:

او ناحیه اطراف زخم را تمیز می کند و یا داروی بیهوشی تزریق کرده یا این که کرم بی حس کننده به پوست می زند.

اگر جای زخم یا سوختگی روی صورت باشد، فرد باید از عینک های محافظتی استفاده کند.

اکنون پزشک لیزر را روی جای زخم یا سوختگی می گیرد. ممکن است از محلول خنک کننده یا آب هم استفاده کند.

بعد از پایان ، پزشک روی ناحیه را کرم می زند و آن قسمت موردنظر را با لباس تمیز می پوشاند.

تا چندین ساعت پس از لیزر درمانی ناحیه مورد نظر همچنان قرمز است، ممکن است کمی ملتهب شود و بسوزد.

حتما بخوانید : میکرونیدلینگ چیست ؟ عوارض ، مزایا و مراقبت های بعد از بازسازی پوست

پزشک توصیه می کند که با مرطوب کننده حداقل دو بار در روز، آن ناحیه را مرطوب کنید و تا زمان برطرف شدن کامل قرمزی، از وسایل آرایشی استفاده نکنید.

آیا لیزر درمانی خطر دارد؟

قبل از انجام این روش، پزشک باید عوارض جانبی و خطرات بالقوه این روش را برایتان توضیح دهد. عواملی که در بروز عوارض جانبی نقش دارند، شامل: نوع لیزر، شدت جای زخم یا سوختگی و تن پوستی شماست.

چندین مورد از معمول ترین عوارض جانبی لیزر درمانی عبارتند از:

  • خونریزی ناچیز؛
  • ناراحتی؛
  • عفونت پوست؛
  • پوسته پوسته شدن؛
  • بی رنگ شدن پوست؛
  • التهاب.

توجه : لیزر درمانی ممکن است بی تاثیر باشد و یا این که حتی ظاهر زخم را بدتر کند!

هزینه لیزر درمانی چقدر است؟

در صورتی که لیزر درمانی برای زیبایی باشد بیمه هزینه آن را پوشش نمی دهد؛ اما اگر به دلیل عمل جراحی یا ناتوان شدن فرد باشد، بیمه بخشی از هزینه را تقبل می کند.

گاهی اوقات پزشک به فرد می گوید که برای نتیجه دهی بهتر، باید در طول چندین ماه از چندین روش لیزر درمانی استفاده کند؛ در این صورت مسلما هزینه درمان به مراتب بیشتر می شود.

خلاصه

پزشکان از لیزر درمانی به عنوان یک روش مستقل یا همراه با سایر روش ها استفاده می کنند تا درد، خارش و ظاهر جای زخم یا سوختگی را کمتر کند. این روش به پوست کمک می کند تا سلول های جدید و سالم را در محل جای زخم تولید کند.

اگر فرد از این روش نگران است یا این که جای زخم و سوختگی از نظر جسمانی برایش آزاردهنده نیست، می تواند با پزشک خود صحبت کند تا روش های دیگری به او توصیه کند.

 

منبع : medicalnewstoday