خارش لب ها مسئله ناراحت کننده ای است؛ علی الخصوص اگر با خشکی و ترک خوردن هم همراه باشد. دلایل بسیاری برای خارش لب ها وجود دارد.

خارش، خشک شدن یا احساس درد در لب ها مسئله طبیعی است که با مصرف داروهای بدون نسخه {OTC} و در خانه می توان آن را درمان کرد.

معمولا، خارش لب ها با گرم یا سرد بودن هوا رابطه مستقیم دارد. علاوه بر این، این عارضه نشانه ای از آلرژی های فصلی یا تماسی است.

کم پیش می آید که خارش لب ها به خاطر یک بیماری اصلی و پایه ای باشد که هنوز خود را نشان نداده است. اگر مسئله این باشد، در این شرایط باید به پزشک مراجعه کنید و تحت درمان قرار بگیرید.

علت خارش لب ها

علت خارش لب ها

دلایل متعددی می تواند باعث بروز خارش لب ها شوند که در این مقاله از دکتر چک به طور کامل به آن ها اشاره کرده ایم.

چیلیتیس یا ترک خوردن لب ها

چیلیتیس نوعی التهاب حاد و مزمن لب هاست که انواع گوناگونی دارد.

چیلیتیس یک درجه ای گوشه لب

چیلیتیس یک درجه ای گوشه لب ها که معمولا در میان مردم با ترک خوردگی های شدید لب ها شناخته می شود، در این شرایط رخ می دهد:

  • سرد بودن هوا؛
  • تماس با نور خورشید؛
  • کاهش میزان رطوبت هوا؛
  • مکیدن لب ها از روی عادت.

نشانه های رایج ناشی از چیلیتیس یک درجه ای گوشه لب شامل خشکی، ترک خوردن و خارش می شود.

حتما بخوانید: درمان تبخال لب و اندام تناسلی با 15 روش طبیعی و موثر

برای درمان این عارضه توصیه می شود که کمتر در محیط های سرد ظاهر شوید و از بالم یا کرم های لب استفاده کنید.

چیلیتیس ناشی از تماس با ماده آلرژی زا

این عارضه نوعی درماتیت تماسی آلرژیک است که علائم خود را روی لب ها نشان می دهد. این عارضه با دیگر عکس العمل های ناشی از آلرژی پوست مشابه است.

زمانی که یک شیء با لب ها در تماس باشد، ممکن است که باعث التهاب، قرمز شدن و خارش لب ها شود. به وسایلی که باعث بروز عارضه چلیتیس ناشی از تماس با مواد آلرژی زا می شود، شامل موارد زیر می شود:

  • لوازم آرایش مربوط به لب ها؛
  • خمیر دندان؛
  • دهان شویه ها؛
  • کرم های ضد آفتاب؛
  • مصرف دارو.

این عارضه در میان یک دسته از مردم با نام “چیلیتیس رژ لب” شناخته می شود؛ چرا که مواد اولیه موجود در رژ لب ممکن است نقش ماده های آزار دهنده را بازی کنند.

معمولا با استفاده از داروهای کروتیکو استروئیدی موضعی یا نرم کننده ها می توان چیلیتیس آلرژیک را درمان کرد.

چیلیتیس مرتبط با مصرف دارو

چیلیتیس مرتبط با مصرف دارو، همان طور که از اسمش پیداست، زمانی رخ می دهد که در نتیجه مصرف دارو، اطراف لب ها زخم شود.

محققان ادعا کرده اند که مصرف داروهای رتینوئیدها و  داروهای دیگر، از جمله آنتی بیوتیک های موضعی، داروهای بیهوشی موضعی و دیگر محصولات مراقبت از لب، بیشترین نقش را در بروز چیلیتیس مرتبط با دارو ایفا می کنند.

یک دسته از مردم به دارو یا رتینوئیدها آلرژی دارند که در نتیجه مصرف این داروها، با خشک شدن و ترک خوردن لب ها و بروز خارش مواجه خواهند شد.

تغییر داروی مصرفی و استفاده از یک مرطوب کننده دیگر برای لب ها به درمان چیلیتیس های مرتبط با دارو کمک می کند.

چیلیتیس عفونی

چیلیتیس عفونی به التهاب لب ها گفته می شود که در نتیجه ابتلا به عفونت خود را نشان می دهد. دلایل بالقوه بسیاری برای بروز چیلیتیس عفونی وجود دارد که از جمله این دلایل می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • انواع عفونت ها؛
  • بیماری HIV و بیماری های دیگری که سیستم ایمنی بدن را سرکوب می کنند؛
  • کمبود مواد مغذی در بدن.

راهکارهایی که برای درمان این نوع چیلیتیس وجود دارد، به درمان عارضه اصلی مربوط می شود. البته پزشک پمادها و کرم های دیگری تجویز می کند تا علائم ناشی از چیلیتیس عفونی برطرف شوند. از جمله این پماد و کرم ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کورتیکو استروئیدهای موضعی؛
  • آنتی بیوتیک ها؛
  • آنتی میکوتیک ها یا داروهای ضد قارچ؛
  • داروهای ضد عفونی کننده.

ویروس هرپس سیمپلکس

ویروس هرپس سیمپلکس

ویروس هرپس سیمپلکس نوعی عفونت منتقل شونده از راه برقراری رابطه جنسی {STI} است که ویروس عامل آن است. ابتلا به این بیماری با بروز تاول های قرمز یا بدون رنگ و دردناک همراه است که در قسمت بیرون لب ها مشاهده می شود و ممکن است که بر دستگاه تولید مثل نیز تاثیر بگذارد.

در ابتدا، هرپس باعث بروز علائم شدید مشابه با آنفولانزا می شود که درد شدیدی نیز به همراه دارد. اما پس از چندین بار، شدت آن کمتر و با تبخال همراه می شود.

امروزه هیچ راهی برای درمان قطعی هرپس وجود ندارد. اما در عوض، راهکارهای درمانی موجود برای پیشگیری از عود هرپس و کاهش علائم در زمان بروز وجود دارد. داروهای ضد ویروس دهانی مانع از بازگشت دوباره علائم خواهد شد.

برفک دهان

برفک به رشد بیش از اندازه قارچ کاندیدا گفته می شود. کاندیدا که نوعی قارچ است، در سطح پوست و اطراف قسمت های موکوس دار بدن زندگی می کند؛ اما معمولا هیچ مشکلی برای سلامتی به وجود نمی آورد.

چنانچه تعادل بر هم بخورد، رشد قارچ کاندیدا از کنترل خارج شده و باعث بروز پینه های سفید همراه با درد و خارش در قسمت دهان می شود که در اثر آن گوشه لب ها ترک می خورند.

در این شرایط، پزشک برای درمان برفک دهان داروهای ضد قارچی را تجویز می کند.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اغلب، بعد از استفاده از کرم های بدون نسخه یا بالم لب می توان این عارضه را درمان کرد. چنانچه این عارضه وخیم شد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا راهکارهایی برای درمان خارش و خشکی لب ها پیشنهاد دهد.

حتما بخوانید: لکه های تیره روی لب و گوشه لب و سریع ترین روش درمان آن

در صورتی که لب هایتان جوش زد یا این که مشکوک به دارویی شدید که مصرف آن منجر به خارش لب هایتان شده، حتما باید با یک پزشک خود مشورت کنید.

در صورتی که همراه با خارش لب، علائم دیگری در خود مشاهده کردید، باید به پزشک اطلاع دهید. ممکن است این علائم ناشی از وجود یک مشکل دیگر برای سلامتی باشند.

تشخیص و شناسایی خارش لب

چنانچه خارش لب دارید و برای درمان این عارضه به مراکز درمانی رفتید، احتمالا اول از همه پزشک لبتان را معاینه می کند و سپس سئوال هایی در رابطه با علائمی که مشاهده می کنید، می پرسد. در صورتی که پزشک از دلیل بروز زخم ها مطمئن نباشد، از لب هایتان نمونه برداری خواهد کرد.

چنانچه پزشک احتمال دهد که یک بیماری اصلی باعث بروز خارش لب ها شده، از بیمار می خواهد تا آزمایش های دیگری نیز انجام دهد. گاهی اوقات آزمایش خون به تشخیص عارضه اصلی کمک می کند.

پیشگیری از خارش لب

شما می توانید تا حدودی از خارش و خشکی لب هایتان جلوگیری کند. براساس گفته های آکادمی آمریکایی انجمن امراض پوستی، فرد به منظور پیشگیری از بروز این عارضه می تواند اقدامات زیر را انجام دهد:

  • همواره دهان را تمیز نگه دارد؛
  • در معرض نور خورشید و باد نباشد و در هواهای بسیار سرد یا بسیار گرم حضور نداشته باشد؛
  • عادت مکیدن و لیس زدن لب ها را کنار بگذارید؛
  • از بالم لب یا کرم های مرطوب کننده استفاده کنید؛
  • عارضه اصلی و پنهان را درمان کنید تا خارش لب ها دوباره برنگردد؛
  • از مصرف دارو یا استفاده از وسایلی که باعث بروز خارش می شوند، خودداری کنید.

چنانچه فرد به یک بیماری اصلی مبتلا باشد و آن بیماری باعث خارش لب ها شود، پزشک به فرد آموزش می دهد که چگونه شرایط را تحت کنترل درآورد و از بیشتر شدن خارش جلوگیری کند.

خلاصه ای بر خارش لب

شایع ترین دلایلی که برای خارش لب ها وجود دارد عبارت اند از:

  • مواد آلرژی زا؛
  • مواد آزار دهنده؛
  • عکس العمل نشان دادن بدن نسبت به نوعی دارو؛
  • حضور داشتن در آب و هواهای بسیار سرد یا بسیار گرم.

گاهی اوقات خود شما با استفاده از بالم لب و کرم های مرطوب کننده می توانید این مشکل را برطرف کنید. چنانچه خارش کمتر نشد یا این که احتمال می دهید یک عارضه دیگر باعث خارش لب ها می شود، حتما باید به پزشک اطلاع دهید.