برخی از زنان چرخه‌ی قاعدگی منظمی دارند و قاعدگی آنها دقیقا هر ۲۸ روز یک ‌بار اتفاق می‌افتد. اما در حدود ۳۰ درصد زنان در سن باروری ، چرخه‌ قاعدگی نامنظمی دارند.‌ قاعدگی نامنظم معمولا علت خاص و مهمی ندارد، اما گاهی اوقات ممکن است نشانه‌ مشکلی در سلامتی باشد و باید پیگیری شود. در این مطلب با عوامل ایجاد کننده عادت ماهانه نامنظم و روش‌های درمان آن بیشتر آشنا می‌شوید. با ما همراه باشید.

منظور از پریود نرمال چیست؟

برخی از افراد پریود های دردناکی دارند و بیش از یک هفته علائم سندرم پیش از قاعدگی (PMS) را تجربه می‌کنند. برخی دیگر دوران قاعدگی کوتاه و نسبتا بدون دردی دارند. اما معمولا بیشتر افراد شرایطی بین این دو حالت را دارند.

میانگین زمانی که چرخه‌ قاعدگی طول می‌کشد، بین ۲۴ تا ۳۸ روز است و میانگین زمان خون ریزی می‌تواند ۲ الی ۷ روز باشد. اگر خون ریزی قاعدگیتان بیش از یک یا دو ماه، خارج از این محدوده باشد باید با پزشک مشورت کنید.

مقاله سندروم پیش از قاعدگی در سایت دکترمهندس اطلاعات بیشتری در این مورد را در اختیار شما قرار می دهد.

چه زمانی باید نگران قاعدگی نامنظم خود باشید؟

عدم قاعدگی یا نامنظم بودن قاعدگی می‌تواند اولین نشانه برای مراجعه به پزشک باشد. اگر به ‌طور مرتب قاعدگی نامنظمی دارید ممکن است به سندرم تخمدان پلی کیستیک مبتلا باشید. معمولا ۱۰ درصد زنانی که عادت ماهیانه نامنظم دارند به این بیماری دچارند.
قاعدگی نامنظم می‌تواند روی بارداری هم تأثیر بگذارد؛ مخصوصا اگر تخمک‌ گذاری در هر ماه اتفاق نیفتد.
خانم‌هایی که پریود نامنظم دارند و می‌خواهند بچه ‌دار شوند معمولا از داروهای تحریک‌ کننده‌ تخمک‌ گذاری استفاده می کنند. با این که در صورت نامنظم بودن، همچنان احتمال بارداری وجود دارد اما برای اطمینان از سلامتی‌تان بهتر است زیر نظر پزشک باشید.

علت قاعدگی نامنظم چیست ؟

بسیاری از موارد می توانند باعث پریود نامنظم شوند. تغییر در سطح هورمون های استروژن و پروژسترون در بدن می تواند الگوی طبیعی پریود شما را مختل کند. به همین دلیل دختران جوانی که دوران بلوغ را پشت سر می گذارند و زنانی که به یائسگی نزدیک می شوند معمولاً پریود نامنظم دارند.

سایر علل شایع پریودهای نامنظم عبارتند از:

  • داشتن دستگاه داخل رحمی بنام IUD
  • استفاده از قرص های جلوگیری از بارداری یا استفاده از داروهای خاص
  • ورزش زیاد
  • سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
  • بارداری یا شیردهی
  • پرکاری یا کم کاری تیروئید
  • ضخیم شدن یا پولیپ در پوشش رحم
  • فیبروم رحمی
    علت شایع آن ایجاد زخم (چسبندگی) شدید در پوشش رحم است، بیماری که پزشکان آن را سندرم آشرمن می نامند.

کاپ قاعدگی

برای اطلاعات بیشتر درمورد تاخیر در پریود و راه های درمان آن،پیشنهاد میکنیم، مقاله علت پریود نشدن طولانی چیست از سایت دکترمهندس را مطالعه کنید.

درمان خانگی برای تنظیم قاعدگی نامنظم

اگر برای شما هم این سوال پیش آمده که برای تنظیم قاعدگی چه بخوریم؟ با ما در ادامه مقاله همراه باشید.

  1. استفاده از زنجبیل برای درمان پریود نامنظم

زنجبیل به عنوان داروی خانگی برای درمان دوره های ماهیانه نامنظم استفاده می شود، اما هیچ مدرک علمی برای اثبات این امر وجود ندارد. به نظر می رسد زنجبیل فواید دیگری نیز در طول پریودی دارد. نتایج مطالعات روی 92 زن با خونریزی شدید ماهیانه نشان داد که مکمل های زنجبیل روزانه ممکن است به کاهش میزان خون از دست رفته و کاهش مصرف نوار بهداشتی در طول پریودی کمک کند. یک مطالعه دیگر نشان داد که مصرف زنجبیل به مدت هفت روز پیش از پریودی، علائم روحی، جسمی و رفتاری سندرم پیش از قاعدگی (PMS) را کاهش می دهد.

  1. ویتامین های روزانه را دریافت کنید

مطالعه ای که در سال 2015 منتشر شد، سطح پایین ویتامین D را مرتبط با دوره های ماهیانه نامنظم می داند و نشان می دهد که مصرف ویتامین D ممکن است به تنظیم قاعدگی کمک کند. ویتامین D همچنین مزایای دیگری نیز دارد، از جمله کاهش خطر برخی از بیماری ها، کمک به کاهش وزن و کاهش افسردگی.

ویتامین D اغلب در برخی از خوراکی ها از جمله شیر و سایر لبنیات و غلات وجود دارد. شما می توانید همچنین این ویتامین را از طریق قرار گرفتن در معرض آفتاب یا مصرف مکمل ها دریافت کنید. ویتامین های گروه B اغلب برای زنانی تجویز می شود که قصد باردار شدن دارند و به آنها در تنظیم دوره ماهیانه کمک می کند. ویتامین های گروه B همچنین ممکن است علائم پیش از قاعدگی را کاهش دهند.

  1. وزن سالم را حفظ کنید

تغییرات وزن شما می تواند روی دوره های ماهیانه تاثیر بگذارد. اگر شما اضافه وزن دارید و چاق هستید، کاهش وزن می تواند به مرتب کردن دوره ماهیانه شما کمک کند. از طرف دیگر، کاهش شدید وزن یا کمبود وزن می تواند باعث قاعدگی نامنظم شود. به همین دلیل حفظ وزن سالم اهمیت دارد. زنانی که اضافه وزن دارند نیز بیشتر از زنان دارای وزن سالم، خونریزی و درد را تجربه می کنند. این به دلیل تاثیر سلول های چربی بر هورمون ها و انسولین است. اگر فکر می کنید وزن شما ممکن است روی دوره ماهیانه تاثیر گذاشته باشد، به پزشک خود بگویید. پزشک به شما در رسیدن به وزن سالم کمک می کند.

وزن سالم را حفظ کنید

  1. تمرین یوگا

مشخص شده است که یوگا یک درمان موثر برای انواع مشکلات مربوط به پریودی است. همچنین یوگا باعث کاهش درد قاعدگی و تغییرات روحی مرتبط با قاعدگی مانند افسردگی و اضطراب می شود و کیفیت زندگی زنان مبتلا به دیسمنوره اولیه را بهبود می بخشد. زنان دچار به دیسمنوره اولیه درد شدیدی را قبل و در طول قاعدگی تجربه می کنند. اگر به تازگی یوگا کار می کنید، به دنبال باشگاهی باشید که یوگا با سطح 1 را تعلیم بدهد. هنگامی که یاد گرفتید چند حرکات را به درستی انجام دهید، می توانید به کلاس بروید یا در خانه و از طریق فیلم و آنلاین تمرینات را ادامه بدهید.

  1. پرهیز از رژیم غذایی کم کربوهیدرات

آن دسته از مواد غذایی‌ که کربوهیدرات کم یا پایین دارند، می‌توانند در چرخه‌ قاعدگی تداخل ایجاد کنند. کربوهیدرات‌ها معمولا توسط تیروئید پردازش می‌شوند و تیروئید روی هورمون‌های مربوط به قاعدگی تأثیر می‌گذارد.

بسته به دلیل نامنظم بودن قاعدگی، یک برنامه‌ی غذایی با کربوهیدرات کم هم می‌تواند مفید باشد و هم مضر. برخی از مطالعات نشان داده‌اند که یک رژیم غذایی با کربوهیدرات پایین می‌تواند وزن فرد و سطح هورمون‌ها را در بیماران دچار سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) تنظیم کند.

اما به طور کلی کارشناسان سلامت و تغذیه توصیه می کنند که افراد، ۴۵ الی ۶۵ درصد از کالری روزانه‌ خود را از کربوهیدرات‌ها دریافت کنند. اگر یک رژیم غذایی استاندارد با ۲۰۰۰ کالری مصرف می‌کنید، این میزان حدود ۲۲۵ تا ۳۲۵ گرم کربوهیدرات به صورت روزانه است.