بی توجهی به صدای گریه نوزاد تقریبا غیر ممکن است و فورا باعث واکنش مادر و پدر می شود. نوزادتان کاملا به شما وابسته است و برای بند آوردن گریه او، هر کاری که در توانتان هست انجام می‌دهید . واضح است که نوزادتان توانایی گفتن علت مشکل خود را ندارد و درک معنای گریه اش، به خصوص برای پدر و مادر های جدید کار سختی است . همچنین برخورد با نوزادی که گریه اش آرام نمی گیرید، می تواند خیلی استرس زا باشد .

درک علت اشک های کودک مهم است. در این مقاله از دکتر چک سعی داریم علل گریه کردن نوزادتان را به شما بیاموزیم تا این شرایط را بهتر اداره کرده و از تجربه پدر و مادر بودن لذت ببرید.

10 علت اصلی گریه نوزاد را بدانید

  1. گرسنگی

یکی از نیازهای اساسی نوزادتان که باید به آن رسیدگی کنید، گرسنگی است. تا زمانی که این نیازش رفع نشود، نوزاد شما گریه می کند. در واقع گرسنگی احتمالا اولین دلیل برای گریه نوزادان محسوب می‌شود. این مشکل در نوزادان کوچکتری که هنوز شروع به خوردن غذای سفت نکرده اند، متداول تر است. شکم کوچک نوزاد شما، نمی‌تواند غذای چندانی را برای مدتی طولانی نگه دارد؛ به همین دلیل نوزادان بیشتر از سایرین، گرسنه می شوند.

به رفتار نوزاد خود دقت کنید: اگر کش و قوس می آید و پیچ و تاب می خورد، دهانش را حرکت می دهد یا انگشتش را مک می زند ، این علائم، نشان‌دهنده گرسنگی اوست؛ بنابراین به نوزاد خود شیر مادر یا شیر خشک بدهید. چون وقتی شیر را بخورد، ساکت می شود.

علت گریه نوزاد

  1. پوشک کثیف

این مسئله ثابت شده است که بیشتر نوزدان به سادگی نمی توانند پوشک کثیف را تحمل کنند. آنها این نارضایتی را با گریه نشان می‌دهند. پوشک خیس می تواند پوست حساس و نرم بچه را اذیت کند و باعث گریه او شود . این گریه ها حتی می تواند در موقع خوابش هم اتفاق بیافتد. وقتی پوشکش را عوض کنید، آرام می گیرد و به خواب می رود. پس اگر نوزاد شما بی هیچ دلیلی شروع به گریه کرد، پوشک او را چک کنید. سعی کنید مرتبا هر دو یا سه ساعت، پوشکش را عوض کنید؛ این کار سوختگی پوست کودک را کاهش می‌دهد.

  1. سوختگی جای پوشک

سوختگی در ناحیه ی پوشک که شامل بالای ران ها ، باسن و ناحیه ی تناسلی می شود، نیز همانند پوشک کثیف می تواند دلیل گریه نوزاد شما باشد. پوشک پوست ملتهب را می پوشاند که این التهاب دردناک است و اگر به موقع به آن رسیدگی نشود، حتی می تواند تبدیل به تاول شود. هرگاه متوجه قرمزی یا التهاب پوست روی پشت کودکتان شدید، از کرم مخصوص سوختگی پوشک استفاده کنید. همینطور می توانید برای راهکارهای بیشتر با دکترتان مشورت کنید.

برای جلوگیری از سوختگی، هنگام تعویض پوشک همیشه از یک کرم محافظ استفاده کنید. چند ساعت در روز، او را بدون پوشک بگذارید تا پوست صاف و حساسش نفس بکشد و همچنین رطوبت پوشک نوزادتان را اذیت نکند.

  1. دندان در آوردن

اگر کودک شما 6 تا 8 ماهه است، گریه ناگهانی او، می تواند به خاطر دندان درآوردن باشد؛ زیرا درد و ناراحتی زیادی ایجاد می‌کند. با یک انگشت تمیز، لثه های کودکتان را چک کنید. لثه های ملتهب و حساس، به همراه علاقه ی نوزادتان به گاز زدن چیزها، نشانه های واضح دندان درآوردن هستند. برای خارش لثه هایش به او یک تکه هویج سرد بدهید. همینطور می توانید با ملایمت لثه اش را ماساژ دهید تا دردش کمتر شود. فشار ملایم لثه‌ها می تواند به آرام کردن نوزاد ناراحت و پر سرو صدای شما کمک کند.

علت گریه کردن کودک

نوزاد به محض اینکه دندان های جدید در بیاورد، گریه های ناشی از درد لثه هایش از بین می‌رود.

  1. خستگی زیاد

وقتی بچه ها خسته می شوند، به خواب احتیاج دارند؛ اما از آنجایی که خودشان به تنهایی نمی توانند بخوابند، از طریق گریه نیازشان را اعلام  می کنند. نوزادانی که زیاد خسته شده اند، ممکن است به سختی به خواب بروند و درنتیجه بهانه گیر می‌شوند و گریه می کنند.

بغل کردن و آرام تکان دادن یا استفاده از صداهایی خاص، مثل: سشوار یا پنکه می تواند نوزاد گریان شما را آرام کرده و بخواباند.

برای نوازادتان برنامه مشخص داشته باشید تا بیش از حد خسته نشود. تغییر در این برنامه، می تواند هم نظم ساعت خواب بعد از ظهر و هم خواب شبانه او را بهم بریزد.

  1. شکم درد

مشکل گاز یا نفخ معده نیز می تواند علت گریه ی زیاد در کودکان کم سن باشد و کاری کند که برای ساعت ها بدون آرام و قرار، گریه کنند. اگر نوزادتان بلافاصله بعد از غذا خوردن گریه می کند، آن را علامت شکم درد بدانید. دلیل اصلی نفخ، گیر افتادن هوا در حفره شکمی است که می تواند به درد و ناراحتی منجر شود.

نوازادتان را با آب گرم حمام کنید. این کار حواس او را از ناراحتی شکمش پرت کرده و خوابش را راحت تر می‌کند.

همچنین، گذاشتن حوله ای گرم روی شکم بچه تان ، می تواند او را از  گاز معده خلاص کند و گریه او را بند بیاورد.

اگر کودک شما مشکلات گاز معده دارد ، او را روی پشتش بخوابانید، پاهایش را بگیرید و آرام و ملایم، آنها را به شکل حرکات دوچرخه، تکان بدهید. زمانی که این حرکت دو یا سه بار، در روز انجام دهید ، به از بین بردن گاز معده نوزادتان کمک می کنید.

  1. نیاز به توجه

بچه ها نباید تنها بمانند، آن‌ها عاشق در اجتماع بودن هستند. بیشتر کودکان توقع دارند که اطرافشان کسی باشد؛ برای همین گاهی اوقات به بغل کردن احتیاج دارند که این می تواند یکی از علت های گریه کردنشان باشد.

درمان گریه کردن کودک

در واقع، بعضی بچه ها حساس تر هستند و به در آغوش گرفته شدن احتیاج دارند، وقتی به این نیازشان توجهی دریافت نمی کنند ، شروع به گریه می کنند. آن‌ها وقتی محرک های حسی را که با لمس شدن، صحبت کردن و بغل شدن همراه است، دریافت می کنند، دیگر گریه نمی کنند.

به سادگی نوزادتان را نزدیک قلبتان نگه دارید تا گریه اش متوقف بشود، در این زمان نوزاد شما به ضربان قلب، گرمای تن و بوی شما احتیاج دارد.

  1. نیاز به آروغ زدن

اگر کودک شما بعد از شیر خوردن شلوغ کاری می کند و به گریه می افتد، شاید فقط باید یک آروغ خوب بزند!

نوزادان کوچک عادت دارند که هنگام شیر خوردن از سینه مادر یا بطری، هوا را همراه با شیر قورت بدهند . زمانی که این هوای فرو داده شده با آروغ زدن آزاد نشود، می تواند ناراحتی ایجاد کند. بعد از شیر دادن، برای یک دقیقه، پشت نوزاد خود را بمالید یا به آرامی به آن ضربه بزنید تا نوزادتان آروغ بزند.
حتی می توانید موقعیت شیر دادنتان را تغییر داده تا احتمال اینکه نوزادتان هوا را فرو دهد، را کاهش دهید.

  1. حس سرما یا گرمای بیش از حد

وقتی نوزادتان بیش از حد گرم یا سردش باشد، از طریق گریه شما را مطلع می کند. نوزادان قنداق شدن و گرما را دوست دارند؛ اما طاقت گرمای بیش از حد را ندارند. در معرض سرما قرار گرفتن هم می تواند نوزادتان را ناراحت کند.

همچنین بیش از حد لباس تن نوزادتان نکنید. قانون کلی این است:« یک لایه لباس بیشتر از آنچه که خودتان در دمای موجود به آن نیاز دارید، تن نوزاد کنید».

زمانی که نوزاد خواب است، روی او ملافه اضافه نیاندازید؛ زیرا ممکن است که گرمش شود. برای کنترل کردن اینکه بچه زیادی سرد یا گرم نباشد، دستتان را روی شکمش بگذارید، اگر زیادی گرم بود، یک لایه ملافه را بردارید، و اگر سرد بود، یکی دیگر اضافه کنید.

همیشه دمای اتاق نوزادتان را روی 18 درجه سلسیوس ( 65 یا 64 درجه فارنهایت) نگه دارید.

  1. بیماری

معمولا بچه ها زمانی که مریض هستند یا تب دارند، زیاد گریه می کنند. نوزاد شما نمی تواند به شما بگوید که حالش خوب نیست، پس باید از  گریه او متوجه این مشکل شوید. زمانی که حال بچه بد است، صدای گریه اش با آنچه شما به آن عادت دارید، فرق می کند. ممکن است ضعیف تر، مداوم، نازک‌تر و جیغ مانند بوده یا حالت اضطرار شدیدتری داشته باشد.

بیماری‌های کودکان ممکن است با علائمی چون: گرفتگی یا آبریزش بینی ، تب خفیف، سرفه های خشک و … همراه باشد.

دلایل گریه کردن نوزاد

در صورت سرماخوردگی عادی یا تب، در طول روز دو یا سه بار، با اسفنج خیس نوزاد خود را حمام کنید؛ ولی حتما در صورت بروز این علائم به پزشک مراجعه کنید و بدون مشورت با او ، به نوزادتان هیچ گونه دارویی ندهید!

دلایل دیگر گریه نوزادان:

  • بعضی وقتها نوزادان به دلایل کوچکی که پیدا کردنشان سخت است، به گریه می افتند؛ مثلا: مو یا نخ خیلی سفت به دور انگشت دست یا پای نوزاد پیچیده است، می تواند دلیل گریه او باشد.
  • بعضی کودکان می توانند به تگ لباس ها یا پارچه های خارش آور حساس باشند که همین می تواند باعث گریه فراوان آنها شود.
  • بغل کردن های زیاد و از این دست به آن دست کردن آن‌ها از طرف مهمان های پرمحبت، می تواند برای بچه زیادی باشد و او را اذیت کند.

مطالب مرتبط را حتما مطالعه کنید :

علت عفونت گوش میانی نوزادان و روش های درمان خانگی و طب سنتی
اگزما در کودکان و راه های درمان طبیعی در خانه
اهمیت شیر مادر و فوایدش برای رشد ذهنی و جسمی نوزاد

 

منبع