همه چیز خوب است. روز خوبی را سپری می کنید اما ناگهان آن فرد ظاهر می شود. او یکی از افراد سمی بوده و همیشه عصبانی و مضطرب است. البته این فرد تا زمانی که خودتان اجازه ندهید نمی تواند زندگی تان را خراب کند.

در این مقاله از سایت دکتر چک به سه روش برای نجات خود از دست این افراد اشاره می کنیم.

روش اول مقابله با افراد سمی – افراد سمی را شناسایی کنید

1. قبل از این که خیلی دیر شود این آدم ها را شناسایی کنید

ما همه روزهای معمولی خود را سپری می کنیم اما زمانی که نوبت به افراد سمی می رسد، دوست دارند که دیگران نیز مانند خودشان غمگین باشند. اگر فردی را دیدید که هرگز احساساتی به جز عصبانیت، ناراحتی و حسادت در او مشاهده نکردید، خیلی حواس خود را جمع کنید. اگر هر کدام از این موارد را در فردی مشاهده کردید، حواس تان باشد:

  • وحشت زده، عصبی و مضطرب
  • همیشه در حال ناله و شاکی بودن
  • بسیار وابسته بودن
  • همواره از همه انتقاد می کند
  • به جهان به دید منفی یا با بدگمانی نگاه می کند
  • و در بیشتر موارد از دیگران سوء استفاده می کند.

2. به حس ششم خود اعتماد کنید – اگر فردی باعث ناراحتی شما می شود فاصله ایجاد کنید

باید احساسات و رفتار دوستان و همکاران خود را به نحوی حس کرده و متوجه شوید. شاید تمام نشانه های گفته شده را متوجه نشوید اما وقتی که این حس به شما دست داد باید از آن فرد دوری کنید. به خودتان اعتماد داشته باشید؛ افراد زیادی اطراف مان وجود دارد که همگی شاد هستند و از چیزی گلایه نمی کنند.

3. به زبان بدن و تن صدای او توجه کنید

به صداهای ایجاد شده توجه زیادی کنید. حتی باید به حرکات این افراد هم دقت کنید. به نظرتان وقتی که صحبت می کنند چه فکری در سرشان می گذرد؟

  • بد بودن زبان بدن را می توان به یک نوجوان عبوس و دلخور تشبیه کرد؛ فردی که شانه هایش افتاده، تماس چشمی برقرار نمی کند و زبان بدن نامتناسبی دارد.
  • اما افرادی که زبان بدن خوبی دارند، همواره صاف راه می روند، لبخند زده و شانه ها رو به عقب است.

4. حواس تان به افراد عجول باشد

عصبانیت، فریاد زدن و انتقاد منفی از علائم مهم در یک فرد با شخصیت سمی به شمار می رود. گاهی اوقات افراد عصبانی به کمک دیگران نیاز پیدا می کنند اما این وظیفه شما نیست و مسلما شما نباید مشکل را برطرف کنید. بودن در کنار افراد سمی باعث می شود که خودتان هم به فردی عصبی تبدیل شوید. پس عقب نشینی کرده و فرد دیگری را برای صحبت پیدا کنید چرا که مسلما بیشتر لذت خواهید برد.

  • افرادی که احساسات خود را تحت کنترل دارند معمولا داد نمی زنند؛ پس این نکته را مد نظر قرار دهید.
  • در عین حال به افرادی که خیلی عصبانیت خود را نشان نمی دهند هم توجه کنید. درست است که این افراد داد و فریاد نمی کنند اما در عوض از زبان بد خود به بدی استفاده می کنند.
  • اگر مجبور شدید با فردی عصبانی کار کنید، هرگز در برابر عصبانیت سر خم نکنید و تسلیم آن نشوید زیرا شما هم به فردی عصبی تبدیل خواهید شد. اگر طرف مقابل تان از کوزه در نرفت، حرفه ای و مودب رفتار کرده و خیلی زود آن جا را ترک کنید. مسلما بابت این کار از شما منتفر خواهند شد اما خیلی زود این مورد را یاد می گیرند.

5. از افراد بدبین و عیب جو دوری کنید

حتما شما هم فردی در اطراف تان وجود دارد که همیشه نیمه خالی لیوان را می بیند. این دسته از افراد همیشه یک مسئله برای شکایت کردن از آن پیدا می کنند و هیچ وقت نکته مثبتی در چیزی پیدا نمی کنند و در عین حال ادعا کرده که از همه چیز بدشان می آید.

  • در سراسر جهان، افراد منفی نگر همیشه غمگین بوده و می خواهند بقیه را هم غمگین کنند.
  • حواس تان به افرادی که همیشه درباره شکست ها و ناراحتی های خود صحبت می کنند باشد. هر فردی که از شکست های دیگران انتقاد کرد یا بیش از اندازه عیب جو بود، یک فرد سمی است که حتما باید از او دور شوید.

6. از افرادی که به دنبال جلب توجه هستند دور باشید

افرادی که احساس امنیت نمی کنند، هیچ وقت نمی توانند به خودشان ارزش داده و همیشه به دنبال جلب توجه دیگران هستند. با وجود این که این عادت همیشه سمی نیست اما زمانی که آن ها نتوانند توجه دیگران را به خود جلب کنند، رفتاری زننده از خود نشان می دهند.

  • فخر فروشی (یا به نوعی لاف زدن) و بیش از اندازه پست گذاشتن در رسانه های اجتماعی از علائم موجود در این دسته افراد سمی است.
  • این دسته از افراد همیشه صحبت را به سمت خودشان برمی گردانند.

7. از دخترانی که شایعه پراکنی و پسرانی که شایعه سازی می کنند دور باشید

شایعه و خبرچینی کردن به جای این که از دیگران حمایت کند، بدتر باعث بروز حسادت می شود. شاید بعضی اوقات تصور کنید با شایعه پراکنی می توانید به افرادی که شایعه سازی می کنند نزدیک شوید اما این نکته را فراموش نکنید که به محض این که از پیش آن ها جدا شدید، خودتان به موضوع بحث تبدیل می شوید.

  • افراد شایعه ساز همیشه خود را با دیگران مقایسه می کنند؛ که دقیقا راهی بسیار ایده آل برای ناامید و ناراحت ساختن خودتان است!

روش دوم مقابله با افراد سمی

مقابله با افراد سمی

1. با خودتان صادق باشید؛ آیا دوستان تان سمی هستند؟

افرادی که اطراف تان هستند به شما کمک می کنند یا این که شما به ابزاری برای جذب منفی بودن آن ها تبدیل شده اید؟ آیا وقتی که از کنار افراد سمی جدا می شوید حس خوبی دارید یا برعکس، حس بد؟ مسلما نمی توان راحت دوستان خود را کنار گذاشت اما هرگز اجازه ندهید که افراد سمی به نزدیک ترین و صمیمی ترین دوستان تان تبدیل شوند.

2. اصلا برای تمیز کردن افراد سمی تلاش نکنید؛ خودتان کثیف می شوید

افراد سمی تا زمانی سمی هستند که تاثیر منفی بر روی شما داشته باشند؛ مسلما می توانید با افراد عصبانی و منفی نگر نیز دوست شوید. افراد را همان طور که هستند قبول کنید اما هرگز اجازه ندهید که روی شما تاثیر بگذارند.

  • مسلما همه دوست شما نیستند. این چرخ روزگار است؛ بعضی از افراد اصلا جذاب نیستند.
  • اگر فردی را می شناسید که همیشه عصبانی و منفی نگر است، او را ترک کرده و پشت سر خود را هم نگاه نکنید.

3. با آن ها همدردی کنید اما اصلا به فکر تغییر دادن آن ها نباشید

از خودتان بپرسید که دلیلی برای این حد از بیکاری و خستگی در او وجود دارد یا خیر؟ آیا مشکلی دارد؟ زندگی سختی را سپری می کند یا کار سختی انجام می دهد؟ به یاد داشته باشید که شما هرگز نمی توانید فردی را تغییر دهید به جز خودتان، پس با آوردن عذر و بهانه خودتان را خسته نکنید.

4. به افرادی که کینه ورزی می کنند توجه نکنید

اگر فردی مشغول گفتن حرفی است که مطلوب پسندتان نیست، اصلا ضروریتی ندارد که به حرف هایش گوش دهید. در قسمت های مثبت و سازنده از گفتگو مشارکت داشته باشید اما وقتی که نوبت به صحبت های منفی و خسته کننده می رسد، فکر خود را مشغول کنید. هر کاری که می خواهید انجام دهید اما اصلا آن ها را همراهی نکنید.

  • با افکار مثبت و سازنده به جنگ افکار منفی و تخریب کننده بروید. مثلا تصور کنید او کنار شما است و می گوید که “مدرسه خیلی جای خسته کننده ای هست” اما با این جمله به او یادآوری کنید: “حداقل اینجا غذا برای خوردن و یک چهار دیواری وجود داره.” شک نکنید که بعد از مدتی از شما دور شده و دنبال فردی سمی مانند خود می رود.
  • موضوع بحث را تغییر دهید. هر زمان که او می خواهد سمت موارد منفی و خسته کننده برود، موضوع دیگری را برای صحبت انتخاب کنید.
  • به کارهایی اشاره کنید که برای بهبود مشکلات می توان انجام داد. به هیچ وجه نباید درباره ایده ها یا حدس های خود صحبت کنید چرا که هیچ فایده ای نخواهد داشت.

5. رابطه خود را کم کنید

اگر از حجم بالای منفی نگری و سمی بودن که دیگران به زندگی تان آورده اند خسته شده اید، شاید وقت آن رسیده که روابط خود را با این افراد کم کنید. مسلما شما نمی توانید شیوه رفتاری او را تغییر دهید اما می توانید کلا او را از مبادلات خود خارج کنید.

  • اگر همیشه این شما هستید که حرف زدن با او را شروع می کنید، همین الان این کار را ترک کنید. اگر او هم دیگر نزدیک تان نشد، پس بسیار خوش شانس هستید!
  • اگر از شما پرسید که مشکلی پیش آمده است یا نه، لطفا با او صادق باشید. مثلا می توانید این جمله را استفاده کنید: “من با این حجم از منفی نگری تو مشکل دارم. وقتی که درباره …. صحبت می کنی حالم بد می شود. تو را دوست دارم اما فکر می کنم که بهتر باشد کمتر یک دیگر را ببینیم.”

6. کلا روابط سمی خود را تمام کنید

اگر فکر می کنید که فردی واقعا با منفی نگری بر روی سلامت روانی تان تاثیر می گذارد، خیلی راحت به آن رابطه پایان دهید. بدون شک در ابتدا مقداری مقداری سخت است اما مسلما سختی و درد قطع رابطه خیلی کم تر از داشتن یک زندگی با مشکل و اندوه است.

ج. روش سوم نجات در برابر افراد سمی

حذف افراد سمی

1. تمایلات و نیازهای خود را در اولویت قرار دهید

چه چیزی بیشتر از همه برای تان مهم است؟ از زندگی خود چه می خواهید؟ به صحبت های دیگران گوش دهید اما به خودتان یادآوری کنید که این شما هستید که تصمیم گیری می کنید. شما هستید که برای زندگی تان تصمیم گیری می کنید و نه افراد سمی اطراف تان. اگر خواسته هایتان را نپذیرفتند، می توانید از سر راهشان کنار بروید.

  • برنامه های کوتاه مدت و بلند مدت خود را بر روی یک تکه کاغذ یادداشت کنید. آن ها را روی دیوار چسبانده تا همیشه جلوی چشم تان بوده و تمام تمرکز خود را بر آن ها معطوف کنید. حتی وقتی که زمان به سختی می گذرد و حس می کنید به انجام عادت های منفی تان تمایل دارید، این نوشته ها به شما کمک می کنند.

2. خودتان تصمیم گیری کنید

حتما شما هم تا امروز با آدم های زیادی برخورد داشته اید که می گویند “خانواده من می خواهند که این کار را انجام دهم اما من می خواهم کار دیگری انجام دهم.” یا این که “همسرم مایل به رفتن به این شهر بود، پس من هم رفتم.” می خواهید دیگران برای زندگی تان تصمیم گیری کنند؟ برای داشتن آینده ای بهتر یا بدتر تصمیم بگیرید و با عواقب آن زندگی کنید.

  • هرگز نباید اجازه دهید که دیگران یا خواسته هایشان عامل عذر و بهانه برای شما شوند.

3. یک “گروه حمایتی” از افراد شاد و سالم ایجاد کنید

چرا باید با افرادی رفت و آمد کنید که دوست ندارید اطراف تان باشند؟ دوستانی مثبت اندیش، شاد و موفق برای خود پیدا کنید.

  • اگر اطراف تان پر شده از انسان های منفی نگر، محل زندگی یا کار خود را تغییر دهید. به این روابط پایان داده و با فردی رابطه برقرار کنید که شما را شاد کند.

4. خودتان فرد مثبت اندیش باشید

به افراد مثبت اندیش که در زندگی به شما الهام می دهد نگاه کرده و از افراد منفی نگر دور شوید. لبخند زده، تعریف کنید، تشکر کرده، تماس چشمی را فراموش نکرده و به طور کلی عادت هایی را برای خود یجاد کنید که افراد طبیعی و بی نقص در زندگی انجام می دهند.

5. اکنون به عقب برگشته و آرامش خود را حفظ کنید

اگر مدام در زندگی تان با افراد منفی نگر و خسته کننده گشته باشید، به یک استراحت جدی برای تجدید قوا نیاز دارید. برای تجدید قوا باید فردی که به شما کمک می کند را پیدا کرده و با او صحبت کنید یا کاری که باعث آرامش تان می شود را پیدا کنید. هر جایی که هستید از دنیا لذت ببرید. می توانید این فعالیت ها را انجام دهید:

  • مدیتیشن؛
  • یوگا؛
  • پیاده روی؛
  • ورزشی های رزمی؛
  • گوش دادن به موسیقی، مطالعه کتاب یا تماشای فیلم.