منظور از فشار خون چیست؟

فشار خون به فشاری گفته می شود که خون به دیواره رگ ها وارد می کند. رگ ها مسئول انتقال خون به قلب و دیگر قسمت های بدن هستند.

به طور نرمال، فشار خون در طول روز کم یا زیاد می شود.

شماره های فشار خون چه معنایی دارند؟

فشار خون را با دو شماره اندازه گیری می کنند:

به شماره اول فشار خون سیستولیک گفته می شود که فشار درون رگ ها در هنگام ضربان قلب را اندازه گیری می کند.

به شماره دوم فشار خون دیاستولیک گفته می شود که فشار درون رگ ها در هنگام استراحت میان دو ضربان قلب را اندازه گیری می کند.

اگر شماره فشار خون سیستولیک 120 و دیاستولیک 80 باشد، می گویند فشار خون 120 روی 80 است و به این صورت نوشته می شود: 120/80 mmHg.

شماره های نرمال فشار خون

زمانی گفته می شود فشار خون طبیعی است که در هنگام اندازه گیری فشار خون، دستگاه اعداد کمتر از 120/80 mmHg را نشان دهد.

 

اینفوگرافیک فشار خون بالا

فشار خون بالا چیست؟

منظور از فشار خون بالا که به آن هایپرتنشن {Hypertension} نیز گفته می شود، بالا بودن فشار خون از سطح طبیعی است. میزان فعالیت های روزانه باعث کم و زیاد شدن میزان فشار خون می شود و اگر این فشار در بیشتر مواقع از سطح نرمال بیشتر باشد، گفته می شود که فرد به بیماری فشار خون بالا مبتلا است.

هر چقدر که فشار خون بیشتر باشد، خطر بروز مشکلاتی مانند بیماری قلبی، حمله قلبی و سکته بیشتر می شود.

با بررسی میزان فشار خون سیستولیک و دیاستولیک و مقایسه آن ها با معیارهای مشخص، می توان ابتلا به این عارضه را تشخیص داد.

معیارهای هر پزشک با دیگری متفاوت است:

  • بعضی از پزشکان معتقد هستند که اگر فشار خون به طور مستمر 140 روی 90 یا بیشتر باشد، بیمار به فشار خون بالا مبتلا است. (طبق راهنمای سال 2003)
  • اما دسته دیگر بر این باور هستند که فشار خون باید به طور مستمر 130 روی 80 یا بیشتر باشد تا بتوان گفت فرد به این عارضه مبتلا است. (طبق راهنمای سال 2017)
راهنمای سال 2003راهنمای سال 2017
فشار خون نرمال

فشار سیستولیک: کمتر از 120 mmHg

فشار دیاستولیک: کمتر از 80 mmHg

فشار خون نرمال

فشار سیستولیک: کمتر از 120 mmHg

فشار دیاستولیک: کمتر از 80 mmHg

در خطر

فشار سیستولیک: 120 – 139 mmHg

فشار دیاستولیک: 80 – 89 mmHg

بالا

فشار سیستولیک: 120 – 129 mmHg

فشار دیاستولیک: کمتر از 80 mm Hg

فشار خون بالا

فشار سیستولیک: 140 mm Hg یا بیشتر

فشار دیاستولیک: 90 mm Hg

فشار خون بالا

فشار سیستولیک:130 mm Hg یا بیشتر

فشار دیاستولیک: 80 mm Hg یا بیشتر

علائم و نشانه های فشار خون بالا

ابتلا به فشار خون بالا با هیچ علامت و نشانه هشدار دهنده ای همراه نیست و بیشتر مردم اصلا متوجه این عارضه نمی شوند. تنها راهکار تشخیص فشار خون بالا اندازه گیری فشار خون سیستولیک و دیاستولیک است.

چه دلایلی باعث بالا رفتن فشار خون می شود؟

معمولا فشار خون به مرور زمان زیاد می شود. داشتن سبک زندگی ناسالم، مانند عدم داشتن فعالیت های جسمانی کافی، عامل ابتلا به این عارضه است. البته ابتلا به بیماری های دیگر مانند دیابت و چاقی مفرط نیز خطر ابتلا به این عارضه را زیاد می کنند. ممکن است خانم های باردار در طول دوران بارداری به این عارضه مبتلا شوند.

بالا بودن فشار خون باعث بروز چه مشکلاتی می شود؟

بالا بودن فشار خون از تمامی جهات به سلامتی آسیب می زند. در نتیجه ابتلا به این عارضه، اندام های مهم بدن مانند قلب، مغز، کلیه ها و چشم ها شدیدا تحت تاثیر قرار می گیرند.

البته نکته امیدوار کننده درباره این بیماری، امکان کنترل آن است.

فشار خون خود را بررسی کنید

حمله قلبی و بیماری قلبی

از آن جایی که بالا بودن فشار خون باعث کم شدن حالت ارتجاعی شریان ها می شود، جریان خون و اکسیژن به سمت قلب کم شده و در نتیجه فرد به بیماری قلبی مبتلا می شود. مهم تر از همه این که با کم شدن جریان خون به سمت قلب فرد با مشکلات زیر مواجه می شود:

  • احساس درد در قفسه سینه که به آن آنژین نیز گفته می شود.
  • حمله قلبی؛ زمانی که جریان خون به سمت قلب مسدود شود و از آن جایی که دیگر اکسیژن کافی به ماهیچه های قلب نمی رسد، فرد دچار حمله قلبی می شود. هر چقدر که مدت زمان مسدود شدن جریان خون بیشتر باشد، قلب بیشتر آسیب می بیند.
  • نارسایی قلب؛ زمانی که قلب دیگر نتواند به مقدار کافی خون و اکسیژن به دیگر اندام های بدن پمپ کند، گفته می شود که فرد دچار نارسایی قلبی شده است.

سکته و مشکلات مغزی

فشار خون بالا باعث مسدود شدن یا ترکیدن رگ هایی می شود که خون و اکسیژن را به سمت مغز حمل می کنند و در این صورت فرد سکته می کند. در هنگام سکته، سلول های مغزی نابود می شوند زیرا دیگر اکسیژن کافی دریافت نمی کنند. سکته باعث ناتوانی در سخت گفتن، حرکت کردن و دیگر فعالیت های اساسی انسان می شود. در عین حال، ممکن است فرد در اثر سکته جان خود را از دست دهد.

بالا بودن فشار خون با ضعیف بودن عملکرد شناختی و زوال عقل همراه خواهد بود؛ علی الخصوص در دوران میانسالی این مشکل بیشتر اتفاق می افتد.

بیماری کلیوی

بزرگسالان مبتلا به دیابت یا فشار خون بالا یا هر دو، بیشتر از افرادی که این مشکلات را ندارند، در خطر ابتلا به بیماری های کلیوی قرار دارند.

چگونه باید متوجه بالا بودن فشار خون خود شوم؟

فشار خون

تنها یک روش برای تشخیص فشار خون بالا وجود دارد: پزشک باید فشار خون شما را اندازه گیری کند.

نام دیگر بیماری فشار خون بالا، “قاتل خاموش” است زیرا معمولا هیچ علامت و نشانه هشدار دهنده ای ندارد و بیشتر مردم اصلا متوجه بیمار بودن خود نمی شوند.

چگونه می توانم مانع از بالا رفتن فشار خون شوم یا آن را کنترل کنم؟

با ایجاد تغییرات مثبت در سبک زندگی به راحتی می توان فشار خون بالا را تحت کنترل درآورد. توصیه می کنیم که به این موارد توجه داشته باشید:

  • هر هفته حداقل 150 دقیقه فعالیت بدنی داشته باشید (روزانه حدود 30 دقیقه یا 5 روز در هفته).
  • سیگار کشیدن را ترک کنید.
  • یک رژیم غذایی سالم برای خود انتخاب کرده و مصرف نمک و مشروبات الکلی را محدود کنید.
  • وزن ایده آل خود را حفظ کنید.
  • استرس را کنترل کنید.

گاهی اوقات علاوه بر این که فرد مبتلا به فشار خون باید تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کند، باید دارو نیز مصرف کند.

اگر فکر می کنید فشار خون تان بالا است یا در گذشته گفته شده که فشار خون بالایی دارید اما آن را کنترل نکردید، حتما با پزشک صحبت کنید.

اگر به موقع برای پایین آوردن میزان فشار خون اقدام کنید، در برابر ابتلا به بیماری های قلبی و سکته، که با نام بیماری های قلبی عروقی {CVD} نیز شناخته می شوند، از خود محافظت کرده اید.

تشخیص

همان طور که در بالا گفته شد فشار خون بالا معمولاً هیچ علائمی ندارد، بنابراین تنها راه برای فهمیدن وجود آن بررسی فشار خون است.

فشار خون بالا در افراد مسن

فشار خون بالا در افراد مسن

فشارخون مورد نظر برای افرادی با بیش از 80 سال سن زیر 150/90 میلی متر جیوه، و در اندازه گیری های خانگی زیر 85/45 میلی متر جیوه است.

مصرف دارو برای کاهش فشار خون در افراد زیر 80 سال بسیار مفید است و اگر کمتر از 80 سال سن داشته باشید این دارو ها اثرات کمتری بر روی شما خواهند داشت.

این طور به نظر می رسد که اگر در بالای 80 سالگی از دارو های کم کننده فشار خون استفاد می کنید در صورتی که این دارو ها عوارضی در شما ایجاد نکنند، قطعا درمان خوبی برای فشار خون بالا به حساب می آیند.

اگر به فشار خون بالا مبتلا شده اید و بالای 80 سال سن دارید، پزشک هنگام تصمیم گیری در مورد اینکه از چه دارویی برای درمان فشار خون بالا استفاده کند، تمام عوامل خطر ساز را بررسی کرده و در آخر داروی مناسبتان را تجویز می کند.