وظیفه رهبر این است که با هدایت دیگران به سمت موفقیت، کارها را به سرانجام برساند. این مهم است که رهبری در مدیریت را متناسب با موقعیت های مختلف توسعه دهید.  البته سبک مورد استفاده بستگی به نیازهای گروه دارد.
رهبران عالی سبک رهبریشان را نسبت به شرایط و هدف نهایی خود انتخاب می‌کنند. در اینجا 5 سبک رهبری را  که باید توسعه دهید خواهید آموخت تا به تیم خود الهام بخشید و اوج عملکرد خود را ارائه دهید. با دکتر چک همراه باشید…

رهبر سازمانی

اولین سبک رهبری، رهبری سازمانی است.
در این سبک، همه افراد دقیقا میدانند چه کاری ، چرا  و با چه معیاری باید انجام شود. شما مسئولیت کامل کارمندانتان را بر عهده می‌گیرید.آنها را انتخاب می کنید، وظایفشان را معین کرده و آنها را با انتظار ترقی مدیریت می کنید.
این سبک به شما این امکان را میدهد که بدون دخالت و چالش های دیگر به سرعت تصمیم گیری کنید.
سبک رهبری سازمانی این اجازه را میدهد که فعالیت های تبادلی بیشتری مانند: پاداش دادن یا تنبیه کردن اعضای گروه نسبت به عملکردشان برای رسیدن به اهداف شما رخ دهد.
وقتی گروه شما از قبل انگیزه داشته و متخصصانی هستند که نیاز به راهنمایی کمی دارند، از این سبک بهره ببرید.
با این وجود استفاده از این سبک، فضای زیادی برای انعطاف پذیری باقی نمیگذارد. به یاد داشته باشید که استفاده بیش از حد از آن برای گروهی که در حال حاضر انگیزه ای نداشته باشد، بر اعمالشان فشار گذاشته و نوآوری آن ها را فرو می نشاند.

رهبر همراه

سبک رهبری دوم، سبک مشارکتی است.
با در اولویت قرار دادن گروهتان باعث می شوید  آن‌ها حس کنند که شما واقعا به آنها اهمیت میدهید.
شما «عامل دوستی» را با آنها تمرین میکنید که از سه عنصر زمان، توجه و احترام تشکیل شده است.
با همان احترام و صبوری و درک با آنها رفتار کنید که با یکی از اعضای خانواده یا دوست خود رفتار می کنید. نسبت به آنها و مشکلاتشان ابراز توجه و نگرانی کنید. این کار در گروهتان احساس پیوند، تعلق و مالکیت با سازمان را تقویت می کند.
این سبک این اجازه را به اعضای گروه میدهد تا در رسیدن به توافق در تصمیمات و اهداف شرکت کنند، که در نتیجه این کار روحیه گروهتان را تقویت میکند. نظرات و صدایشان شنیده می‌شود و این امر به آنها کمک کرده تا تغییرات را راحت تر قبول کنند. همچنین وقتی به ایده های تازه و دیدگاه های جدید نیاز دارید، این سبک بهترین نتیجه را خواهد داد.
از این سبک در مواقع استرس زا یا هنگام نیاز به کسب اعتماد، استفاده کنید. اما اتکای بیش از حد به تحسین ،میتواند باعث عملکرد متوسط و عدم مدیریتی واضح و قدرتمند برای شرکت شود.

رهبر خدمتگزار

سومین سبک رهبری، سبک خدمتگزارانه است.
این سبک باعث می شود که سبک مشارکتی بیشتر یک طرفه به نظر برسد. در این سبک، شما کار خود را به عنوان وسیله ای برای خدمت به گروه خود می بینید، همان طور که آنها به شما و شرکتتان خدمت می کنند.
شما به قانون طلایی عمل می کنید  یعنی« دیگران را همانطوری مدیریت می کنید که خودتان دوست داشتید مدیریت شوید.» مطمئن شوید که همه اعضا کاملاً وظایف خود را متوجه شده اند و همه وسایل مورد نیاز را در اختیار دارند.
اگر این‌گونه نباشد، به آنها فرصت های یادگیری، آموزش و بهبود ارائه دهید.
این سبک اوج عملکرد را به دست می آورد؛ زیرا کارمندان شما مهارت های اساسی را که هم عملکرد و هم شخصیتشان را بهبود می‌بخشد ،فرا می‌گیرند. مشارکت، ایده ها و بازخوردهایشان ،احساس مهم بودن را به آنها می دهد.
از این سبک برای گروهی متنوع استفاده کنید، جایی که هر عضو نیاز به شخصیت سازی در مدیریت دارد . رهبری خدمتگزارانه، سبک عالی برای شروع کاری است تا احترام، اعتماد و وفاداری زیادی کسب کنید. این سبک متناسب با نیازهای گروه ایجاد شده و فرهنگی قوی ایجاد می کند.
اما اگر تعادل این سبک را به خوبی حفظ نکنید، ممکن است منجر به سواستفاده از شما شود. اینکار می تواند از اقتدارتان کم کند و مدیریتتان را محدود سازد.

رهبر آزاد اندیش

سبک رهبری بعدی، سبک آزادی است.
در این سبک شما به کارمندان خود آزادی عمل می دهید. زمانی که وظیفه ای را به آنها محول کرده ، فقط برای اظهار نظر و کمک وقت نیاز، دخالت می‌کنید.
شما با هدایت گروه به سمت یک چشم انداز یا هدف،  نقش رهبری مقتدر را دارید؛ با این حال، شبیه به سبک خدمتگزارانه، روش انجام کارها را به اعضا می سپارید. این سبک باعث ایجاد روحیه کارآفرینی با یک هدف مشخص در اعضای گروه شما می شود. مخصوصا اگر آنها به دلیل تغییرات در داخل شرکت نیاز به دیدگاهی جدید داشته باشند.
هنگامی که تخصصی فوق العاده و گروهی از کارمندان باتجربه  که نیازی به نظارت زیادی ندارند، را رهبری می‌کنید، از این سبک استفاده کنید.
وقتی اعضای گروهتان از شما ماهرتر بوده یا به نظارت بیشتری نیاز دارند، سبک آزادی به درستی عمل نخواهد کرد ؛ این امر می تواند منجر به بازدهی ضعیف، عدم بازخورد منظم و عدم کنترل شود.

رهبر تحول گرا

آخرین سبک رهبری در مدیریت ، رهبری تحول گرا است.
این سبک مورد علاقه همه است. رهبران تحول گرا با ترسیم یک تصویر بزرگ و هیجان انگیز از آینده، بر احساسات افراد تاثیر می‌گذارند.
شما با استفاده از امیدها، آرزوها و ایده های کارمندانتان، آنها را دگرگون می‌کنید و با ایجاد انگیزه در خود به کارمندان انگیزه داده و از طریق شفافیت و ارتباطات زیاد، بازدهی را افزایش می‌دهید.
این سبک از خیالات و آینده استفاده میکند تا گروهتان را برای پروژه ای هیجان زده و متعهد کند. این سبک نه فقط به مالکیت گروه شما برای تحقق اهداف، بلکه به دخالت شما به عنوان یک رهبر نیاز دارد. شما با هیجان و تعهد به آنچه که می گویید و انجام میدهید، الگوی آنها خواهید شد.
از این سبک برای تمرکز بر پایداری نقاط قوت افراد استفاده کنید. این نقاط قوت باعث می شود که هم گروهی های شما به موفقیت و اطمینان بیشتری در شما، خود و شرکت برسند.
این سبک به کارتان الهام می بخشد، ترس ها را از بین برده و به شما کمک می کند تا با گروهتان از موانع رد شوید ؛ مگر اینکه مهارت کافی نداشته باشید یا گروهتان ناسازگار باشد و یا تمایلی به تغییر و یادگیری از خود نشان ندهند.

از این سبک ها برای موفقیت گروه خود بهره ببرید

جمع بندی مقاله رهبری در مدیریت :

5 سبک رهبری شامل:
1- رهبر سازمانی
2- رهبر همراه
3- رهبر خدمتگزار
4- رهبر آزاد اندیش
5- رهبر تحول گرا

به یاد داشته باشید، روند توسعه کیفیت های ارزشمند رهبری ساده است، اما آسان نیست. اصولا به دست آوردن هر چیز ارزشمندی آسان نیست.
خبر خوب این است که با توسعه این سبک ها، متوجه تغییر در عملکرد کارمندانتان خواهید شد. این 5 سبک، گروه شما را به موفقیت بزرگی می رساند، بازدهی را افزایش داده و عملکرد اوج را الهام می‌بخشد.

 

منبع: briantracy