سرطان پروستات نوعی سرطان است که تنها در مردان دیده می شود و اگر به سرعت تشخیص داده شود احتمال درمان در آن خیلی زیاد است. این سرطان در غده پروستات که بین آلت تناسلی و مثانه قرار دارد شروع به گسترش می کند. برای خواندن ادامه این مطلب با دکتر چک همراه باشید….

پروستات عملکردهای مختلفی در بدن مردان دارد، از جمله این عملکرد ها:
  • مایعی را تولید می کند که اسپرم را تغذیه و انتقال می دهد
  • ترشح آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA. (PSA پروتئینی است که به منی کمک می کند تا حالت مایع خود را حفظ کند
  • کمک به کنترل ادرار

جالب است بدانید که طبق تحقیقات انجام شده مشخص شد که سرطان پروستات شایعترین سرطان در مردان است.

انجمن سرطان آمریکا (ACS) در سال 2019 پیش بینی کرده است که در سال جدید حدود 174650 مورد تشخیص سرطان پروستات و حدود 31620 مرگ ناشی از این نوع سرطان وجود داشته باشد.

به طور متوسط از هر 9 مرد یک نفر به این سرطان مبتلا می شود. با این حال، تنها 1 نفر از 41 نفر از این تعداد بر اثر این سرطان جانشان را از دست می دهند.

مرگ و میر ناشی ازین سرطان به این دلیل است که معمولا بیماران در صورت دیدن علائم اولیه به پزشک مراجعه نمی کنند. همچنین خیلی مهم است افرادی که در خانواده شان سابقه این نوع سرطان را دارند به طور سالانه برای چکاپ به نزد پزشکشان بروند. چکاپ سالانه به پزشکان این امکان را می دهد تا در صورت مشاهده علائم سرطان به سرعت آن را تشخیص داده و درمان آن را شروع کنند.

علائم اولیه سرطان پروستات

اولین علائمی که می توانید با دیدن آن به ابتلا به سرطان پروستات مشکوک شوید نشانه هایی است که در ادرار می بینید.

به خاطر داشته باشید که بیشتر این علائم ممکن است توسط سایر بیماری ها ایجاد شود و ربطی به سرطان پروستات نداشته باشند و یا حتی نشانه های وجود توده خوش خیم پروستات باشند، مانند هایپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) و پروستاتیت.

البته وجود خون در ادرار هیچ ربطی به تومور خوش خیم ندارد و در صورت دیدن خون در ادرارتان باید هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید.

بیماران پروستات

وجود خون در ادرار ممکن است ناشی از چیزی غیر از سرطان باشد، اما بهتر است که هر چه سریعتر علت آن تشخیص داده شود.

علائم سرطان پیشرفته پروستات

برخی از اشکال سرطان پروستات غیر تهاجمی است، بنابراین ممکن است علائمی نداشته باشید. با این حال، سرطان پیشرفته پروستات اغلب باعث ایجاد علائم خاصی می شود که بهتر است آن ها را بدانید.

اگر هر یک از علائم یا نشانه های زیر را دارید سریع تر با یک پزشکتان تماس بگیرید. البته همان طور که قبلا گفتیم برخی از علائم سرطان پروستات می تواند به دلیل شرایط دیگری ایجاد شود بنابراین حتما نیاز به معاینه دارید. با معاینه می توانید مطمئن شوید که آیا مبتلا به سرطان پروستات هستید یا خیر.

علائم سرطان پروستات می تواند شامل مشکلات ادراری، مشکلات جنسی و درد و بی حسی باشد.

مشکلات ادراری

مشکلات ادراری یک علامت شایع در تشخیص سرطان پروستات است زیرا پروستات در زیر مثانه قرار دارد و مجرای ادرار را احاطه کرده است. به همین دلیل اگر توموری روی پروستات رشد کند، روی مثانه یا مجرای ادرار فشار وارد کرده و مشکلاتی را ایجاد می کند.

مشکلات ادراری می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • نیاز مکرر به ادرار کردن
  • جریان ادراری که کندتر از حالت عادی است
  • خونریزی هنگام ادرار کردن

مشکلات جنسی

اختلال نعوظ ممکن است علامتی از وجود سرطان پروستات باشد. این وضعیت همچنین ناتوانی جنسی نامیده می شود. وجود خون در مایع منی پس از انزال نیز می تواند نشانه سرطان پروستات باشد.

درد و بی حسی

سرطان متاستاتیک سرطانی است که از بعد از به وجود آمدن در یک نقطه، به مرور زمان در نقاط دیگر بدن پخش می شود. هنگامی که سرطان پروستات متاستاز می شود اغلب در استخوان ها گسترش می یابد. این می تواند باعث درد در مناطق زیر شود:

  • لگن
  • کمر
  • قفسه سینه

کمر درد مردان

اگر سرطان به نخاع برسد ممکن است در پاها و مثانه تان احساس بی حسی کنید. همچنین با پیشرفت سرطان علام دیگری هم ممکن است در بدنتان ظاهر شوند:

تشخیص

اگر شخصی دارای علائمی باشد که ممکن است نشان دهنده سرطان پروستات باشد باید هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کند. پزشک بعد از معاینه ممکن است:

  • در مورد علائم سؤال کند
  • در مورد تاریخچه شخصی و پزشکی شما سؤال کند
  • از شما بخواهد برای ارزیابی سطح PSA آزمایش خون انجام دهید
  • از شما بخواهد برای پیدا کردن سایر علائم آزمایش ادرار انجام دهید
  • انجام معاینه فیزیکی، که ممکن است شامل معاینه دیجیتال روده ای (DRE) باشد

در طول انجام DRE، پزشک هرگونه ناهنجاری پروستات را با انگشت خود بررسی می کند.

تحقیق پزشکان درباره پروستات

آزمایش های بعدی

اگر پزشک به سرطان مشکوک باشد، ممکن است آزمایش های دیگری از قبیل:

آزمایش PCA3: در این آزمایش به دنبال ژن PCA3 در ادرار می گردند.

سونوگرافی فراصوت: این شامل قرار دادن پروب با دوربین به داخل روده است.

نمونه برداری: پزشک نمونه بافت را برای معاینه در زیر میکروسکوپ قرار می دهد.

فقط انجام نمونه برداری می تواند وجود و نوع سرطان را تأیید کند.

شخصی که به جای درمان نیاز به نظارت دارد ممکن است به MRI معمولی یا سی تی اسکن نیاز داشته باشد.

همچنین به تازگی محققان روش جدیدی برای تشخیص سرطان پروستات با استفاده از آزمایش خون را پیدا کردند که با انجام آن دیگر نیازی به نمونه برداری از بافت سرطانی نیست.

بر اساس یک مطالعه که در مجله ارولوژی به چاپ رسیده مشخص شد که: ترکیب آزمایش جدید با نتایج آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) می تواند به تشخیص سرطان پروستات منجر شود و دقت این آزمایش در حدود 90٪ است.

دکتر یونگ جی لو استاد انكولوژی در انستیتوی سرطان بارتس از دانشگاه كویین مری لندن در انگلستان می گوید: این میزان دقت بالاتر از دقت نمونه برداری از بافت سرطانی است. وی می افزاید: “نتایج این آزمایش ها می تواند منجر به تغییر در نحوه تشخیص سرطان پروستات شود.”

سلول های توموری پخش شده به سلول های سرطانی گفته می شود که تومور اصلی را ترک کرده و وارد جریان خون می شوند. زمانی که سلول های سرطانی وارد جریان خون شوند، می توانند در بقیه نقاط بدن پخش شده و اندام های دیگر را درگیر کنند.

طبق تحقیقات انجام شده مشخص شد که آزمایش PSA برای تشخیص سرطان کافی نیست

PSA پروتئینی است که پروستات تولید می کند. اگر سرطان در پروستات وجود داشته باشد، پروستات PSA بیشتری را در خون آزاد می کند. بنابراین افزایش سطح PSA در خون می تواند نشانه ای از سرطان پروستات باشد. اما ، سایر شرایط  مانند التهاب یا بزرگ شدن غیر سرطانی پروستات نیز می تواند سطح PSA را افزایش دهد.

بنابراین برای تأیید وجود سرطان، از پروستات فرد یک بافت به عنوان نمونه برداشته می شود. نمونه برداری روشی ناراحت کننده است که در آن جراح تکه های پروستات را برداشته و آنها را برای تجزیه و تحلیل بافت به آزمایشگاه می فرستد.

نمونه برداری پروستات در مواردی خطرناک است و احتمال خونریزی و عفونت نیز زیاد است. همچنین در بیشتر نمونه برداری ها نتایج عدم وجود بافت سرطانی را نشان می دهد.

حتی هنگامی که نمونه برداری ایجاد تومور را نشان می دهد دلیلی برای خطرناک بودن تومور وجود ندارد چرا که ممکن است تومور خوش خیم باشد و نیازی به جراحی و برداشتن آن وجود نداشته باشد. به همین دلیل محققان به دنبال روشی گشتند که سرطان بیماران را بدون اتلاف وقت و هزینه آن ها تشخیص دهد. این روش طی 3 تا 5 سال آینده به صورت یک روش جهانی در تشخیص سرطان پروستات معرفی خواهد شد.

گزینه های درمانی سرطان پروستات عبارتند از:

شیمی درمانی: شیمی درمانی می تواند سلول های سرطانی در بدن را از بین ببرد اما همان طور که می دانید می تواند عوارض جانبی خاصی را هم ایجاد کند.

هورمون درمانی: آندروژن ها هورمون های مردانه هستند. آندروژن های اصلی تستوسترون و دی هیدروتستوسترون هستند. به نظر می رسد مسدود کردن یا کاهش این هورمون ها رشد سلول های سرطانی را متوقف کرده یا به تأخیر می اندازد. یکی از گزینه ها برای حذف این هورمون ها برداشتن بیضه ها تحت عمل جراحی است، چرا که بیشتر هورمون های مردانه بدن در این اندام تولید می شوند. البته داروهای مختلفی می توانند در متوقف کردن تولید این هورمون ها کمک کنند.

لوپرون نوعی هورمون درمانی است که پزشکان برای درمان سرطان پروستات از آن استفاده می کنند.

بیشتر پزشکان جراحی را در مراحل پیشرفته سرطان پروستات توصیه نمی کنند چرا که در این مرحله سرطان در قسمت های دیگر بدن گسترش یافته است و عمل جراحی کمکی به درمان آن نمی کند. با این حال، برخی از کارشناسان گفته اند که ممکن است حذف بیضه ها در بعضی موارد به روند درمان کمک کند.

درمان های جدید

برخی از درمان های جدید می توانند بدون داشتن عوارض جانبی سرطان پروستات را درمان کنند. این درمان ها شامل:

  • کرایوتراپی
  • پرتو های فراصوت با شدت بالا

درمان های جدید برای سرطان پروستات

پس از عمل پزشک به نظارت بر سطح PSA ادامه خواهد داد.

تأثیر سرطان پروستات روی باروری

غده پروستات در تولید مثل نقش دارد و ازین رو سرطان پروستات و بسیاری از درمان های آن از چندین طریق بر باروری تأثیر می گذارند.

به عنوان مثال، اگر یک مرد تحت عمل جراحی برای برداشتن غده پروستات یا بیضه ها قرار گیرد، بر روی تولید منی و باروری اش تأثیر منفی می گذارد. همچنین پرتودرمانی می تواند بر بافت پروستات تأثیر بگذارد و به اسپرم آسیب برساند و میزان مایع منی را برای انتقال آن کاهش دهد.

درمان هورمونی نیز می تواند بر روی باروری تأثیر بگذارد.

با این حال در صورتی که فرد بخواهد بعد از درمان صاحب بچه شود می تواند از گزینه های زیر استفاده کند:

  • دخیره اسپرم در بانک اسپرم قبل از عمل
  • استخراج مستقیم اسپرم از بیضه ها برای تلقیح مصنوعی

هیچ تضمینی وجود ندارد که پس از درمان سرطان پروستات، باروری تان دست نخورده باقی بماند. هرکسی که دوست دارد بعد از معالجه فرزندی داشته باشد باید هنگام تهیه برنامه درمانی خود گزینه های باروری را با پزشکش در میان بگذارد.

علت های ابتلا به سرطان پروستات

سلولهای سرطانی یا پیش سرطانی در غده پروستات به نئوپلازی داخلی پروستات (PIN) گفته می شوند. تقریباً 50٪ از مردان بالای 50 سال دارای PIN هستند.

در ابتدای ابتلا تغییرات کند خواهد بود و سلولهای پیش سرطانی تبدیل به سلول های سرطانی نخواهند شد. با این حال آنها می توانند با گذشت زمان سرطانی شوند. سلولهای سرطانی می توانند درجه بالا یا پایین داشته باشند. سلول های درجه بالا به احتمال زیاد رشد و گسترش می یابند، در حالی که سلول های درجه پایین احتمال رشد ندارند و دلیلی برای نگرانی برای آن ها وجود ندارد.

عوامل خطر

پزشکان دقیقا نمی دانند که چرا سرطان پروستات رخ می دهد، اما عوامل زیر ممکن است احتمال ابتلا به این بیماری را بیشتر کند:

سن: خطر ابتلا به سرطان پروستات بعد از سن 50 سالگی افزایش می یابد، اما قبل از 45 سالگی نادر است.

نژاد یا قومیت: سرطان پروستات در مردان سیاه پوست بیشتر از سفیدپوستان دیده می شود. مردان آسیایی و اسپانیایی نسبت به مردان سیاه پوست یا مردهای اروپایی در خطر کمتری قرار دارند.

سابقه خانوادگی: اگر فردی در خانواده قبلا به سرطان پروستات مبتلا شده باشد، احتمال ابتلا به این نوع سرطان در مردان دیگر خانواده بیشتر می شود.

عوامل ژنتیکی: ویژگیهای ارثی، از جمله تغییر در ژنهای BRCA1 و BRCA2، ممکن است خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهند. جهش در این ژن ها احتمال ابتلا به سرطان پستان در زنان را افزایش می دهد. همچنین مردانی که مبتلا به سندرم لینچ هستند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات و سایر سرطانها هستند.

سایر عوامل ممکن در ابتلا به سرطان پروستات

شواهدی وجود دارد که نشان می دهد عوامل دیگری ممکن است در ابتلا به این سرطان نقش داشته باشند اما دانشمندان برای تأیید آنها به شواهد بیشتری نیاز دارند:

  • رژیم غذایی
  • چاقی
  • سیگار کشیدن
  • قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی، مانند آفت کش پرتقال
  • التهاب پروستات
  • عفونت های مقاربتی
  • وازکتومی

در مورد افراد ترنس اوضاع چگونه است؟

افرادی که در هنگام تولد با جنسیت مذکر به دنیا می آیند چه تغییر جنسیت دهند و چه ندهد ممکن است به سرطان پروستات مبتلا شوند.

زنان ترنس که از هورمون درمانی مانند استروژن استفاده می کنند ممکن است خطر کمتری داشته باشند اما این خطر هنوز برایشان وجود دارد.

هرکسی که از بدو تولد مذکر به دنیا می آید و احتمال بروز سرطان پروستات در وی وجود دارد باید به طور مرتب برای انجام چکاپ به پزشک خود مراجعه کند.

مراحل سرطان پروستات

دانستن مرحله سرطان پروستات می تواند به فرد در درک آنچه در آینده با آن مواجه می شود کمک کند و تصمیمات درستی برای درمانش بگیرد:

مرحله 0: سلول های پیش سرطانی وجود دارند، اما آنها فقط بر روی یک ناحیه کوچک تأثیر می گذارند و رشد آهسته ای دارند.

موضعی (مرحله 1): سرطان فقط در غده پروستات وجود دارد. در صورت تشخیص در این مرحله درمان خیلی راحت خواهد بود.

منطقه ای (مراحل 2-3): سرطان به بافت های مجاور گسترش یافته است. در این مرحله هم همچنان درمان با سرعت بیشتری انجام می شود.

دوردست (مرحله 4): سرطان به قسمت های دیگر بدن مانند ریه ها یا استخوان ها نیز سرایت کرده است. در این مرحله درمان زمان بر است و نیازمند صبر و همکاری و روحیه بالای بیمار است.

پیشگیری از سرطان پروستات

عوامل خاصی برای ابتلا سرطان پروستات مانند سن وجود دارد که شما نمی توانید کنترلی بر روی آن ها داشته باشید. با این حال عوامل دیگری هستند که با نظارت بر آن ها می توانید خطر ابتلا به این بیماری را به طرز قابل توجهی کمتر کنید.

به عنوان مثال تحقیقات نشان داده که ترک سیگار می تواند خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهد. رژیم غذایی و ورزش نیز فاکتورهای مهمی هستند که می توانند خطر ابتلا به سرطان پروستات را کمتر کنند. در ادامه می خواهیم به بررسی این عوامل بپردازیم….

  1. گوجه فرنگی و غذاهای قرمز دیگر بخورید

گوجه فرنگی، هندوانه و سایر غذاهای قرمز، رنگ روشن خود را مدیون یک آنتی اکسیدان قدرتمند به نام لیکوپن هستند. برخی مطالعات اخیر نشان می دهد مردانی که این میوه و محصولات مبتنی بر گوجه فرنگی را مصرف می کنند کمتر از دیگران به سرطان پروستات مبتلا می شوند. با این حال هنوز تحقیقات کامل و جامعی در این زمینه انجام نشده است.

یک مطالعه در سال 2018 از اسپانیا نشان می دهد که پختن گوجه فرنگی باعث می شود تا لیکوپن راحت تر جذب بدن شما شود. هرچه گوجه فرنگی قرمزتر باشد بهتر است زیرا لیکوپن در حین رسیدن میوه ساخته می شود. این بدان معناست که گوجه فرنگی های کم رنگ و زودپز که زود برداشت می شوند لیکوپن کمتری نسبت به گوجه فرنگی قرمز دارند.

  1. بیشتر از گذشته از میوه ها و سبزیجات استفاده کنید

مواد مغذی و ویتامین های موجود در میوه ها و سبزیجات ( از جمله ویتامین C ، ویتامین A ، ویتامین D ) خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش می دهند. سبزیجات سبز حاوی ترکیباتی هستند که به بدن شما کمک می کند موادی سرطان زا به نام کارسینوجنس را تجزیه کند. همچنین یک رژیم غذایی سرشار از مواد مغذی به کند شدن روند سرطان کمک کند.

برای سلامتی خودتان هم که شده از مصرف فست فود های بی خاصیت و فرآوردی شده خودداری کنید و بیشتر میوه و سبزیجات مصرف کنید!

  1. حبوبات و چای بیشتری بخورید

طبق تحقیقاتی که در سال 2014 انجام شد مشخص شد که یک ماده مغذی به نام ایزوفلاون خطر ابتلا به سرطان پروستات را به میزان چشمگیری کاهش می دهد. ایزوفلاون در غذاهای زیر پیدا وجود دارد:

  • توفو (ساخته شده از سویا)
  • نخود
  • عدس
  • جوانه یونجه
  • بادام زمینی

محققان مدتهاست که ارتباط بین چای سبز و خطر سرطان پروستات را با نتایج مختلفی بررسی کرده اند. یک مطالعه معتبر در سال 2008 نشان داد که مردانی که چای سبز می نوشند و یا مکمل های عصاره چای سبز مصرف می کنند، بسیار کمتر از مردانی که چای سبز مصرف نمی کنند در معرض ابتلا به سرطان پیشرفته پروستات قرار دارند.

همچنین یک بررسی از مطالعات بالینی در سال 2010 روی حیوانات ارتباط بین مواد اصلی چای سبز و کاهش ابتلا به سرطان پروستات را نشان داد. البته هنوز این آزمایش بر روی انسان انجام نشده است.

4- قهوه بنوشید

طبق بررسی های بالینی در سال 2014 نوشیدن چهار تا پنج فنجان قهوه در هر روز می تواند شانس ابتلا به سرطان کشنده و درجه بالای پروستات را کاهش دهد.

نوشیدن قهوه روند درمان سرطان پروستات را تند می کند

هر سه فنجان قهوه ای که می نوشید می تواند خطر ابتلا به سرطان کشنده پروستات را در حدود 11 درصد کاهش دهد. البته نباید در مصرف آن زیاده روی کنید.

با این وجود نوشیدن مقدار زیادی کافئین می تواند باعث بروز مشکلات اساسی در سلامتی مانند ضربان قلب نامنظم و تشنج شود. در کل نباید بیشتر از 4 فنجان قهوه در طول روز مصرف کرد. بهتر است دانه های قهوه را به روش سنتی بجوشانید و سپس آن را مصرف کنید.

5- چربی کم تری مصرف کنید

یک مطالعات معتبر در سال 2014 نشان داد که ممکن است بین مصرف چربی های حیوانات و افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات ارتباط نزدیکی وجود داشته باشد. چربی های حیوانی علاوه بر گوشت گاو در گوشت خوک، کره و پنیر یافت می شوند. سعی کنید در اولین زمان ممکن چربی های حیوانی را با چربی های گیاهی عوض کنید.

می توانید در تهیه غذاهایتان از جایگزین های زیر استفاده کنید:

  • روغن زیتون به جای کره
  • میوه به جای آب نبات
  • به جای غذاهای بسته بندی شده، سبزیجات تازه را تهیه کنید
  • به جای پنیر آجیل یا دانه های خوراکی
  1. سیگار کشیدن را متوقف کنید

بیماران مبتلا به سرطان پروستاتی که سیگار می کشند بیشتر در معرض عود بیماری هستند. آمار مرگ و میر در بین مبتلایان به سرطان پروستات نشان می دهد بیشتر این افراد سیگار می کشیدند.

ترک سیگار

برای ترک کردن دیر نیست. چه مبتلا به این سرطان باشید و چه نباشید هر زمانی که دست از سیگار کشیدن بردارید به نفعتان است.

  1. غذاهای مهم در کاهش یا افزایش ابتلا به سرطان پروستات را به خاطر بسپارید

ماهی و امگا 3

طبق تحقیقات انجام شده اسید چرب معروف به امگا 3 به کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات کمک می کند. امگا 3 در برخی از ماهی ها شامل ساردین، ​​ماهی تن، ماهی خال خالی، قزل آلا و ماهی آزاد یافت می شود.

اگر چه در سال 2013 یک تحقیق انجام شد که نشان داد مردانی که غلظت بالای اسیدهای چرب امگا 3 در خونشان دیده می شود احتمال ابتلا به سرطان پروستات را دارند.

با این حال تحقیقات جدیدتر در 2015 انجام شد که ایرادات تحقیق قبلی را مشخص کرد و نشان داد که در تحقیق قبلی ارتباط اثبات شده ای بین افزایش مصرف امگا 3 و افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات دیده نمی شود.

خواص بی نظیر ماهی و امگا 3 برای پیشگیری از بیماری پروستات

در هر صورت بهتر است قبل از مصرف امگا 3 با پزشک خود مشورت کنید و نظر او را بپرسید.

فولات

طبق گزارش انجمن سرطان آمریکا، برخی مطالعات بالینی در دهه 1990 نشان داد كه مقادیر پایین فولات در خون شما می تواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد.

با این حال مصرف بی رویه مکمل اسیدفولیک (یک نوع فولات ساخته شده توسط انسان) ممکن است خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد.

فولات در بسیاری از غذاها از جمله سبزیجات سبز، حبوبات، غلات سبوس دار و غلات غنی شده صبحانه یافت می شود. انجمن سرطان آمریکا توصیه می کند مقادیر کافی فولات را از طریق خوردن انواع این غذاها دریافت کنید و تا حد ممکن از مصرف قرص خودداری کنید.

لبنیات

طبق برخی از مطالعات انجام شده محصولات لبنی یا رژیم های غذایی حاوی کلسیم با افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات مرتبط هستند. با این حال مطالعات نشان دادند که این خطر بسیار کم است و مصرف کم لبنیات تاثیر خاصی بر پیشرفت بیماری ندارد.

مصرف لبنیات

8- برای ورزش وقت بگذارید

اضافه وزن یا چاقی با افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات مرتبط است.

ورزش منظم می تواند به شما در حفظ سلامتتان کمک کند. از مزایای ورزش می توان به افزایش توده عضلانی و سوخت و ساز بهتر اشاره کرد. سعی کنید در طول روز حداقل یکی از ورزش های زیر را انجام دهید:

سعی کنید ورزش هایی که باعث لذت بردنتان می شود را انتخاب کنید. برای لذت بردن بیشتر می توانید از مکان های جذاب برای انجام ورزشتان استفاده کنید و یا دوستان خود را دعوت کنید تا با شما ورزش کنند.

فواید ورزش برای پیشگری از سرطان پروستات

9- با پزشک خود صحبت کنید

از پزشک خود در مورد خطر ابتلا به سرطان پروستات سؤال کنید. هر سوالی که فکر می کنید مهم است را بدون خجالت از او بپرسید و در صورت بروز علائم خاص آنها را به طور کامل برای او شرح دهید.

 

منابع:

healtline

medicalnewstoday