در گذشته، باور مردم این بود که خوردن هویج، سطح قند خون را بالا می برد و افراد مبتلا به دیابت نباید آن را بخورند. اما آیا این یک باور درست است؟ قطعا خیر! در این مقاله از سایت دکتر چک، قصد داریم تا به دلایل غلط بودن این نظریه بپردازیم و فواید خوردن هویج برای دیابتی ها را شرح دهیم. با ما همراه باشید…

آیا خوردن هویج برای دیابتی ها خوب است؟

از آنجا که هویج یک سبزی فاقد نشاسته است، مبتلایان به دیابت می توانند آن را بدون هیچ مشکلی بخورند. در حقیقت، ترکیبات درون هویج می تواند برای افراد دیابتی سودمند باشد. برخی از این ترکیبات عبارتند از:

کاروتنوئیدها

کاروتنوئید نوعی رنگدانه است که در جذب نور در گیاهان نقش مهمی دارد. کاروتنوئیدها در میوه ها و سبزیجات نارنجی و زرد رنگ یافت می شود.

رنگدانه های چشم نیز حاوی کاروتنوئید هستند. کاروتنوئیدها خاصیت آنتی اکسیدانی دارند و از شبکیه چشم در برابر صدمه محافظت می کنند.

تحقیقات جدید نشان داده که این رنگ دانه ها می توانند بدن را در برابر بیماری «رتینوپاتی دیابتی» محافظت کنند. این بیماری که از عوارض شایع بیماری دیابت به شمار می رود، می تواند منجر به از بین رفتن بینایی بیماران شود.

رژیم های غذایی که حاوی مقادیر زیادی آلفا و بتاکاروتن هستند، می توانند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کمتر کنند. هویج منبع غنی از کاروتن هاست و در هر صد گرم آن، حدودا 8285 میکروگرم (میلی گرم) بتاکاروتن و 3477 میکروگرم آلفا کاروتن پیدا می شود.

کربوهیدرات های سالم

هدف اصلی درمان دیابت، مدیریت سطح قند خون بدن است. کربوهیدرات هایی که فرد در طول روز مصرف می کند، بر روی سطح قند خون تاثیر زیادی دارد.

یک هویج خام متوسط، ​​دارای 5.84 گرم کربوهیدرات است. گرچه هویج کربوهیدرات خیلی کمی ندارد، اما یک منبع سالم کربوهیدرات محسوب می شود.

حتما بخوانید: خواص جو دوسر ؛ 22 خاصیت شگفت انگیز جو دوسر برای سلامتی

مبتلایان به دیابت باید از رژیم غذایی ای استفاده کنند که مقدار کربوهیدراتش 45 درصد از کالری مورد نیاز بدنشان را تامین کند. رعایت نکردن میزان کربوهیدرات مصرفی، می تواند باعث بروز عوارض زیر شود:

  • بیماری های قلبی؛
  • بیماری کلیوی؛
  • از بین رفتن بینایی؛
  • سکته.

ویتامین A

مقادیر کم ویتامین A  ممکن است خطر دیابت را کمتر کند. افرادی که به بیماری های مزمن، مانند دیابت مبتلا هستند، باید حتماً به اندازه کافی ویتامین A مصرف کنند.

افرادی که به دیابت نوع 1 مبتلا هستند، سلول های T در بدنشان به سلول های بتا (تولیدکننده انسولین) حمله می کند؛ پس بهتر است مصرف هویج را فراموش نکنند.

ویتامین A در تولید سلول های بتا در لوزالمعده نقش اساسی دارد. علاوه بر این، می تواند عملکرد سیستم ایمنی بدن را تنظیم کند.

هر 100 گرم هویج، حاوی 835 میکروگرم از این ویتامین است.

فیبر

فیبر سطح قند خون را تنظیم می کند و مقاومت و پایداری انسولین را تقویت می کند و با این کار، با بیماری دیابت، مقابله می کند.

مبتلایان به دیابت باید روزانه حدود 20 تا 35 گرم فیبر مصرف کنند. سبزیجات، میوه ها و غلات فرآوری نشده حاوی این ماده غذایی مفید هستند.

در هر 100 گرم هویج، 2.8 گرم فیبر وجود دارد. به همین دلیل خوردن هویج برای دیابتی ها مفید خواهد بود.

نمره GI (شاخص قند خون) هویج چیست؟

شاخص قند خون ابزاری است که تأثیر کربوهیدرات های موجود در غذاهای خاص بر روی میزان قند خون را اندازه می‌ گیرد.

مواد غذایی که شاخص قند خون بالایی دارند، نسبت به موادی که شاخص قند خون پایین دارند، سطح قند خون را افزایش می دهد.

حتما بخوانید: خواص کلم بروکلی ؛ درمان انواع بیماری ها با این کلم شگفت انگیز

شاخص قند خون هویج آب پز، 33 است و هویج خام شاخص قند خون کمتری دارد.

برای اینکه قند خونتان به حالت طبیعی برگردد، باید در روز حداقل 3 تا 5 وعده سبزیجات مصرف کنید. هر وعده باید شامل موارد زیر باشد:

  • ½ فنجان سبزیجات پخته شده؛
  • 1 فنجان سبزیجات خام.

هویج و تاثیر آن بر روی میزان قند خون مبتلایان به دیابت

برای مبتلایان به دیابت، انتخاب میوه ها و سبزیجات غیر نشاسته ای که نمره GI برابر با 55 یا کمتر دارند، می تواند مفید باشد.

حتما بخوانید: خواص سرکه سیب برای لاغری و درمان بیش از 30 بیماری سخت

سایر سبزیجات غیرنشاسته ای که این بیماران می توانند بدون هیچ محدودیتی مصرف کنند؛ عبارتند از:

  • سبزیجات با برگ سبز تیره مانند کلم و اسفناج؛
  • سبزی های مخصوص سالاد؛
  • گوجه فرنگی؛
  • قارچ؛
  • فلفل؛
  • پیاز؛
  • لوبیا سبز و لوبیا چیتی؛
  • کرفس؛
  • خیار؛
  • کلم پیچ؛
  • کاهو؛
  • کنگر فرنگی؛
  • مارچوبه؛
  • گل کلم و کلم بروکلی؛
  • بامیه؛
  • کدو حلوایی.

سالم ترین روش آماده سازی هویج چیست؟

سالم ترین روش برای سرو و میل کردن هویج برای افراد دیابتی

نمره GI هویج با توجه به آماده سازی آن متفاوت است:

نحوه آماده سازی

مقدار به گرم

مقدار IG

مقدار کربوهیدرات در هر گرم

جوشانده

80

33

5

خرد شده و جوشانده

80

49

5

خرد شده و خام

80

35

6

خرد نشده و خام

80

16

8

آب میوه

250

43

23

کیک هویج با آرد نارگیل

60

36

23

 

 

 

منبع