مدت زیادی نمی گذرد که میوه انار ( Pomegranate ) به یکی از میوه‌های محبوب در سراسر کشورهای آسیای شرقی،ایران ، هند و سایر کشورهای واقع شده در قاره آسیا تبدیل شده و طرفداران زیادی را به خود اختصاص داده است. البته با وجود پیشرفت های بسیاری که در صنایع تکنولوژی و کشاورزی اتفاق افتاده ، انار در سراسر جهان و حتی کشورهایی دیگر هم برای خود محبوبیت به دست آورده است. علت آن هم فواید بسیار و همین طور مواد مغذی فراوان است که در این میوه بهشتی پنهان شده است. در این مقاله از سایت دکتر چک قصد داریم تا اطلاعات بیشتری درباره انار و خواص انار اختیارتان قرار دهیم.

از جمله خواص انار و  ویژگی های منحصر به فردش : منبع غنی از فیبر رژیمی، ویتامین C ، ویتامین K و برخی از ویتامین های گروه B است. سایر مواد مغذی، مثل آهن، منیزیم، فسفر، پتاسیم، فولات، منگنز، سلنیوم و زینک نیز درون این میوه پنهان شده اند؛ البته نباید فراموش کنیم که این میوه منبع غنی از اسیدهای چرب امگا 3 نیز می‌باشد.

پوست و دانه های انار منابع غنی از آنتی اکسیدان ها هستند که بسیار به سلامت افراد کمک می کنند. پلی فنول، تانینس، فلانوئید و آنتوسیانین ها از جمله این آنتی اکسیدان های موثر می باشند.

یکی دیگر از خواص شگفت انگیز انار، خاصیت ضد التهاب، ضد تورم و ضدویروسی بودن آن است. مقدار کالری این میوه بسیار ناچیز بوده و هر فردی که به دنبال کاهش وزن است، هرگز نباید مصرف این میوه را فراموش کند.

دانه های انار را هم می توان به صورت خام خورد و هم می توان برای تهیه نوشیدنی انار از آن ها استفاده کرد. این میوه ترش مزه بوده و معمولا مطابق خواسته و ذائقه تمام مردم است. در تهیه سوپ، غذاهای خوش طعم، اسموتی و انواع دسرها می توان از دانه انار استفاده کرد . در گذشته از دانه ها برای تولید روغن استفاده می‌کردند ؛ روغن انار مزایای بسیاری برای سلامتی افراد دارد و در صنعت آرایش گری هم جایگاه ویژه ای داشته و تا حدودی مورد استفاده قرار می‌گرفته است. (مثلا برای حالت دادن به موها)

10 خواص انار برای سلامتی

1. انار و سلامت قلب انسان

انار میوه ای عالی برای سلامت قلب انسان است. این میوه به افزایش گردش خون کمک کرده و باعث پاکسازی رگ های خونی می شود. مقدار قابل توجهی« پلی فنول» در انار وجود دارد و از این رو به غدد چربی اجازه رشد و تکثیر نداده و میزان تولید ساختارهای پلاگ را هم کاهش می‌دهد.

فواید انار برای قلب

با توجه به مقاله ای که در سال 2005 ،توسط اعضای« دانشگاه ناپلز» به چاپ رسید:« آب انار سیاه از ابتلا به تصلب شریان جلوگیری کرده و در روند درمان فرد بیمار بسیار موثر است.»

مقاله دیگری در سال 2010، در مجله «مواد مغذی انگلیس» به دستاوردهای جدیدی درباره انار اشاره کرده بود؛ در قسمتی از این مقاله نوشته شده بود: «مصرف تنها 800 میلی گرم دانه انار، میزان تری گلیسیریدها را کاهش داده و بالعکس، تعداد لیپوپروتئین‌های مفید را افزایش می‌دهد».

برای این که همواره سلامت قلب تان را تقویت کنید، توصیه می کنیم که روزانه 1 لیوان آب انار تازه نوش جان کنید؛ یا این که 1 یا 2 پیمانه انار دانه شده میل کنید.

2. انار و تنظیم فشار خون

یکی از میوه هایی که برای بیماران مبتلا به فشار خون بسیار مفید است و فشار خون آن‌ها را تنظیم می کند، میوه انار است. در حقیقت علت اصلی این خاصیت، به علت وجود انواع آنتی اکسیدان ها، ویتامین C و پلی فنول در انار برمی گردد که این مواد همگی باعث تحریک تولید «نیتریک اسید» می شود. نیتریک اسید همواره فشار خون را ثابت و از این رو شریان های خونی را همیشه باز نگه داشته است.

فعالیت این مواد به این قسمت محدود نمی شود، بلکه تعداد ساختارهای پلاگ در شریان های خونی را هم به طور حیرت آوری ،کمتر می کنند ؛ در نتیجه خطر سکته و حملات قلبی را از بین می‌برند.

در سال 2011 نتیجه یکی از تحقیقات محققان در روزنامه «روش های درمانی مکمل در تمرین های بالینی » این طور بیان شد:« مصرف آب انار، فعالیت های آنزیم‌های تبدیل کننده آنژیوتنسین را محدود کرده و فشار خون سیستولیک را  کاهش می‌دهد».

خواص انار برای فشار خون

روز به روز بر تعداد تحقیقاتی که درباره خواص این میوه صورت می‌گرفت، افزوده شده است. از این رو ،مقاله ای در سال 2013 ،در روزنامه« تصلب قلب ARYA » گزارش داد:« آب انار یک نوع نوشیدنی است که هم خواص رژیمی داشته و هم دارویی موثر برای درمان فشار خون بالا محسوب می شود.»

  • برای این که میزان فشار خون تان همواره تنظیم باشد، روزانه 1 لیوان آب انار تازه نوش جان کنید.
  • یکی دیگر از راه های استفاده از این میوه بهشتی، تهیه سالاد و اسموتی با آن است.

نکته: بهتر است هم‌زمان با مصرف آب انار، میزان فشار خون تان را هم زیر نظر داشته باشید؛ مخصوصا زمانی که انار را برای خواص دارویی آن میل می کنید.

3. انار و بهبود دردهای مفاصل و التهاب مفاصل

یکی از مشکلات رایج در میان بزرگسالان، مخصوصا خانم ها، درد و التهاب مفاصل است. پزشکان به این افراد توصیه می کنند که برای رهایی از زانو درد، رماتیسم و به طور کلی دردهای مفصل، توجه ویژه ای به انار داشته باشند و آن را در برنامه غذایی خود بگنجانند.

همان طور که در قسمت بالا ذکر شد، یکی از خواص این میوه ضد التهاب و آنتی اکسیدان بودن آن است؛ که آنزیم هایی که قصد آسیب به مفاصل را دارند و در نتیجه باعث سفتی و خشکی آن‌ها می‌شوند را نابود می‌کند.

مقاله ای در سال 2005 ،در ژورنال مواد مغذی به چاپ رسیده بود که در آن به خواص عصاره انار اشاره شده بود. طبق این مقاله:« عصاره این میوه حاوی ترکیباتی است که اجازه فعالیت به آنزیم های مزاحم را نمی‌دهد.»

  • روزانه 1 لیوان آب انار مصرف کنید. چنانچه دارو مصرف می‌کنید ، بهتر است که با پزشک خود در این باره مشورت کنید.
  • مقدار برابری از روغن انار و روغن های حامل دیگر را با هم ترکیب کنید. یک یا دو مرتبه در هفته، نواحی آسیب دیده را ماساژ دهید.

4. انار و مبارزه با نشانه های کم خونی

اشخاصی که از کم خونی و کمبود آهن رنج می برند، می توانند از ویژگی های شگفت انگیز انار بهره‌مند شوند. آهن موجود در آن باعث ازدیاد تعداد سلول های خونی بدن می شود.

آب انار

در نتیجه تعداد هموگلبین های خون هم بیشتر شده و از این رو خون سالم در بدن جریان می یابد. برای این که، آهن تولید شده جذب بدن شود، نیاز به ویتامین C است که انار سرشار از ویتامین C می‌باشد.

به یکی از مقالاتی در سال 2015، در روزنامه« علوم زندگی جهانی منتشر شد »توجه کنید. در قسمتی از این مقاله سعی شده بود تا به نقش کلیدی انار به عنوان یک مکمل مغذی اشاره کند؛ این مکمل سعی می کند تا کمبود آهن را جبران کند.

نتایج یکی دیگر از تحقیقات در سال 2013 ، در روزنامه «داروشناسی و گیاه شیمی» این بود :« عصاره های دانه انار در کاهش نشانه های کم خونی، مثل: خستگی و بی حالی، بیماری و کسل بودن و احساس ضعف، کمک شایانی می کند».

  • پزشکان به افراد کم خون توصیه می کنند که روزانه 1 لیوان آب انار را همراه با صبحانه شان نوش جان کنند.
  • یک راه دیگر، مصرف پودر دانه های خشک شده انار به همراه 1 لیوان آب ولرم است. روزانه 1 یا 2 مرتبه از این نوشیدنی میل کنید.

5. انار و پیشگیری و درمان سرطان

همان طور که می دانید انار خواص بسیاری دارد و از آن به عنوان یک میوه بی نظیر یاد می شود. یکی دیگر از خواص این میوه، ضد سرطان بودن آن است. از آن جایی که انار به خواص ضد التهاب مجهز بوده و دارای انواع آنتی اکسیدان های موثر می باشد، اجازه تاثیر سلول های سرطانی بر سلول های سالم بدن را نمی دهد.

این خواص همگی با هم فعالیت کرده و به تومور اجازه تولید سلول‌های سرطانی مثل: پروستات، پستان، ریه و پوست را نمی‌دهند.

یکی از مقالات در سال 2012 ،در روزنامه« داروشناسی ISRN »، این طور می گوید :« فعالیت های سم زدایی عصاره انار در درمان سلول های پروستات موثر است.»

تا امروزه تحقیقات بسیاری صورت گرفته است که همگی به تاثیر مثبت این میوه و نقش آن در پیشگیری و درمان سرطان پستان اشاره کرده اند. به نتیجه یکی از تحقیقات در سال 2014 ، توجه کنید:« عصاره انار مانع زیاد شدن تعداد سلول های سرطان پستان می شود.»

چندین سال قبل از آن ، در سال 2011، نتیجه تحقیقات محققان در روزنامه خوراکی پزشکی ، تاکید بسیار بر تعداد آنتی اکسیدان های بی‌شمار در پوست انار دارد و از این رو ،تعداد سلول های سرطانی و خطر ابتلا به سرطان پستان را کاهش می‌دهد.

فراموش نکنید که انار با خواص بی نظیری که در خود پنهان کرده است، می تواند علاوه بر پیشگیری، در درمان سرطان پوست و ریه هم موثر باشد؛ در نتیجه توصیه می کنیم که هرگز از مصرف این میوه غافل نشوید. اگر خطر ابتلا به سرطان در شما بالا است، توصیه می کنیم که حتما انار را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.

6. انار و تقویت حافظه

تقویت حافظه ، پیشگیری و درمان بیماری آلزایمر، یکی از خواص دیگر انار است. با توجه به تحقیقاتی که در این باره صورت گرفته است، محققان به این نتیجه رسیده اند که وجود پلی فنول در انار به تقویت قدرت شناختی فرد، کمک می کند.

مقاله ای  در سال 2013، در روزنامه« پزشکی متناوب و تکمیلی»، بر پایه شواهد اشاره می کند :« مصرف روزانه انار به تقویت حافظه و فعالیت های کاربردی مغز در افراد میان سال و بزرگسال کمک کرده و مشکلات حافظه با درجه متوسط را درمان می کند.»

چند سال قبل از آن ، در سال 2006، نتیجه یکی دیگر از تحقیقات محققان ، حاکی از این بود که انار به کاهش 50 درصدی میزان آمیلوئید انباشته و ته نشین شده در مغز موشی، کمک کرده است که از آلزایمر رنج می‌برد؛ البته باید در این خصوص تحقیقات بیشتری روی انسان ها ،صورت بگیرد.

7. انار و سلامت پوست

انار دارای خواص ضد پیری و همواره ضامن نرمی، لطافت و جوان سازی پوست است. همان طور که در قسمت بالا هم اشاره کردیم، این میوه دارای مقدار قابل توجهی ویتامین C است و از این رو به تولید ساختارهای کالوژن کمک می کند ؛ بنابراین ایجاد خطوط چین و چروک و فرو رفتگی بسیار دیرتر از حد معمول اتفاق می‌افتد.

خواص انار برای پوست

البته انار به خواص بی نظیر دیگری هم مجهز شده است که همگی با هم کمک کرده و باعث به تاخیر انداختن بروز نشانه های پیری می‌شوند.

در قسمتی از مقاله ای در سال 2006، در روزنامه« انتوفارماکولوژی»  به این نکته اشاره شده بود :« تکه های انار در تکثیر و ازدیاد پیوند موثر بوده اند و اجازه تولید ساختارهای «متالوپروتئین -1» در سلول های پوستی را نمی دهند. این خاصیت انار تاثیر چشمگیری در جوان سازی پوست دارد.»

علاوه بر این، روغن دانه انار نیز مواد غذایی مورد نیاز را در اختیار سلول های پوستی گذاشته و در روند بازسازی و بهبود سلول های آسیب دیده نیز موثر است. همچنین، روغن انار از پوست در برابر آسیب های فراسرخ (UV) محافظت می کند که علت اصلی بروز چین و چروک و خطر ابتلا به سرطان پوست محسوب می‌شود.

  • با استفاده از روغن دانه انار روزی یک مرتبه پوست خود را ماساژ دهید.
  • بعلاوه می توانید هر روز به صورت خام انار را میل کرده یا این که آب آن را گرفته و به صورت آب میوه نوش جان کنید.

8. انار و تقویت سلامت عمومی بدن

انار خواص بی نظیری دارد . یکی از فواید خوردن این میوه ، این است که از بدن در برابر ساختارهای پلاک ،محافظت کرده و به این ترتیب باعث حفظ سلامت عمومی بدن می شود. انار به فلانوئیدهای پلی فنول مجهز شده است؛ در نتیجه فعالیت های عوامل باکتری زا محدود کرده و به عنوان یک قدم مفید در حفظ سلامت عمومی بدن تلقی می شود.

یکی دیگر از خواص این میوه، محافظت از دندان ها در برابر به وجود آمدن ساختارهای پلاک است. هر چقدر که تعداد ساختارهای پلاک کمتر شود، خطر بروز مشکلات جدی برای دندان ها، مثل :پوسیدگی دندان، پریودنتیتیس (یک عفونت جدی لثه است که به بافت های نرم حمله کرده و استخوان های محافظ دندان ها را از بین می برد)، خونریزی لثه ، ورم لثه و ورم مخاط دندان های مصنوعی ، کاهش می‌یابد.

مقاله ای در سال 2011، در ژورنال «علوم باستانی زندگی» گزارش داد:« شستشوی دهان با آب انار تاثیر بسزایی (تا 32 درصد)در کاهش تعداد ساختارهای پلاک دارد.»

  • دهان خود را روزانه با آب انار شست‌وشو دهید.
  • البته بعضی از مردم از دم کرده پوست انار هم برای شستشوی دهان خود استفاده می کنند.

9. انار و کنترل دیابت

فواید این میوه شگفت انگیز تمامی نداشته و خوشبختانه باید بگوییم که انار تاثیری مثبت بر بیماران مبتلا به دیابت یا سایر اختلالات مربوط به سوخت و ساز، دارد. این میوه باعث بیشتر شدن حساسیت ترشح انسولین شده و در نتیجه مشکلات و بیماری‌های ناشی از دیابت را کنترل می‌کند.

محققان در مقاله ای ، سال 2013 ، در روزنامه« تحقیقات مواد مغذی» ،درباره خواص انار به این نتیجه رسیده بودند که آب انار حاوی آنتی اکسیدان های پلی فنول (تانیس و آنتوسیانین) است که نمونه آن کمتر در میوه های دیگر یافت می شود. این نوع از آنتی اکسیدان در کنترل دیابت نوع 2 تاثیر زیادی دارد.

البته محققان باید قبل از این که پزشکان ،مصرف انار را به عنوان دارو، به بیماران خود پیشنهاد دهند، تحقیقات تکمیلی بیشتری در این زمینه  انجام دهند تا بتوانند دیابت نوع 2 را تا حد بسیاری کنترل کنند.

10. انار و تقویت باروری

مصرف میوه انار برای خانم هایی که قصد بارداری دارند، بسیار مفید است؛ زیرا این میوه باعث تقویت قدرت باروری می شود. فواید انار به قبل از بارداری محدود نمی شود و پس از بارداری، همچنان می توانید از مزایای بسیار آن برخوردار شوید؛ با خوردن انار خون بیشتری به سمت جنین جریان می یابد و نیز لوله های رحم را ضخیم تر می کند. از این رو خطر سقط جنین را کاهش می‌دهد.

مقاله ای در سال 2015 ، در روزنامه « داروشناسی» گزارش داد:« افراد می توانند از عصاره انار برای تقویت باروری، نرخ رشد و طولانی تر شدن عمر خود استفاده کنند.»

در بخش دیگری از این مقاله گفته شد:« مادران هرگز نباید در مصرف انار زیاده روی کنند ؛زیرا ممکن است نتیجه عکس داشته باشد».

انار حاوی مواد مغذی بسیاری از جمله ویتامین C و K و همین طور فولیک اسید بوده که همگی ضامن رشد کامل و سلامت جنین هستند.

انار

این میوه میزان استرس مادر را کمتر کرده و از همین طریق به حفظ سلامت جنین کمک می کند.

  • دانه های انار و پودر پوست درخت آن را با میزان برابر تهیه کرده و با هم مخلوط کنید. ترکیب را در ظرفی عایق قرار داده و 1/2 قاشق چای‌خوری از آن را در یک لیوان آب ولرم ریخته و دو بار در روز نوش جان کنید. باید تا چندین هفته این کار را تکرار کنید.
  • در صورتی که مادرها روزانه یک لیوان آب انار تازه نوش جان کنند، شانس باردار شدن در آن ها بیشتر می شود.

نکته های کاربردی دیگر

  • می توان انار را برای مدت یک هفته در دمای اتاق نگه داری کرد.
  • اگر قصد دارید انار را در یخچال قرار دهید، حتما آن را در کیسه پلاستیکی بگذارید.
  • 3 تا 4 روز می توان دانه های تازه انار را در یخچال نگهداری کرد.
  • اگر پس از خوردن دانه های انار با نشانه های آلرژی مواجه شدید، خوردن آن را قطع و به مراکز درمانی مراجعه کنید.
  • مصرف آب انار با برخی از داروها، مثل داروهای رقیق کننده خون و محدود کننده های آنزیم آنژیوتانسین، در یک زمان مشکل ساز است. مسلما در هنگام مصرف این داروها باید با پزشک معالج خود مشورت کنید.
  • همیشه قبل از انتخاب عصاره انار و مصرف آن، باید نظر پزشک هم جویا شوید.

در این مقاله از سایت دکتر چک، سعی کردیم تا اطلاعات کاربردی و کاملی را درباره انار و خواص انار در اختیار شما قرار دهیم. مقدار قابل توجهی از مواد مغذی مانند ویتامین C و K  در این میوه یافت می‌شود که هر دو در جذب آهن خون، سلامت پوست و پیشگیری از سرطان موثر هستند. اغلب پزشکان بر این باور هستند که مصرف روزانه انار ضامن سلامتی همه افراد است.


مطالب مرتبط را حتما بخوانید :

دوپامین چیست؟ ۱۰ ماده ای که باعث افزایش دوپامین در مغز می شود
۹ ماده غذایی خوشمزه ای که در مقابله با میگرن به شما کمک می کنند
طرز تهیه ی اسموتی آناناس و اسفناج (سرشار از ویتامین و سم زدای قوی بدن)

 

منبع