مسلما وقتی که یک درد ناگهانی در انگشت بزرگ پای خود احساس می کنید، اولین چیزی که به ذهن تان می رسد نقرس نیست. شاید برای تان جالب باشد که بگوییم نقرس یک عارضه کلیشه ای است که بیشتر در ثروتمندان دیده می شود!

در ادامه این مقاله از سایت دکتر چک به تمام اطلاعاتی که لازم است در این زمینه به دست بیاورید اشاره کرده ایم.

اگر انگشت بزرگ پایتان آسیب دیده است، با توجه به این چند نشانه می توان تشخیص داد که نقرس گرفته اید یا خیر.

انگشت پا قرمز و ملتهب شده و درد دارد

عامل ابتلا به نقرس، کریستال های اوریک اسید هستند که در مفاصل جمع آوری شده و باعث بروز التهاب می شوند. اگر نقرس داشته باشید، احساس می کنید که سوزن وارد پایتان می شود و حتی ممکن است انگشت پا قرمز و ملتهب هم شود. وقتی که انگشت را لمس می کنید، حسابی داغ شده است.

معمولا نقرس فقط انگشت بزرگ پا را هدف قرار می دهد اما دیگر مفاصل در همان پا و انگشتان را هم تحت تاثیر خود قرار می دهد؛ از جمله مفصل های موجود در انگشتان پا، زانو و مچ پا.

رژیم غذایی غنی از درات پورین دارید

حتی اگر رژیم غذایی سالم و مقوی نیز داشته باشید، باز هم از ابتلا به نقرس در امان نیستید. اگر غذاهای غنی از پورین جایگاه زیادی در رژیم غذایی داشته باشند، بدن نمی تواند همه آن ها را فراوری کند.

پورین به ذرات شیمیایی طبیعی گفته می شود که از کربن و نیتروژن موجود در سلول تمام گیاهان و حیوانات، ساخته شده است. علاوه بر این که بدن خود این ذرات را تولید می کند، با مصرف مواد غذایی نیز وارد بدن می شوند. حتی بعضی از مواد غذایی بسیار سرشار از ذرات پورین هستند.

بدن در حالت طبیعی ذرات پورین را به اوریک اسید شکسته و سپس کبد هم آن ها را از فیلتر رد می کند و در نتیجه از طریق ادرار از بدن خارج می شوند. اما اگر زیاد پورین مصرف کرده یا کبد به خوبی کار نکند، بدن نمی تواند تمام اوریک اسید را پردازش کند. در نتیجه این اسید به حالت کریستال در آمده و در مفصل ها جای گیری می کند.

خوراکی های غنی از ذرات پورین عبارت اند از:

  • گوشت قرمز و گوشت حیوانات شکاری
  • گوشت اندام های بدن و نان شیرین
  • چربی های اشباع شده
  • آبگوشت
  • حلزون صدف دار
  • ماهی کولی، ساردین، تن و شاه ماهی
  • مصرف مشروبات الکلی و شراب
  • نوشیدنی های گازدار و دیگر نوشیدنی های غنی از فروکتوز
  • مخمر و فراورده های مخمر.

مصرف مشروبات الکلی توانایی بدن در پردازش اوریک اسید را محدود می کند. نباید از ذرات فراوان پورین موجود در شراب نیز غافل شوید زیرا حاوی مخمر است.

فاکتورهای خطرناک ابتلا به نقرس را دارید

ابتلا به بیماری های دیگر، مانند بیماری کبدی و دیابت، خطر ابتلا به نقرس را زیادتر می کند. علاوه بر این، اگر هر کدام از شرایط زیر را دارید، بیشتر در خطر ابتلا به این عارضه می باشید:

  • آقا هستید
  • دچار اضافه وزن یا چاقی مفرط هستید
  • داروهای ادرار آور مصرف می کنید
  • داروهای دیگری مصرف می کنید

زمانی که برای درمان این عارضه به پزشک مراجعه می کنید، وی درباره رژیم غذایی، سبک زندگی و داروهایی که مصرف می کنید، سئوال می پرسد.

کنترل درد نقرس و پیشگیری از بروز حملات

چنانچه به این عارضه مبتلا باشید، پزشک با تجویز داروهای ضد التهابی، مانند استروئیدها که در موارد نادر تجویز می شوند، سعی می کند درد ناشی از این عارضه را کم کند.

علاوه بر این، باید تغییراتی در سبک زندگی خود به وجود بیاورید؛ مثلا دیگر مواد غذایی حاوی ذرات پورین مصرف نکرده و تا می توانید آب بنوشید.

اگر تغییرات مفید در رژیم غذایی و سبک زندگی خود ایجاد کردید اما باز هم از حملات نقرس در امان نیستید، باید دارو مصرف کنید تا جلوی انباشته شدن اوریک اسید در بدن گرفته شود.