وقتی شخصی مشکلی پزشکی برایش پیش می آید، اولین اقدامی که صورت می گیرد، درخواست آمبولانس است. حال تصور کنید که در جای صعب العبوری قرار گرفته باشید، مثلا بین صخره ها یا در جنگل گیر افتاده اید. هیچ آمبولانسی به شما دسترسی ندارد. چه خواهید کرد؟

خیلی وقت ها هم دسترسی به آمبولانس وجود دارد؛ اما وقت تنگ است. باید بیمار هرچه سریعتر به بیمارستان برسد و اگر چنین نشود باید به فکر مراسم کفن و دفن باشید!

بهترین انتخاب در این موارد حیاتی، آمبولانس هوایی است.

اصلا آمبولانس هوایی چیست؟

یکی از بهترین و مناسب ترین راه های جابه‌جایی و کمک رسانی سریع به نیازمندان و بیماران استفاده و به کار بردن از آمبولانس هوایی است . تکنولوژی و سرعت عمل بیشتر آمبولانس هوایی نسبت به آمبولانس های زمینی، باعث خدمت رسانی به موقع شده و نجات جان خیلی ها را ممکن کرده است.

همچنین در مواقعی، عضو پیوندی و حتی یک داروی خاص برای بیمار، به منظور سرعت و ایمنی هرچه بیشتر، توسط سرویس آمبولانس هوایی جابجا می شود.

خدمات آمبولانس هوایی با تجهیزات و امکانات پیشرفته مراقبتی و فوریت های پزشکی گذشته از این که می تواند جلوی وخامت حال بیمار در طی مسیر انتقال را بگیرد، بلکه می تواند در شرایط بحرانی ناجی زندگی آن ها باشد.

در چه مواقعی از سرویس آمبولانس هوایی استفاده می شود؟

معمولا در هر پایگاه اورژانس هوایی انواع مختلفی از هلیکوپترها و هواپیماها وجود دارد. بسته به وضعیت و موقعیت فرد بیمار که قرار است جابجا شود، مسافت پیش رو و شرایط جوی حاکم بر آن منطقه، وسیله مناسب برای پرواز و انتقال بیمار متنوع است. به عنوان مثال اگر بیمار در منطقه صعب العبوری قرار داشته باشد که دسترسی به باند و فرودگاه نباشد، از هلیکوپتر استفاده می شود. چنانچه مسیر طولانی تر باشد با توجه به کند بودن هلیکوپتر، هواپیما بهترین گزینه خواهد بود.

اورژانس هوایی

حال بیایید نگاهی به 5 واقعیت درباره آمبولانس هوایی بیندازیم که شما نمی دانید!

واقعیت اول

اولین پرواز هواپیمای معروف برادران رایت، در سال 1903 بود، اما اولین آمبولانس هوایی به سال 1870 برمی گردد! برایتان تعجب آور است؛ نه؟ اولین بار این فرانسوی ها بودند که از آمبولانس هوایی در نیروی نظامی خود استفاده کردند. آمبولانس های اولیه هوایی، واقعا هواپیما یا هلیکوپتر نبودند. فرانسوی ها در جریان جنگشان با پروس از بالون های هوای داغ استفاده کردند و 160 سرباز را با موفقیت به پاریس رساندند!

واقعیت دوم

شاید همه بر این اعتقاد داشته باشید که آمبولانس های هوایی برای مسافت های طولانی ایجاد شده اند. اما اشتباه می کنید! برخلاف باور شما، میانگین مسافت طی شده توسط انواع پرندگان اورژانس فقط حدود 50 مایل است. یعنی تقریبا به اندازه فاصله بین تهران و کرج.

واقعیت سوم

آمبولانس های هوایی نقش بزرگی در جنگ جهانی اول ایفا کردند و خیلی هم موفق بودند. پس از پایان جنگ در سال 1918، این صنعت، به شکل خصوصی، بسیار پیشرفت کرد. در دهه 1930 چندین شرکت خصوصی آمبولانس هوایی در سرتاسر جهان حاضر بودند، اما بزرگترین کشور سرمایه داری جهان، یعنی ایالات متحده، برای رسیدن به این مهم کمی تعلل کرد و از قافله جا ماند.

واقعیت چهارم

صنعت پرواز پزشکی در ایالات متحده امریکا بیش از 21 هزار متخصص ماهر را استخدام می کند. میانگین حقوق آنها بیش از 68000 دلار است. با این حال، خدمات آنها هر سال فقط برای حدود 400 هزار نفر مفید است!

واقعیت پنجم

احتمالا همه فکر می کنند که که هزینه های استفاده از هلیکوپتر به دلیل جثه کوچکتر نسبت به  هواپیما و بی نیازی از باند فرودگاه و خدمات فرودگاهی بسیار کمتر از هواپیما باشد، ولی به دلیل هزینه های آموزش خلبان و کادر پرواز ، تعمیر و نگهداری ، تامین قطعات ، خدمات فنی و …. هزینه هلیکوپتر ها حتی تا 3 برابر بیشتر از هواپیما می باشد.

اما همچنین استفاده هلیکوپترها هم به همین منوال بیشتر هستند. بالگردها به خاطر آسانی بلند شدن و فرود آمدنشان پتانسیل بیشتری برای کمک دارند. در شرایط حوادث قریب الوقوعی مانند سیل و زلزله هلیکوپترها کاربرد بیشتری دارند. همانطور که گفته شد چرخ بال ها برای مسافت های کوتاه تر و مناطق صعب العبور بسیار کارآمد تر اند.  به همین خاطر در سراسر دنیا، صنعت آمبولانس هوایی، هلیکوپترهای بیشتری در مقایسه با هواپیما دارد.

هلیکوپتر

آینده آمبولانس هوایی

مانند همه خدمات دیگر، خوشبختانه سرویس آمبولانس هوایی هم رو به پیشرفت است. گذشته از پیشرفت در خدمات پزشکی و تکنولوژی پرواز، این سالمندان هستند که این صنعت را در سرتاسر جهان هدایت می کنند. برای مثال گفتنی است که در ایالات متحده، انتظار می رود که این خدمات در سال رشد ده درصدی داشته باشد، که عمدتا دلیل آن پیری جمعیت است.

آمبولانس هوایی جز یکی از سخت ترین و جالب ترین شغل های حال حاضر دنیا به شمار می رود. شاید بتوان تنها نقطه ضعف آن را در گران بودن آن دانست.

در این مقاله سعی کردیم تا نکاتی کوچک و جالب در این باره به شما عزیزان ارائه کنیم. امیدواریم هیچ گاه به هیچ گونه آمبولانسی، چه زمینی و چه هوایی، نیاز پیدا نکنید.